Вход
София
Времето в София 11 o C

Филип Димитров: Главният прокурор трябва да има дълъг мандат, за да не му влияе конюнктурата

Филип Димитров: Главният прокурор трябва да има дълъг мандат, за да не му влияе конюнктурата

на 27.09.2020
39627
0
Филип Димитров: Главният прокурор трябва да има дълъг мандат, за да не му влияе конюнктурата
Автор: ПИК
27.09.2020
0
39627

"Демокрацията е измислила изборите. В изключителни условия може да се искат предсрочни. Много се дразня, когато някой претендира, че говори от името на народа." Това коментира по Нова тв бившият министър-председател и конституционен съдия Филип Димитров.

Самият той призна, че е участник в процес, който въпреки че е искал най-доброто, не се приема от хората еднозначно. Проектът за нова Конституция, ако засяга основни елементи от правото и обществото, подлежи на санкция от Велико народно събрание. То може да реши депутатите да са не 400, а 300. Не е продуктивно да се обсъждат сега според него детайли от проекта. Това каза Димитров, който е и член на Венецианската комисия.

Суверенът според него трябва да реши колко дълъг да е мандатът на главния прокурор. Логиката на дългите мандати е да не може конюнктурата да му влияе, коментира Димитров, с уговорката, че по-малките мандати пък дават възможност за по-бърза ротация като гаранция срещу корупционен натиск.

"Революция не може да има, защото това означава да се смени цялата система. Не съм чувал за мирно въстание."

"Налива се вода в евразийската мелница, ние сме европейци, част от НАТО и ЕС, другото е комплексарско - да ходим да се клеветим по посолствата. Това го има в историята ни, правили са го русофили като Олимпий Панов", даде пример Димитров.

Посоката, избрана от България, е правилна, категоричен е Димитров, другото е България да е малка балканска държавица. От ниски позиции България е постигнала много, има разбира се много неща, които трябва да се подобрят. Не може в клуб от 27 държави да претендираме да сме първи.

Нормална според него е нагласата да има осъдени министри. Такава била общата тенденция, въпреки че не можело да се абсолютизира.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34715
архив

Най-добрата диета - ядеш каквото ти се яде, когато си поискаш и колкото си искаш. Вярно, не се отслабва, но затова пък ти е приятно да я спазваш.

x
Борисов: Трябва да насочим вниманието си към възрастните и болните! Агресията на противниците ни плаши хората и показва истинските им лица (ВИДЕО)
x
Тези зодии се влюбват сляпо
x