Харизанов: Аргументите на Радев за Украйна са все по-безумни. Откакто Херо Мустафа се пръждоса от държавата ни, ключът вече не е в тази пощенска кутия

ТОП НОВИНАТА

Харизанов: Аргументите на Радев за Украйна са все по-безумни. Откакто Херо Мустафа се пръждоса от държавата ни, ключът вече не е в тази пощенска кутия

13091
на 04.06.2024
Харизанов: Аргументите на Радев за Украйна са все по-безумни. Откакто Херо Мустафа се пръждоса от държавата ни, ключът вече не е в тази пощенска кутия
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Изказванията на президента Радев от последните дни звучат като на участник в несъстоящата се в момента предизборна кампания. Той звучи практически неразличимо от позицията на „Възраждане”, което видимо го позиционира като играч в едни евентуални следващи избори през есента. Аз поне така тълкувам неговите заявки. Видимо някои играчи подготвят почва, ако не за вот през есента, то за малко по-дългосрочна перспектива след две години и половина. Това заяви пред Нова телевизия политологът Ружа Смилова.

препоръчано

Тя и политическият анализатор Георги Харизанов коментираха напрежението между президентството и изпълнителната власт от последните дни, както и това дали е възможно стабилно управление след изборите.

Според Харизанов позицията на президента все повече се изостря, но аргументите му са „все по-безумни”.

„Никога, в нито един момент не е ставало въпрос да се изпращат български войници на фронта. И непрекъснатото повдигане на тази тема показва безпомощност. Защо всички, които казват, че желаещите Украйна да съхрани териториалната си цялост, са войнолюбци? Търсят за какво да се закачат и да повдигнат нова тема. А нова тема няма. Западният, цивилизованият свят, НАТО, Европейският съюз, съюзниците ни стоят зад това да се пази международният правов ред и Украйна да съхрани териториалната си цялост”, заяви Харизанов.

"Какво значи войнолюбци? Българските опълченци, които с чужда помощ са ни освободили от чуждо владичество - и те са били войнолюбци, така ли? И те са били страхливите войнолюбци, така ли?!", попита риторично Харизанов.

Според него президентът застава като „противовес, оправдание и аргумент за сформирането на евроатлантическа коалиция”.

„Действително наративът на Радев е много близък до този на „Възраждане”. Аз може и да не казвам, че ние сме поели ангажимент да пращаме войници, но това решение няма да бъде взето тук. Тоест, разказът е суверенистки и това е разказът на „Възраждане”. От една страна са Радев, „Възраждане”, всички тези, които казват, че трябва да се взимат наши решения. От друга страна са евроатлантиците, които се съобразяват с геополитическия избор, който България е направила”, смята Смилова. 

Според нея след изборите ще има опити за сформиране на евроатлантическа коалиция, но този път ще бъде по-трудно за партиите.

Според Харизанов Борисов няма да направи коалиция с "третия играч": "Ако няма опция, имаше вече шест избори, можем да ги направим 16. Кампании няма. Събират се хора, говорят срещу другата  партия. Солидна преднина пред втория ще има. ГЕРБ да управлява заедно с ДПС гласове винаги има... ППДБ категорично не са наказани електорално заради управлението с ГЕРБ". 

"Откакто Херо Мустафа беше така добра да се пръждоса от държавата ни, ключът вече не е в тази пощенска кутия, в която беше", поясни той.

"Ще има разместване в пластовете сериозно. Ще видят хората с комплекс за богоизбраност и единствена правилност в политиката, че избирателите не мислят като тях. И това отрезвяване на висшата мъдрост в политиката ще ги накара малко по-трезво да погледнат на нещата. Ако не искат, пътят надолу е открит", заяви още Георги Харизанов. 

"Никой от ГЕРБ не е казал, че иска отново правителство, в което Зарица да е министър, Наско Културата да е министър, Шалапатова да е министър, Андрей Цекова да е министър. ГЕРБ казаха, че не желаят да участват в този цирк. Но с други хора, в друг персонален състав, без присъствието на Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков в едно следващо правителство, а с хора, които имат качества и са достойни представители, от които градската общност да не се срамува, нека бъде подкрепено от избирателите", отбеляза още той. 

Смилова възрази, че подобен кабинет ще е подреждан от Пеевски, но Харизанов я репликира: "Кой го е казал това?". 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 82
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК