Финансова инжекция! ЕС дава 100 млн. евро на Молдова

СВЕТЪТ ДНЕС

Финансова инжекция! ЕС дава 100 млн. евро на Молдова

9634
на 24.11.2017
Финансова инжекция! ЕС дава 100 млн. евро на Молдова
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Република Молдова и Европейският съюз подписаха пакет от документи за предоставяне на макрофинансова помощ в размер на 100 млн. евро, предава информационната агенция IPN, цитирани от "Фокус".

препоръчано

От средствата 40 млн. евро ще бъдат отпуснати под формата на безвъзмездна помощ, а останалите 60 млн. евро – като заем, поясниха от пресслужбата на правителството в Кишинев. 

Документът е подписан от еврокомисаря по икономика и финансови въпроси, данъчните и митническите служби Пиер Московиси, министъра на финансите Октавиан Армасу и директора на Националната банка на Молдова в присъствието на министър-председателя Павел Филип. Наборът от документи ще бъде предаден на парламента в Кишинев за ратификация. В същото време се полагат усилия да се изпълнят условията за получаване на първия транш, се казва в разпространения текст. 
Павел Филип и Пиер Москович изразиха увереност, че ще бъде осигурено ефективно сътрудничество между Брюксел и Кишинев в периода на отпускане на макрофинансова помощ. По време на обсъжданията двамата анализираха икономическо развитие в

Молдова и споменаха конкретни положителни резултати, установени от мисията за оценка на МВФ, която позволи постигането на споразумение в рамките на втория преглед на програмата.

Премиерът заяви, че се полагат усилия за подобряване на положението в банковия сектор и бизнес климата, за да се покаже системна промяна в борбата с корупцията, прането на пари и измамите. Акцентира се върху повишаването на прозрачността на акционерите, осигуряване на добро управление и управление на рисковете в банките.

Пиер Москович приветства усилията на правителството за стабилизиране на икономиката и насърчи продължаването на реформите. Той изрази подкрепата си за осигуряване на устойчиво икономическо развитие, укрепване на банковата система и продължаване на прилагането на европейските стандарти в митническия сектор в съответствие с поетите ангажименти по Споразумението за асоцииране Молдова - ЕС.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за събота - личните отношения на Стрелците им създават проблеми, Рибите подвластни на чувствата САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за събота - личните отношения на Стрелците им създават проблеми, Рибите подвластни на чувствата
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Асеновград: Никой, освен нас, не желае да има правителство - Промяната искат да излъжат, че изборите са били опорочени (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Асеновград: Никой, освен нас, не желае да има правителство - Промяната искат да излъжат, че изборите са били опорочени (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 50
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК