ФУТБОЛНА БОМБА В ПИК: Жоро Атанасов с тежки удари по "сините" и "зелените", а за БФС вярва, че...

Интервю

ФУТБОЛНА БОМБА В ПИК: Жоро Атанасов с тежки удари по "сините" и "зелените", а за БФС вярва, че...

111965
на 05.05.2019
ФУТБОЛНА БОМБА В ПИК: Жоро Атанасов с тежки удари по сините и зелените, а за БФС вярва, че...
Автор:   Тервел Илиев

Последвайте ни в Google News Showcase

ЦСКА победи Черно море с 3:1 на "Тича". "Червените", предвождани вече от Добромир Митов и с не малка роля на легендите Люпко Петрович и Димитър Пенев, запазват шампионските си шансове 4 кръга преди края на първенството. Известният спортен журналист и публицист Георги Атанасов прави ексклузивен коментар пред ПИК по редица теми касаещи "армейците", непосредствено след срещата във Варна. Жоро също така нанася словесни удари по "зелените" от Разград и историческия гранд Левски, с тезите си за "орлите" и "сините".

- Г-н Атанасов, ЦСКА е на 3 точки от Лудогорец (лидер във временното подреждане на Първа лига), предстои пряк сблъсък между двата отбора, доколко са големи вече шампионските шансове на тима от "Армията"?

- На теория и на практика шансовете ги има. Но аз отново искам да се върна към наши предишни разговори с авторитетната медия ПИК, в които неколкократно отбелязах, че евентуалната шампионска титла на ЦСКА този сезон би могла да се сравнява само с лудата вечер на 17 ноември 1993-а на "Парк де Пренс", когато България победи Франция и се класира за Световното първенство САЩ'94, или може би с триумфа на Лестър във Висшата лига преди 2 сезона.

препоръчано

И сега продължавам да твърдя, че една евентуална 32-а титла на "армейския" отбор ще граничи с малко чудо. Не за друго. Няма нищо по естествено от това ЦСКА да бъде на върха на българския футбол, но поради конюнктурата у нас. Ще спомена само последните 2 гостувания на 31-кратните първенци на "Коматево" срещу Ботев Пловдив и преди малко на "Тича" във Варна. Ако не ме лъже паметта, ако греша поправете ме, в Пловдив бяха вдигнати 6 жълти картона на играчи на ЦСКА, а край морето 4. При положение, че и двата мача не бяха от типа - на живот и смърт и общо взето преминаха при една коректна обстановка и на терена, и по трибуните, без никакви крайности. Това означава, че свирките в българския футбол, т.нар. съдии, изпълняват една ясна директива за нанасяне на щети върху "червените" при всеки удобен случай с повод и без повод.

Санкциите се трупат дори и когато не са получени на терена, по някакъв задочен виртуален начин се изкарват наказания, както беше с някаква храчка на Николай Бодуров преди полуфиналния двубой-реванш за Купата с Ботев и т.н. В същото време сме свидетели, и онзи ден под Аязмото, как т.нар. арбитри просто се страхуват като дявол от тамян да посегнат към жълтия, да не говорим за червения цвят, когато става дума за монополния първенец от Делиормана.

Човек ли трябва да бъде убит или осакатен на терена, за да бъдат санкционирани както трябва Сисиньо, Моци, Дяков и т.н. Ето ги тези обстоятелства, без да стигам до най-драстичните случаи като съдийските престъпления в мачовете на Лудогорец срещу ЦСКА и Левски, естествено в полза на тима от Разград, за да се очертае ясната картина на извън-спортните преференции, с които се ползва 7-кратния пореден шампион. И още веднъж да се разбере през каква голгота трябва да преминат "червените", за да постигнат евентуална титла.

И още нещо - да изчислим само дадените и спестените дузпи. Спестените за ЦСКА и подарените на Лудогорец. Достатъчно е само да споменем грабежа на спора на "армейците" срещу Славия преди няколко месеца. Вече христоматийните случаи с двойния стандарт по време на Вечното дерби и ето как се оказва, че при най-скромната аритметика - ЦСКА бе лишен досега от поне 5 точки. И ето как в момента при всичките си слабости спортно-технически 31-кратните шампиони спокойно можеха да бъдат с 1-2 пункта преднина на върха.

- В развитие на хипотезата за съдийските неволи на клуба от "Българска армия". Може би мачът, заради който понесе най-много критики вече бившият наставник на "червените" Любослав Пенев е 1/2-финалната среща-реванш за Купата на България с Ботев Пловдив. Двубой, след който ЦСКА отпадна драматично от надпреварата и може да се твърди, че в мача "армейците" се радваха на сериозен съдийски комфорт.

Малко преди това пък Стойчо Младенов, друга легендарна фигура за "червения" тим, заяви, че по никакъв начин Купата не е съизмерима като цел за ЦСКА в сравнение с шампионската титла. А само дни след неприятния за "червените" двубой за Купата в София, последва среща за шампионат отново с Ботев, но на "Коматево".

В средата на първото полувреме останаха впечатления, че има дузпа срещу Али Соу (при резултат 0:0), бялата точка обаче не бе посочена, в изключително дискусионната ситуация. В последствие ЦСКА загуби, по мое мнение в по-важен мач отколкото този за Купата на България с "канарчетата" в София.

Има ли сериозна доза истина в една хипотеза, че дори дадени съдийски отсъждания в полза на "армейците" идват в среща, която далеч не е най-важната за клуба, за да последва след това - един вид реферска сеч срещу "армейците" в по-ключов момент?

- Естествено, че въпросът ви е риторичен и се потвърждава от живота и от преките и задкулисни обстоятелства в българския футбол. За Купата вероятно ще поговорим след малко, но искам да спомена, че в спорта и по-специално във футбола детайлите решават победите и титлите. Естествено, че тази спестена дузпа, за която споменахте в шампионатния мач в "Коматево" е само един детайл от безкрайната поредица от щети нанесени върху ЦСКА и съответно ползи за Лудогорец в това първенство.

Ето два съвсем пресни случая, без да изпадаме в подробности. Неотсъдена дузпа онзи ден в "Коматево", да кажем спестени 2-3 дузпи за "армейците" в последните Вечни дербита срещу Левски. В същото време в един тривиален общо взето двубой, очевидно с предизвестена развръзка в Разград до 30-ата минута Ботев Пловдив се държи съвсем прилично срещу монополния шампион и веднага следва 11-метров наказателен удар, за да си дойде всичко на мястото. Ето ги тези детайли, те всъщност са фундаментални, които ако се насложат върху кръговете от първенството от лятото до сега ще очертаят една изключително ясна картина на фаворизиране на Лудогорец и на репресия съдийска и чиновническа от БФС спрямо ЦСКА. Да не отивам по-нататък към медийната война, към държавно-политическата подкрепа за едни за сметка на други и т.н.

- Още една тема свързана със съдийството и с фактора - публика в българския футбол. Като говорим за дузпи, в последния мач между Левски и Лудогорец, който се състоя на Националния стадион в заключителните минути на срещата домакините поискаха дузпа в наказателното поле на "орлите" за нарушение срещу капитана на столичани Иван Горанов. Спорна ситуация, но може би е над 51 процента 11-метров наказателен удар. Бялата точка обаче не бе посочена, а само минути по-късно се отсъди дузпа, но на отсрещната врата и директен червен картон за същия този капитан на "сините" - Горанов.

В последствие гостите реализираха за 2:0 в тяхна полза и един от лидерите на "зелените" Козмин Моци демонстративно отпразнува отбелязаното от него попадение пред агитката на Левски. Ето един пример за съдийски елемент в развоя на двубоите.

Същевременно Тодор Неделев наскоро също празнува пред Сектор "Б", но на "Българска армия", радвайки се на фамозния си гол срещу ЦСКА за Купата, дошъл и след не малка грешка на вратаря Черниаускас. Само, че в този случай Неделев изрази емоциите си пред многобройната публика на гостите от Пловдив, затова не последва и никаква драма, свързана с действията на Тодор.

И така, нормално ли е според вас в българския футбол да има играчи, на които са кръстени трибуни и те по такъв начин да изразяват емоциите си пред агитката на съперниковия тим, даже пък пред тази на гранда Левски на Националния стадион на България "Васил Левски"? И то при всичките тези условности свързани и с двете положения за дузпи във въпросния мач (с участие на капитана на "сините"), едната ситуация довела до удар от бялата точка, а другата не?

- Започвам с това, че за мен е абсурд да се кръщава трибуна на името на някакъв си чужденец, наречен Моци. Трибуни не носят имената все още на велики български футболисти като Динко Дерменджиев, Христо Бонев, Димитър Якимов, Иван Колев, Георги Денев, Петър Жеков, Георги Димитров, да не продължавам и да не продължавам, ако искате и Сашо Костов, и Христо Илиев-Патрата, и Павел Панов, и Наско Сираков, та някакъв си гастрольор Козмин Моци е увековечен с трибуна, но това си е работа на хората в Лудогорец.

Що се отнася до тези примери, които колега Илиев споменахте. Вижте, този двоен стандарт, за който говорим и който трови българския футбол от десетилетия си пролича много ясно в 2 от двубоите, които обсъждаме. Например в едно от последните Вечни дербита бе изгонен, ако не ме лъже паметта, Едвин Джеси, след като Иван Горанов му смъкна гащите и му тероризира с извинение интимните части. Малко след това бе фаулиран ако си спомням добре Турицов, след което последва автоголът във вратата на ЦСКА. Виждаме как се наслагват нещата, несправедливо решение, а след това се задава още по-несправедливо. Това за Вечното дерби, за което стана дума, с автогола на Перейра и съдийските извращения.

След това за мача Левски - Лудогорец на Националния стадион, страннно защо преместен от дома на "сините" на "Герена" изведнъж на неутралния Национален стадион. Това е допълнителен въпрос за размисъл. Но естествено, че имаше не вероятна, а 1000-процентова дузпа срещу Иван Горанов в полза на Левски, която не бе отсъдена. За да се вдигне след това червен картон срещу същия капитан на "сините" и да дойде развръзката в двубоя, след която последва простащината на Моци пред публиката в Сектор "Б". Ето как нещата се наслагват и се очертава картината, за която говорим толкова време и която не е никаква конспирация, а е желязна реалност.

Съдиите са инструктирани, индоктринирани, сугестирани, просто зомбирани, за да помагат с всички възможни средства на Лудогорец в битката за титлата, която се е превърнала във фикс-идея за феодала от Делиормана, който явно, че иска да подобри постижението от 9 поредни шампионски титли на ЦСКА през 50-те години. Само, че много време е минало оттогава, от въпросния рекорд на онзи велик "армейски" тим. И сега в 21-и век да се търсят подобни серии, при един би трябвало да бъде съвсем различен модерен футбол и т.н. говори за маниакална комплексарщина. Така, че за мен няма никакво съмнение, че съдийският корпус, заедно с БФС, обслужва от А до Я казионния любимец от Делиормана.

Въпросът ми е как така - вековен, уважаван, фундаментален клуб за България като Левски се примирява с ролята на подизпълнител? Представяте ли си ако тези ситуации с Иван Гаранов в едното и в другото наказателно поле, за които говорим се бяха случили по време на двубой между ЦСКА и Левски в ущърб на "сините". То щяхме да стигнем до нещо като гражданска война, не дай Боже.

- Най-вероятно нямаше да е свързано само с пробиването на тунела на Националния стадион от по-буен привърженик?

- А в случая всичко беше почти тихо и мирно и завърши с една така мъжка дружба, да не кажа нещо повече. Искате ли да ви разкрия отсега при какъв сценарий ще премине приятелския мач между Лудогорец и Левски в Разград, който следва след 2 кръга? Дано се лъжа, но в този момент, на базата на всичките тези обосновани предположения, както казва г-н Цветан Цветанов, съм сигурен, че срещата ще премине в един спокоен тон и ще завърши с истинска "мъжка любов". Просто не ми се вярва, че "сините" ще имат себеуважението и спортния морал да играят за себе си, а не за това да попречат на ЦСКА. Разбира се, веднага се налага огледалното мнение, че в обратния случай би било точно така и у нас, и в чужбина. Онзи ден според мен Манчестър Юнайтед "свали гащи" срещу Манчестър Сити, за да не е Ливърпул и т.н.

