Финансов шок при вземане на пенсия

Животът днес

Финансов шок при вземане на пенсия

65293
преди 9 часа
Финансов шок при вземане на пенсия
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Финансов шок изпитва всеки българин при получаване на пенсия и спиране на трудовата кариера. Пенсиите в България покриват едва 46% от доходите на хората преди пенсиониране, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Коефициентът на заместване на пенсиите показва съотношението на средните брутни пенсии на хората на възраст 65-74 години спрямо средните брутни доходи на хората на 50-59 години, без да бъдат включвани други социални придобивки.

препоръчано

Средно за страните от ЕС коефициентът на заместване на пенсиите е значително по-висок, отколкото в България - 58%, показват данните на Евростат. Това показва, че жителите на повечето страни от ЕС много по-безболезнено могат да излязат в пенсия и да преустановят трудовата си кариера. В България постоянно нарастват пенсионерите, които работят, защото не могат да живеят добре само с парите от пенсия.

свързани новини

Коефициентът на заместване на пенсията е важен, тъй като може да бъде направено сравнение между страните не по абсолютен размер на пенсиите, а доколко те са адекватни на доходите в съответната държава. Тъй като заплатите в България са най-ниските в ЕС, е нормално и пенсиите да са най-ниски. Но се оказва, че пенсиите в страната са сравнително ниски дори на фона на заплатите в страната.

Най-зле по отношение на заместването на трудовите доходи с пенсии е Хърватия, която последна влезе в еврозоната. Там пенсиите покриват едва 35% от доходите преди пенсиониране. На следващите места са Литва с 36%, Ирландия с 39%, Кипър с 42% и Словения с 44%. България е на шесто мяасто с 46%. Ние сме много по-назад от страните от ЕС начело в класацията. В Гърция пенсиите покриват 78% от трудовите доходи. На следващите места са Испания със 77% и Италия с 75%. Много високо е нивото на заместване на пенсиите и в Словакия (62%) и Португалия (61%). Германия е малко по-напред от нас с 49%. Много по-добро е положението в Австрия (56%) и Франция (59%).

За период от 10 години ситуацията в България съвсем малко се е подобрила. През 2014 г. пенсиите са замествали 42% от заплатите. За десетгодишен период това съотношение първо значително се е влошило, но сред това има подобрение и сега ситуацията е малко по-добра. Средно за страните от ЕС нивото на заместване на доходите от пенсии за период от 10 години остава непроменено на 58%. За да го достигнем пенсиите в страната трябва значително да нарастват през следващите години.

В момента върви подготовка на бюджета за 2025 г. и новият парламент след изборите трябва да реши дали ще бъде приложено “швейцарското правило” за индексиране на пенсиите с 50 на сто от инфлацията и 50 на сто от ръста на средния осигурителен доход. Министърът на финансите Людмила Петкова обясни, че при сегашното законодателство разходите в бюджета за 2025 г. трябва да нараснат с над 18 млрд. лв., а бюджетният дефицит да бъде огромен. Затова следващият парламент трябва да реши дали да бъдат свити някои разходи, дали да бъдат увеличени данъци или да се търси някаква комбинация от мерки, така че бюджетният дефицит да е до 3% от брутния вътрешен продукт на страната, каквото е изискването за влизане в еврозоната. Представители на работодателите вече поискаха замразяване на размера на пенсиите.

От НОИ пък подготвиха доклад с алтернативни варианти за подобрение на бюджета на държавното обществено осигуряване през годините, като двете възможности са или по-малко увеличение на пенсиите (само с размера на инфлацията), или увеличение на осигурителните вноски. Ако пенсиите нарастват със 100% от инфлацията, без да се отчита ръста на доходите, през годините пенсиите ще изостанат още повече от нивото на заплатите в страната.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Асеновград: Никой, освен нас, не желае да има правителство - Промяната искат да излъжат, че изборите са били опорочени (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Асеновград: Никой, освен нас, не желае да има правителство - Промяната искат да излъжат, че изборите са били опорочени (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 48
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК