Фицо скочи остро на Киев: Словакия няма да бъде заложник на руско-украинските отношения

Европа

Фицо скочи остро на Киев: Словакия няма да бъде заложник на руско-украинските отношения

29110
на 21.07.2024
Фицо скочи остро на Киев: Словакия няма да бъде заложник на руско-украинските отношения
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо проведе телефонен разговор с украинския си колега Денис Шмигал, в рамките на който разкритикува засилването на санкциите на Киев срещу руската компания "Лукойл“.

препоръчано

Петролът от компанията се използва от братиславската петролна рафинерия Slovnaft, припомня TASR.

Фицо смята ограниченията от страна на Киев за безсмислени. Според министър-председателя на Словакия санкциите не вредят на Руската федерация, а най-вече на страните от Европейския съюз, информира "Фокус“.

"Словакия не възнамерява да бъде заложник на украинско-руските отношения и решението на украинския президент означава, че словашката петролна рафинерия Slovnaft, част от унгарската група MOL, ще получи 40% по-малко петрол, отколкото е необходимо за преработка“, поясни Фицо.

По-рано Украйна спря транзита на петрол от "Лукойл“ през своята територия за Унгария и Словакия поради включването на компанията в черния й списък. Доставките на енергия от Руската федерация за тези страни се осъществяват чрез тръбопровода "Дружба“, минаващ през територията на Украйна.

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че Будапеща смята тези действия на Киев за недружелюбни и ще повдигне въпроса за тях на 22 юли на заседание на Съвета на ЕС на ниво външни министри в Брюксел.

Премиерът на Словакия Роберт Фицо проведе телефонен разговор с премиера на Украйна Денис Шмигал. Братислава не възнамерява да бъде заложник на руско-украинските отношения, е предупредил той и е подчертал, че решението на Киев може да доведе до спиране на доставките за Украйна на дизелово гориво, произведено от Slovnaft, което представлява около 10% от общото количество потреблението на постсъветската република.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за събота - личните отношения на Стрелците им създават проблеми, Рибите подвластни на чувствата САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за събота - личните отношения на Стрелците им създават проблеми, Рибите подвластни на чувствата
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Асеновград: Никой, освен нас, не желае да има правителство - Промяната искат да излъжат, че изборите са били опорочени (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Асеновград: Никой, освен нас, не желае да има правителство - Промяната искат да излъжат, че изборите са били опорочени (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 80
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК