Вход
София
Времето в София 17 o C

ФУТБОЛНА БОМБА В ПИК! Дражев разтърсващо: Докато Боби Михайлов е в БФС, Левски трудно ще вземе нещо. "Армията" трябваше да скочи по-рано, договорът за тв правата е...

ФУТБОЛНА БОМБА В ПИК! Дражев разтърсващо: Докато Боби Михайлов е в БФС, Левски трудно ще вземе нещо. "Армията" трябваше да скочи по-рано, договорът за тв правата е...

на 11.07.2019
86119
16
ФУТБОЛНА БОМБА В ПИК! Дражев разтърсващо: Докато Боби Михайлов е в БФС, Левски трудно ще вземе нещо. "Армията" трябваше да скочи по-рано, договорът за тв правата е...
11.07.2019
16
86119

Един от най-известните и дългогодишни футболни деятели в България - Ивайло Дражев, направи ексклузивен коментар пред ПИК относно поредните трилъри свързани с родния футбол. Дражев отправя сериозен словесен удар по Борислав Михайлов (настоящ президент на БФС) и изрази редица парещи мнения.

- Г-н Дражев, вашият коментар относно драмите по оста "Армията" - "Лудогорец Арена". Въпросните преминават от словесен характер, може би вече и в документален... Налице ли е четворен конфликт на интереси според вас в родния футбол?

Относно фирмата, която държи правата за излъчването на срещите, телевизията предаваща мачовете. Това, че един и същ бизнесмен е с водеща роля и в двете компании, същевременно и при действащите шампиони на Първа лига, а също така и с не малка позиция в БФС, според вас тази ситуация не е ли притеснителна?

- Всички първенства в момента стоят под въпрос, защото действително не може една и съща фирма и една и съща личност да командва в БФС, да държи тв правата, да ги излъчва и да контролира рекламата в тях. Като рекламата основно е от фирми, които са за залагания. Това беше и същността на срещата в Министерски съвет. Която според мен е безполезна в този формат и така не би трябвало да се прави среща.

- В какъв формат е трябвало да бъде проведена тя?

- Първо форматът задължително е Сдружение БФС, но не в лицето на Борислав Михайлов, защото организацията на първенствата и турнирите по мои скромни спомени и то точно по желание на Футболния съюз от дълги години би трябвало да е в Професионалната лига. Т.нар. Професионална лига, която никой не я брои за нищо, разбира се. Отделно от това, самото разпореждане с правата, начинът, по който това се прави е скандален. И там действително разследващите органи имат място. В тази посока смятам, че главният прокурор трябва да се намеси по отношение на конкурсите за тв правата. По какъв начин БФС продава правата си, има ли въобще обявена процедура? Футболният съюз получава не малко държавни и европейски средства по различни програми и няма как от едната страна - "нашето си е наше", от другата страна - "чуждото е общо".

Т.е чуждите пари да ги разходваме и да ревем, че никой не ни финансира, което не е вярно, а от друга страна всички приходи, които могат да бъдат акумулирани от национален отбор и от вътрешните първенства да се прави по такъв скандален начин. Конфликт на интереси има.

Не само ЦСКА са засегната страна, засегнати са всички клубове, които са членове на сдружението и БФС не е никакъв регулаторен орган, както твърди Борислав Михайлов. Той отдавна трябваше да бъде обект на разследване. Специално за тези разпореждания с тв права и с рекламата в тв правата. Защото отделно там има рекламен панел, който включва и националния тим. И по много интересен начин се продават реклами над и под масата.

- Да разбираме ли по вашите думи, че ситуацията в българския футбол не само, че не отива към по-добри дни, но събитията се случват по един не много приятен за бъдещето на играта начин?

- Нещата са трагично затънали в блатото. По простата причина, че силните на деня, трябваше отдавна да оттеглят доверието си от Борислав Михайлов и въобще от това ръководство на БФС. Относно темата за феърплея в родния футбол за какъв точно говорим феърплей? Като основополагащият принцип на феърплея е първо да няма в Изпълнителния комитет, който се разпорежда и който определя правилата за игра и за участие в първенствата на БФС - да няма първо членове на клубовете, които играят в тези шампионати, това е смешно. Няма как собственик на даден клуб да бъде и телевизионер, и управленец на БФС, и основен играч, и работодател, и работник и не знам какъв не е станал само...

- Възможно ли е дискутираният договор за тв-правата да не просъществува до края на самия контракт, който е до 2021-а, ако не се лъжа?

- Договорът е нищожен още в момента на сключването. Още в момента на сключването му договорът е нищожен. Това е ясно, но няма кой да го оспори. Защото там има една омерта. Който се разприказва, почват да го режат със съдии, да му правят мръсотии.