- Може да се твърди, че и Евертън наскоро никак не бяха мотивирани срещу Ман Сити, пък в дербито с Пуул се хвърлиха като за финал?

Да, а с Ливърпул играха на живот и смърт. Значи тези неща ги има. Аз съм съгласен с позицията на опонентите, с тяхното мнение по визирания въпрос. Бих приел всякаква полемика в тази насока, но не мога да приема това, че футболистите, ръководителите и публиката на "сините" приемат за нещо нормално, това че те са се превърнали в подизпълнители и в по-малкия брат, представете си - вековният Левски от София да е по-малкият брат на един 7-8-годишен проект от Делиормана, който доскоро беше в селските групи.

При всичките проблеми на ЦСКА, при цялата голгота, която изминаха 31-кратните шампиони през последните години, при цялата репресия срещу ЦСКА от 3 десетилетия насам държавно-политическа, при всичките колизии, в крайна сметка "армейците" остават на висотата на своя исторически ген и така или иначе успяват да бъдат основният конкурент на монополиста от Разград през последните 3 години, откакто се завърнаха в елита след изгнанието във "В" група.

И нещо повече, една сметка показва, че към днешна дата ЦСКА, през последните 3 сезона откакто се върна в елита, "червените" са изпреварили Левски, ако не се лъжа с 30-ина точки. Можете да ме поправите ако бъркам, но сметката е някъде там. Дали са 25, или 30 пункта, едва ли това е толкова важно. И аз споделям с мои приятели и опоненти от "синия" клуб, на които казвам - проблемът на Левски в момента не е ЦСКА. Както и на "Армията" в момента проблемът не са "сините". Големият проблем на историческите спортни полюси сега е монополът на Лудогорец, който деформира футболната среда и лишава от смисъл до голяма степен първенството и историческото съдържание на най-важния спорт у нас.

- Сбърка ли Любослав Пенев, че вместо да е начело на втория отбор на гранда Валенсия, избра битка заедно с Николай Илиев срещу настоящото ръководство на БФС и след това зае треньорския пост в ЦСКА в не лек момент за "армейците"?

- Трудно ми е да кажа дали е сбъркал. Но при всички случаи, ясната, твърда позиция на Любо Пенев срещу ръководството на Българския футболен съюз и срещу Борислав Михайлов му изигра лошо шега, тъй като постоянната политика анти-ЦСКА от страна на централата беше активизирана още повече от личната неприязън на т.нар. фирма "Боби и ко" срещу Любослав Пенев. И ако преди Любо Пенев политиката на БФС анти-"червените" бе на 100 процента, с Любослав Пенев на треньорския пост на "Армията" стана 120 процента анти-ЦСКА. Така, че това е за мен едно от обясненията за ескалиращите престъпления на съдийския корпус срещу "армейците". Но бързам да уточня, че те датират много преди Любо Пенев да се завърне за пореден път на "Българска армия". Просто неговото присъствие вероятно мултиплицира цялата тенденция.

*Още любопитни тези на Георги Атанасов свързани най-вече с ЦСКА, благодетелят на гранда Гриша Ганчев и легендата на "армейците" Любослав Пенев очаквайте в ПИК скоро.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за съботния ден: Успехът е с Овните, добри приходи за Козирозите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за съботния ден: Успехът е с Овните, добри приходи за Козирозите
ПИК TV x
Георги Харизанов ексклузивно пред ПИК TV: 6 или 7 партии влизат в парламента. ГЕРБ бият с много (ВИДЕО) Георги Харизанов ексклузивно пред ПИК TV: 6 или 7 партии влизат в парламента. ГЕРБ бият с много (ВИДЕО)
ново
Днес: 60
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК