Вход
София
Времето в София 25 o C

ФУТБОЛНО ТОРНАДО В ПИК: Какво се случва с БФС, ще седне ли Лечков на трона на Михайлов без избори? Ексклузивна позиция на Ивайло Дражев

ФУТБОЛНО ТОРНАДО В ПИК: Какво се случва с БФС, ще седне ли Лечков на трона на Михайлов без избори? Ексклузивна позиция на Ивайло Дражев

на 17.11.2019
44937
7
ФУТБОЛНО ТОРНАДО В ПИК: Какво се случва с БФС, ще седне ли Лечков на трона на Михайлов без избори? Ексклузивна позиция на Ивайло Дражев
17.11.2019
7
44937

Дългогодишният футболен деятел Ивайло Дражев обяви официално, че се кандидатира за президент на БФС. Дражев заяви ексклузивно пред ПИК, че няма как да не се проведе Извънреден конгрес на Футболния съюз при създадената ситуация. Ето какво споделя той.

Г-н Дражев, редно ли е оставката на Борислав Михайлов като председател на БФС да бъде официализирана и на Конгрес?

- Не само, че е редно, то е задължително. И правомощията в това отношение, ако администрацията на БФС отказва, са в ръцете на министъра на младежта и спорта. Обективирано в разпоредбите на Закона за физическото възпитание и спорта става въпрос според мен, и не само според мен, според законодателя, за едно правомощие на МС и на министъра на младежта и спорта, че при нарушение на вменени задължения на спортните федерации, каквато е БФС, ясно е казано, че спортните федерации имат задължение да предотвратяват противообществени прояви по време на спортни мероприятия. В случая най-вероятно се има предвид предотвратяване на противообществените прояви носещи белега на расизма.

- Какъвто скандал се случи на мача България - Англия...

- Министърът на младежта и спорта в следствие на такива нарушения може да отнеме лиценза на БФС. И ако лицензът на Футболния съюз бъде отнет, това няма да означава, че едва ли не закриваме футбола. Няма такова нещо. Просто може да се отнемат правомощията на една администрация, която е унищожила футбола... И в конкретния случай вече съм уведомил нужните институции на властта за казуса. Президентът на БФС не е лицето, заради което може да бъде отнет един лиценз, това е Изпълнителният комитет. А в случая ИК си е подал оставка. Ако не забелязаха някои, веднага след Борислав Михайлов, ние чухме, че са си подали оставка. Вижте колко противоречия, няма как един да се назначава за временно изпълняващ, но Конгрес да не се насрочи. Министърът на младежта и спорта трябва да поиска от ИК в оставка да свика незабавно Конгрес, ако те не го свикат в рамките на броени дни, министърът вместо да отнема лиценза, той може абсолютно спокойно да поиска от съда свикване на Общо събрание на БФС, щом администрацията на Футболния съюз се ослушва. Има изявление на ИК от деня с оставката на Михайлов. Даже то беше и качено на официалния сайт на централата, по темата. Ето и снимка от съобщение на официалния сайт на Футболния съюз:

- Според Устава на БФС, да речем Йордан Лечков или Михаил Касабов, или който и да е член от ИК на централата, съществува ли възможност той да е временен президент на Футболния съюз от сега до изтичане на пълния мандат гласуван на Михайлов от делегатите, ще стане въпрос за период от над 2 години? Появиха се подобни тези, хипотези около Лечков?

- Няма правен казус такъв. В конкретния случай, когато няма президент и Изпълнителния комитет е в оставка, трябва да се свика незабавно Конгрес, а до него правомощията на председателя на БФС се изпълняват съгласно Устава от друго упълномощено лице... От централата знаят много добре, че трябва да свикат Конгрес, но според мен се ослушват от Футболния съюз, чакат да минат плейофите за квота за Евро 2020, а само по себе си това, че ще участваме в баражна фаза нищо не означава, за да кажат, че не е чак толкова трагично положението. А то футбол няма.

- Вие ще бъдете ли кандидат за президент на БФС на предстоящия Конгрес, който визирате, че задължително трябва да се състои?

- Да, трябва да има Конгрес. Ще се явя на него, предполагам, че ще има над 3 кандидатури. Вече ме потърсиха от няколко клуба, за да издигнат кандидатурата ми.

- Ще споделите ли някои от вашите виждания за това какви ходове трябва да се предприемат от БФС на ръководно ниво, ако оглавите централата?