ЦСКА скочиха, но ЦСКА трябваше да скочат по-рано, ако трябва да бъдем честни, защото това не е от днес. Този договор не е от сега и въобще правата не могат да бъдат във фирма каквато и да била свързана със собственици на клубове. Това го няма никъде по света. И там трябва да се намесят и СЕМ, и Спортното министерство като орган, който е издал лиценз на БФС, че така не може да подарява права на неговия - почетен председател. А той не е почетен, а е оперативен председател, защото Борислав Михайлов е просто едно ч*****.

Всъщност знаем от кой се управлява БФС и това е публична тайна. Разбира се от това засегната страна са и рекламодателите, които пък от друга страна са собственост на Васко Божков, основните визирам и добре, че са те, за да има какво да харчат в БФС.

- Виждате ли в момента един импулс на "Герена", казахте Васил Божков вече е свързван като благодетел на гранда. Да очакваме ли от Левски да възвръща позагубените си исторически позиции?

- От начина, по който знам, че Божков управляваше ЦСКА, той никога няма да се намеси пряко да взима оперативни решения за самия футбол и е прав. Той си има бизнес. Вярно е, че е оставил хора там, които да се занимават. Според мен, ние сме го коментирали това с него, изборът му не е много сполучлив за този изпълнителен директор, защото той е функция от администрацията на БФС. Левски и ЦСКА никога не трябва да бъдат част от администрацията на БФС. В момента, в който са част от въпросната, хората ще започнат да се настройват срещу тях. А те са клубове, които ги обичат хората. Така, че няма как да разчитат на помощта на БФС. През годните е имало такова нещо, но това не трябва да се допуска. Нека Лудогорец са клубът, който е толериран от БФС, Левски и ЦСКА нямат място в администрацията на Футболния съюз, защото тях ги обичат хората, не е необходимо да ги обича администрацията на БФС.

- Вие казахте, че от ЦСКА дори са закъснели да скочат по темата с тв правата...

- Така е. Още преди Конгреса на БФС го коментирахме с теб, че това е абсолютно недопустимо Домусчиев да е собственик на правата.

- Наскоро дискутирахме с г-н Велизар Димитров, който е свързан с каузата на "червените" тема касаеща вечния опонент на ЦСКА - Левски. Оказа се, че само около 15 процента от домакинските срещи на "сините" през миналия сезон на първенството са проведени в съботни дни.

Има ли въобще друг гранд в Европа, който да домакинства в дълъг период толкова малко пъти в най-традиционния и приет за удачен ден, в който феновете (съответно на Левски) да се насладят на спортен празник?

Нормално ли е това да се случва, само 15-ина процента от домакинствата на "сините" в шампионата да са в съботни дни?

- Не е нормално, разбира се. И отдавна, още в началото на избирането, аз им казах на феновете на Левски, че Борислав Михайлов не е техен помощник в БФС.

Повечето от тях го знаят, де. Че той слугува на Разград и всъщност докато е Борислва Михайлов във Футболния съюз Левски трудно ще вземе нещо. Просто това им го гарантирам.

Левски отдавна трябваше да скочи публиката. Много е лесно застава се пред сградата на БФС и много бързо ще ги решат проблемите. Двете агитки на Левски и на ЦСКА с обща кауза, имат огромни възможности.

- Очаквате ли след тези драматични теми, които се разразяват за пореден път в българския футбол, от настоящото ръководство на Футболния съюз да изкарат пълния си мандат?

- Всичко зависи от изпълнителната власт в България. Ако разследващите органи влязат в БФС и изпълнителната власт не покрие настоящите ръководители в централата, точно за една седмица ще приключи сегашната администрация и според мен ще има и достатъчно хора с постановление, повдигнато от прокуратурата. Защото там от 14 години е така. С пари под масата, с реклама под масата, със схеми, с шашми. Не били му се обаждали по телефона, а как да ти се обадят на тебе по телефона като ти им се обаждаш на съдиите по телефона или им пускаш смс-и, или им пращаш хора? То това го знаят и децата в детските групи на футболните ни първенства.

- Дочух, че се подготвяте за избори, които не са на спортна тематика, така ли е?

- Да, дал съм си съгласието да бъда номиниран като кандидат за кмет на Бургас и за листата съветници за местните избори.

*Интервюто е осъществено преди информациите, че ще има ново наименование и идентичност на елитното ниво на професионалния футбол в страната и че споразумението за разпределяне на приходите по договора за телевизионни права вече е подписано от всички клубове, представители на елитната лига.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 29864
архив

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник.

няма нови новини
Днес: 76
hot
най-четени новини в момента
сега
3099
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК! Премиерът Борисов за оставката на зам.-министър Живков: Няма милост за никого, ние в ГЕРБ сме го показали. Списъци не коментирам, аз строя. Цветанов вероятно ще си направи собствен проект (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ: Не планирайте и не започвайте нови дела - днес е ден за енергиен обрат
x