Вход
София
Времето в София -2 o C

ФУТБОЛНА МЪЛНИЯ В ПИК: След 7 месеца мълчание - Ники Илиев с мощен удар по БФС

ФУТБОЛНА МЪЛНИЯ В ПИК: След 7 месеца мълчание - Ники Илиев с мощен удар по БФС

на 07.11.2018
99507
9
ФУТБОЛНА МЪЛНИЯ В ПИК: След 7 месеца мълчание - Ники Илиев с мощен удар по БФС

В началото на годината тандемът Любослав Пенев - Николай Илиев поиска официална и драстична промяна в българския футбол. Легендарните имена се явиха на Изборния конгрес на БФС, а на него Борислав Михайлов бе избран отново за президент на централата. Любослав Пенев и Ивайло Дражев, също кандидат за важния пост, получиха значително по-малко гласове от Михайлов при вота на делегатите на футболния съюз.

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Драма на макс - жесток скандал с БФС! Братя Галеви...

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Драма на макс - жесток скандал с БФС! Братя Галеви...

В ексклузивно интервю пред ПИК, адвокат Емилия Живкова -...

на 03.06.2018

След дълго време на медийно мълчание по темите свързани с Конгреса, Николай Илиев, легенда на Левски и с ключова роля в щаба на Пенев, отправя категорично словесно послание към родното общество. Съчетано с тежки думи за действията на настоящите футболни ръководители.

Ето какво заяви Николай Илиев ексклузивно пред ПИК.

- Г-н Илиев, по-рано през годината, изразихте категорична позиция, че Вие, г-н Любослав Пенев и екипът ви представлявате много по-добра алтернатива за развитие на българския футбол в сравнение с настоящите ръководители на БФС. Продължавате ли да отстоявате категорично това мнение? Докъде се намира борбата ви за промяна в най-популярния ни спорт?

- Първо бих искал да се извиня на всички Ваши колеги от медиите, на които отказвах интервюта през последните 7 месеца. След фарса, наречен "Конгрес на БФС", направихме пресконференция, на която изрично бяхме посъветвани от нашия адвокат Емилия Живкова да се въздържаме от изявления и да не даваме интервюта, свързани с българския футбол от чисто морална и етична гледна точка, тъй като предстояха съдебни дела срещу решения, взети на Конгреса на БФС и извършените манипулации преди, по време и след провеждането му.

Позволявам си да прекъсна 7 месечното си мълчание, тъй като следя всичко, което се случва във футбола ни и идва момент, в който няма как да не вземеш отношение. Основните причини са, че проблемите се задълбочават, институциите не функционират добре, промяната на статуквото е задължителна, за да има развитие любимата игра, да носи радост на привържениците и най-вече в името на децата на България.

Също да дадем ясен знак на хората, които милеят за българския футбол, че битката за справедливост продължава и няма да се откажем, каквото и колкото да ни струва това. В момента сме на последна инстанция – ВКС, след като на първа инстанция Софийският градски съд, Търговско отделение в закрито заседание се произнесе с Определение, с което прекратява производството по делото, мотивирано с това, че Любо Пенев няма право на иск за оспорване решението за избор на Президент на БФС, тъй като фигурата на кандидат за президент не е включена в ограничения кръг на непосредствено обвързаните от постановеното решение, имащи правен интерес, т.е. членовете на БФС  и членовете на неговия Изпълнителен комитет.

Втората инстанция – Софийският апелативен съд, потвърди Определението на СГС, макар и да установи в мотивите си, че в този казус е налице противоречие между нормата на чл. 56 от Конституцията, гарантиращата правото на защита на всеки български гражданин – от една страна, а от друга –  свободата на сдружаване при определени условия по чл. 44 от Конституцията. Въз основа на всички предоставени доказателства, включително списък на 138 футболни клуба, които са гласували без право на глас, Апелативният съд констатира, че Любо Пенев разполага със собствени правни средства за защита срещу решението за избор на Б. Михайлов за Президент на БФС, които ние използваме в друго исково производство.

Целта е една – отмяна на решението и предизвикване на нов Конгрес. Пред ВКС сме повдигнали въпроса дали тези актове на съда – на СГС и на Апелативен съд, не са порочни, тъй като чрез тях се прегражда пътя за установяване на цялата истина за манипулирания избор на настоящия Президент на БФС, като през ТЕЗИ съдебни актове се утвърждават измамни резултати, постигнати с неморални и противоправни средства.

Избраният ред за обжалване на решението за избор на Боби Михайлов не беше случаен – само така можеше да се извадят наяве всички пороци на нормативното килимче, което крепи властта на БФС – забрана за членство на физически лица в БФС, лишаване от всякакви права на кандидатите за президент, забраната на футболните клубове да отнасят спорове до съда. Обратно, всички права са предоставени на действащия президент, издигнат за кандидат за нов мандат – той има право на всичко, да бъде делегат, да гласува за себе си, да участва в избора на комисиите, вкл. да подпише Протокола за собствения си избор, както го е направил Боби.

Чрез трудното решение за този начин на защита на Любо искахме да покажем, че който и да се кандидатира, даже и Доналд Тръмп, няма да бъде избран за Президент на БФС, ако не е избран преди това за член на Изпълнителния комитет и влезе в дружинката, която диктува по друг начин на всички в държавата какво и как да се случва. С една дума – кандидатът за президент е бутафорна фигура, която само гарнира "демократичния" избор на Президент на БФС.

Чудно ли е защо и футболът ни е бутафорен? Някой трябваше да изкрещи и да се бори за истината – и ние го правим по достоен начин. Друг е въпросът, че нашият опонент действа чрез спазарена истина и купено правораздаване. Ние сме убедени, че истината ще излезе наяве, когато изчезне страхът от репресивната машина на БФС, когато всички деятели и спортни хора разберат, че колосът БФС е само една смешна кула от порочни карти, над която скоро ще фучи тайфунът на гнева от несправедливостта, от уяждането, от корупцията.

В нашите сигнали става въпрос за ужасяващи неща, които се случват в българския футбол, като уредени мачове, купуване и заплашване на футболисти и съдии, черно тото, нагласени резултати, укриване на данъци, унищожаване на детски отбори, които не са съгласни с политиката на БФС и дори склоняване към проституция при момичета в женския футбол, и още, и още ...

Ние с Любо питаме: "Къде са институциите? Къде са службите? Къде е правосъдието?". Трябва да се вземат веднага сериозни и адекватни мерки. Хората са убедени, че тези, от които зависят правилните решения са част от схемата. Така, че да не се чудят управляващите защо никой не вярва в институциите. И именно сега футболът им дава шанс да докажат, че функционират, и че живеем в правова и демократична държава – член на ЕС. Ние изчакваме последната инстанция и ако и там нещата са същите излизаме пред Европейските институции, в това число и медии.

Достатъчно време мина и ако до сега не сме предприели международни действия е било само заради имиджа на страната ни. Но щом институциите, от които зависи справедливостта не мислят за това, ние ли трябва да сме потърпевши. Не мисля, че някой се гордее с факта, че сме на последно място по всички показатели в ЕС (бедност, свобода на словото, корупция и т.н.). До нас достигна информация, че е заплатено на съдиите от първа и втора инстанции. Тук се обръщаме директно към г-н Борисов и г-н Цацаров: Проверете този сигнал?

А дали сме алтернатива бих отговорил, че който и да смени това ръководство ще е по-добре за българския футбол, защото по-зле не може да бъде. А смятам, че ние сме най-добрата, защото сме честни, почтени и професионалисти, с много опит, както в страната, така и в чужбина, а и не само във футбола, а и в спорта като цяло. При нас ще има кардинална промяна и то само в полза на футбола. Разберете, тази игра е най-любимата, а и много важна за израстването на здрави, дисциплинирани и екипни деца.

- Наскоро трима хърватски футболисти стартираха като титуляри за Интер в дербито на Милано. Въпрос на поколение ли е, че в момента нямаме играчи в топ европейските грандове или се дължи на други причини?

- По този въпрос мога да Ви говоря най-малко седмица. Нещата са комплексни и няма как да се опишат в две изречения. Поздравявам Хубчев и момчетата от националния отбор за резултатите и себераздаването по терена, но както всички виждаме ние сме най-слабият тим в групата като игра. Самите футболисти си признават, че нямат качествата и класата, дори на такова ниво. Причината е, че няма конкуренция, която да се създава в шампионата с български футболисти. Нали виждаме, че в първите 3 отбора в първенството играят 5-6 българи.

Как да имаме силен национален отбор? Кога ще видим наши български футболисти, за да изградим този тим? Тук е важната роля на футболния съюз, създавайки условия. Иска се опит и действия. На самия конгрес раздадоха тяхната стратегия за развитие на българския футбол. Знаете ли, че в нея има 4 изречения за детско-юношеския. Тук е проблемът.