- Първо, президенти на професионални и полупрофесионални клубове не трябва да бъдат в Изпълкома на БФС, това съм го казал отдавна. Да, може да бъдат на аматьорски отбори, няма нищо лошо на детски тимове да бъдат президенти. Но собственици или президенти на клубове от А,Б,В група, според мен нямат работа в Изпълкома на Футболния съюз. За да не могат да се карат и да се изпробват върху съдиите, това е едното нещо. И второ, председател на БФС може да бъде всеки, който е давал от джоба си пари за футбол, който е интелигентен човек, с образование, независим, който не е партийно обвързан и въобще не е задължително да е бивш известен футболист. Да е бивш футболист - въобще не може да е изискване. А за да си бил известен състезател в България почти във всички случаи трябва да си се подвизавал за някой от най-основните клубове. И веднага започват упреците от остананалите тимове, че той дърпа чергата към стария си отбор. Човекът, който трябва да оглави БФС е по-добре да не е бил някой много известен футболист, по-добре е да не е и много известен бизнесмен. И е много добре този човек да е наясно с футбола, с проблемите на играта. А не да ми говорят, че е най-добре да бъде бивш футболист. Нагледахме се на бивши състезатели, начувахме се. Ако стана президент на БФС ще се въведат драстични мерки срещу евентуални залози на български футболисти на родни срещи, ако трябва ще се поиска законова промяна. Възможност такива състезатели да бъдат изваждани от българския футбол. Защото не може да слагаш пари на това как ще завърши срещата, в която играеш и даден футболист сам да си вкара автогол или да направи дузпа... И категорично намаляване на чужденците в българските клубове. Двама-трима чужденци, покриващи определени критерии - да. Да са със статут на звезди - може да влязат. Уставът, който предлагам е изцяло подчинен на развитие на детско-юношеския футбол, на националните отбори в различните възрастови групи. В щаба ми ще фигурират легенди на редица родни водещи клубове. Планирам да намаля ИК на БФС на 9 члена, както и намаляване на редица бюрократични позиции в централата.

- В какъв срок трябва да бъде свикан Извънреден конгрес на БФС, при подадената от Борислав Михайлов оставка?

- Разумният срок за всяко едно сдружение с нестопанска цел е 3 месеца. В 3-месечен срок би трябвало да бъде свикан Конгрес от момента на оставката. В началото на следващата година трябва да има Конгрес, към края на януари месец и няма пречка такъв да бъде проведен.

*Ивайло Дражев визира, че по член 27 Ал.3 т5 и член 20 Ал.7 и Ал.11 от ЗФВС министърът на младежта и спорта има основания да отнеме лиценза на БФС или да поиска свикване на Извънреден конгрес на централата, ако от визираната не насрочат такъв.

Сподели:
свързани новини
ФУТБОЛНА БОМБА: Война за трона на Боби Михайлов! Лечков скочи на Мишо Касабов - вицетата отиват на съд ФУТБОЛНА БОМБА: Война за трона на Боби Михайлов! Лечков скочи на Мишо Касабов - вицетата отиват на съд
Първият вицепрезидент на Българския футболен съюз Йордан...
на 13.11.2019
ФУТБОЛНО ТОРНАДО В ПИК - Венци Стефанов за Лечков: На здрава глава си връзва бинт ФУТБОЛНО ТОРНАДО В ПИК - Венци Стефанов за Лечков: На здрава глава си връзва бинт
Любопитните казуси свързани с БФС продължават. Както е...
на 13.11.2019
Михаил Касабов сподели: Между мен и Лечков... Михаил Касабов сподели: Между мен и Лечков...
Обявеният наскоро на пресконференция на БФС за временен...
на 15.11.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че президентът Радев трябва да подаде оставка заради секретаря си Пламен Узунов и заради аферата със СРС, свързана с жена му?
Общо гласували: 15908
архив

- Напредваш ли, напредваш ли в шофирането?

- Разбира се. Пътищата постепенно започват да водят в тази посока, в която пътувам.

няма нови новини
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
сега
1675
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Спецсъдът остави в ареста задържаният за тероризъм Мохамед - делото се гледа при закрити врата без медии заради секретна информация (ВИДЕО/ОБНОВЕНА/СНИМКА)
x
Чували ли сте за "ваниловия секс" с вкус на оргазъм?
x