Филм с „Оскар“ уличен в плагиатство

ГАЛЕРИЯ ШОУ

Филм с „Оскар“ уличен в плагиатство

6199
на 04.05.2021
Филм с „Оскар“ уличен в плагиатство
Автор:   ПИК

Режисьорката и сценарист Синтия Као обвини създателите на късометражния филм „Двама далечни непознати“ (Two Distant Strangers), който получи „Оскар“ в своята категория, в плагиатство. За това съобщи порталът What's on Netflix. 

препоръчано

Као твърди, че през 2016 г. е заснела и е пуснала в YouTube късометражния филм Groundhog Day for a Black Man, чийто сюжет е изцяло повторен от отличения с академичната награда „Двама далечни непознати“ на Тревър Фрий и Мартин Дезмънд Роу. И в двата се разказва за чернокож мъж, който бърза да се върне у дома, но по пътя се сблъсква със служител на реда. Разликата се състояла единствено в това, че в първия случай главният герой бързал към майка си, а във втория – към кучето си.

Филмът „Двама далечни непознати“ за убийството на тъмнокож мъж от бял полицай бе обявен от Американската филмова академия за най-добър късометражен игрален филм тази година. През март Netflix селектира творбата за излъчване през април 2021-ва (малко преди раздаването на оскарите, но след първоначалната номинация). Филмът е бил заснет през ноември 2010 г.

След убийството на чернокожия Джордж Флойд от бял полицай, който го държа притиснат с коляното си в продължение на повече от 8 минути в Минеаполис, и разразилите се след него масови протести, от портала NowThis News се обръщат към Синтия Као за разрешение да споделят краткия й филм и да ескалират въздействието. След като тя се съгласява, видеото се появява в NowThis, Фейсбук и други социални медии. Обвиненията в плагиатство, публикувани сега от режисьорката Синтия Као в TikTok, набързо са събрали над 2,1 милиона гледания и над 677 000 харесвания. Преглежданията на нейното оригинално видео в YouTube пък вече надминават 3,5 милиона.

Този казус не е единственият подобен в историята на наградите „Оскар“. Борбата за отличието за най-добър пълнометражен игрален филм в недалечната 2018 г. също се оказа скандална. Основният фаворит за наградата – лентата на мексиканеца Гийермо дел Торо „Формата на водата“, която бе номинирана в 13 категории и спечели „Оскар“ в 4 от тях, включително за най-добър филм, също бе уличен в плагиатство. Филмът изцяло повтаря сюжета на пиесата Let Me Hear You Whisper („Позволи ми да чуя шепота ти“) на известния американски драматург Пол Зиндел, написана през 1969-а. При това в титрите не се споменава нито името на Зиндел, нито заглавието на пиесата му.

Сподели:
Бомба x
Любовен хороскоп за май Любовен хороскоп за май
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Лъсна голяма тайна за Емил Костадинов: вицето на БФС с курс към родилното, тази красавица ще го дари с... САМО В ПИК TV! Лъсна голяма тайна за Емил Костадинов: вицето на БФС с курс към родилното, тази красавица ще го дари с...
ново
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това