Отделно колко съмнителни мача се играят по време на шампионата? Е как няма да загубиш от световния колос Люксембург. Защото там двубоите не са уредени, а истински. Съвсем скоро имахме фрапантен случай за осъден футболист за уреждане на мачове, т.е. за купуване и продаване на срещи в неговата страна.

- За Яблонски ли става въпрос?

- Да, точно така. Представете си за какво антиморално поведение говорим от страна на ръководството на Левски да подкрепят такъв човек, вместо веднага те, както и всеки, свързан със синята идея, да се разграничи от неговите действия, които са във вреда на футбола и феърплея като цяло. Той трябваше по най-бързия начин да бъде освободен.  Виждаме какво стана с руските футболисти Александър Кокорин и Павел Мамаев. Веднага бяха освободени от отборите си и то за побой. Защото да играе в този велик клуб един такъв футболист е огромно петно за Левски и историята ни.

Но да се върнем на темата. За да има конкуренция нужно е да има повече български футболисти. Те трябва да излизат от добре работещи ДЮШ. А там трагедията е огромна. На пресконференцията казахме, че има директори на школи, които нямат нужния лиценз за това, същото е и при наставниците. Дори самите треньори си признават, че не са добре подготвени и квалифицирани. А това зависи до голяма степен и от БФС. Обучения, програми, методики има много. Защото ако има подготвени и съвестни треньори няма да играят деца, за които родителите да заплащат на ръка от 1000 до 20 000 лв. и да заемат местата на талантливите. А това се случва дори и в националните гарнитури. Но никой не обръща внимание.

Представяте ли си за каква корупция става въпрос? А това е в основата на убиването на футбола. Спешни мерки трябва да се вземат, защото това е свързано с бъдещето на децата, с бъдещето на футбола, с бъдещето на България.  Дано някой вникне в дълбочина в тези думи.   

Ние имаме сериозна програма за надграждане и повишаване на квалификацията на треньорите в ДЮШ, защото те са основната брънка във веригата. Разбира се и за масовостта в училищата, защото там е началото. Проблеми и решения има много. Но те са предмет на друго място и време. Опитах се да Ви обясня, защо трима хървати са титуляри в Интер. А с едно изречение бих казал: В Хърватския футбол се работи много и професионално още от ДЮШ и плодовете са налице – световен вицешампион, в противовес с мисленето на Михайлов, че малките трудно биха се класирали дори на Европейско първенство.

- Бургас, Перник и прочие сериозни спортни центрове са без професионален футболен клуб сега. В елитната група пък масово се залага на чужденци. Как точно да се интегрират родни таланти в отборите при подобна основа? Също така няма ли вече остър недостиг на достатъчно подготвени футболни специалисти, които да работят с подрастващи надежди във футбола ни?

- На тези въпроси в голяма степен отговорих по-горе. В допълнение бих казал, че няма далновидна политика в управлението на футбола, по-скоро няма никакво управление. Разбира се, че всеки трябва да недоумява, още повече да се притеснява как е възможно такива сериозни спортни центрове да не участват в професионалния футбол.

Но за Перник примерно не се притеснявам. Мисля, че скоро ще имат отбор в I-ва лига. Нали преди Конгреса бяха заплашени от БФС, че няма да влезнат в I-ва лига ако гласуват срещу настоящето ръководство и те бяха едни от първите, които го подкрепиха на Конгреса. Нормално е да очакваме жеста да бъде върнат от БФС (стига да не са забравили на кой какво са обещавали). Няма как да не се притесняваме за градове като Бургас, Плевен и други, а Шумен е въобще без отбор. Положителна промяна обаче няма как да се случи докато тези хора управляват българския футбол.   

*Още парещи тези на Николай Илиев, относно родния футбол, очаквайте скоро в ПИК.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Сюжетът “Борисов с къща и любовница в Барселона” e:
Общо гласували: 6496
архив

- Здравейте, обаждам се от библиотеката. Вашата жена все още не ни е върнала една книга?
- Каква книга?
- Учебно ръководство "Как да се омъжа за богат и тъп идиот."

няма нови новини
Днес: 28
hot
най-четени новини в момента
сега
2179
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Превозвачите категорични пред Нанков: Протестите не са наши, не участваме в политически акции (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Любопитни суеверия, свързани с парите
x