Франция иска промяна на правилата за разширяване на ЕС

ЕС

Франция иска промяна на правилата за разширяване на ЕС

5558
на 19.11.2019
Франция иска промяна на правилата за разширяване на ЕС
Автор:   ПИК

Франция иска промяна на правилата за присъединяване към ЕС. Това става ясно от неофициален документ, предоставен за консултация на други европейски страни, съобщава изданието „Политико”, цитирани от Нова телевизия.

препоръчано

Френското предложение предвижда седем етапа в процеса на преговорите за членство със „строги условия за ефективно приближаване към европейските норми и стандарти” плюс възможност ЕС да се откаже от преговорите за членство, ако страната кандидат се отклони от стандартите на Съюза.

„След започване на преговорите процесът на интеграция вече няма да се основава на едновременното отваряне на голям брой тематични глави, а на няколко последователни етапа, които ще сформират съгласувани политически блокове - посочва документът и добавя – Приключването на преговорите, съответстващо на всеки завършен от страната етап, би дало възможности за участие в програми на ЕС, за включване в определени секторни политики и, когато е подходящо, да се възползва от определено финансиране”.

Съветът по общи въпроси ще има възможност утре да се запознае с идеите на Франция за промени в процеса на присъединяване към ЕС. Това заяви говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос дали комисията има виждане по предложенията на Париж.

Нашето становище е ясно – Северна Македония и Албания постигнаха напредък. Сега е ред на ЕС да напредне, добави говорителят по повод призивите на ЕК Скопие и Тирана да получат дата за начало на преговорите за приемането им в ЕС.

Европейският съвет през октомври не можа да постигне единодушие за определяне на дата заради съпротивата на Франция.

Френският неофициален документ за новата методология на преговори все още внимателно се анализира. Ние няма какво да губим, ако процесът включва по-голяма стриктност, заяви на пресконференция министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров, коментирайки предложението на Франция, предаде МИА.

Важното е, че процесът, посочен в "нон пейпъра" има окончателна цел – членство в ЕС. Това се повтаря в целия документ, каза Димитров.

Париж иска Европейската комисия да обяви в началото на следващата година принципите в политиката на разширяване. Френското предложение се базира на четири основни принципа – етапно присъединяване към ЕС, по-строги условия в хода на процеса, по-конкретни облаги за гражданите и обратимост, тоест възможност за връщане назад или санкциониране, ако държавата кандидат изостава в изпълнението на критериите.

Сподели:
Бомба x
ВНИМАНИЕ: Денят е опасен и труден - забравете за секса, подстрижката и маникюра! Особено внимателни да бъдат шофьорите ВНИМАНИЕ: Денят е опасен и труден - забравете за секса, подстрижката и маникюра! Особено внимателни да бъдат шофьорите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Депутатите порязаха ГЕРБ за комисията по подслушванията със СРС-та и терора на Бойко Рашков ПЪРВО В ПИК TV: Депутатите порязаха ГЕРБ за комисията по подслушванията със СРС-та и терора на Бойко Рашков
ново
Днес: 167
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това