Филипините протестират пред Пекин за маневрите с ракети в Южнокитайско море

Азия

Филипините протестират пред Пекин за маневрите с ракети в Южнокитайско море

10898
на 10.08.2024
Филипините протестират пред Пекин за маневрите с ракети в Южнокитайско море
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Филипините категорично осъждат "опасните и провокативни действия" на Китай в спорна плитчина в Южнокитайско море, съобщава "Ройтерс".

препоръчано

Филипинската армия посочи, че в четвъртък сутринта два самолета на военновъздушните сили на Народната освободителна армия са извършили опасна маневра и са пуснали сигнални ракети по маршрута на самолет на филипинските военновъздушни сили, извършващ рутинен морски патрул над плитчината Скарбъро.

Това "застраши живота на нашите служители, които наскоро предприеха операции по морска сигурност във филипинските морски зони", заяви началникът на въоръжените сили на Филипините Ромео Браунър. Той добави, че китайският самолет се е намесил срещу законни полети и е нарушил международното право за авиационна безопасност.

Китай има териториални претенции спрямо почти цялото Южнокитайско море. Това включва и Втората Томасова плитчина, където Филипините разположиха стария военен кораб "Сиера Мадре" през 1999 г., за да затвърдят претенциите си за суверенитет. На него има малък екипаж.

Решение от 2016 г. на Постоянния арбитражен съд постанови, че историческите претенции на Китай към богатия на ресурси воден път нямат правно основание. Пекин обаче отхвърля това решение и посочва, че филипински кораби незаконно нахлуват във водите около спорните плитчини.

 
 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Оптимизъм за Телеца, пари за Близнаците, Везните да са умерени в секса САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Оптимизъм за Телеца, пари за Близнаците, Везните да са умерени в секса
ПИК TV x
ПИК TV! Ето го посланието на Бойко Борисов от Петрич (НА ЖИВО) ПИК TV! Ето го посланието на Бойко Борисов от Петрич (НА ЖИВО)
ново
Днес: 89
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК