Харчим по 360 лева за Коледни подаръци

Животът днес

Харчим по 360 лева за Коледни подаръци

2422
на 08.12.2021
Харчим по 360 лева за Коледни подаръци
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Средно по 360 лева ще изхарчат българите тази година за коледни подаръци за близките си. Това сочат данни от проучване на онлайн търговец. Според него се очаква около една пета от доходите да бъдат изхарчени за подаръци на близките. 27 на сто от планираните средства ще отидат за играчка за детето.

препоръчано

От проучването става ясно, че тази година българите планират да похарчат малко повече, тъй като ще зарадват с подаръци повече хора спрямо миналата година. Освен това предпочитат пазаруване във физическите магазини, а не онлайн, показват още данните.

В пандемията най-често се подаряваха дрехи, козметика и играчки, но тази година повече хора смятат да купят битова техника.

По-скъпите дарове като смартфони, таблети, лаптопи, фотоапарати пък ще бъдат закупени със стоков кредит, а не с банков, коментира Тихомир Тошев от Кредит център пред "Телеграф". Той посочи, че няма тенденция хората да търсят заем от банка, за да зарадват близките си за коледните празници.

Банкови заеми обаче се търсят за покупка на семейна кола, посочи Тошев и допълни, че има тенденция за повишаване на исканата сума. Ако преди се взимаха кредити в размер между 5 и 10 000 лева за кола втора ръка, то сега размерът набъбва до 15 000 лева, заяви Тошев.

Най-щедри с подаръците са в Бургас. От 300 до 500 лева предвиждат да похарчат бургазлии за от 4 до 7 коледни подаръка. Най-много пари бургаските семейства отделят, за да зарадват децата.

Най-тънко пък минават в Кюстендил, където масово залагат на хендмейд подаръци с благотворителна кауза за предстоящите коледни празници, установи репортерска проверка на вестника. Малцина са тези, които търсят бижута или по-скъпи подаръци към този момент. 

Далеч по-различно е положението при закупуването на сувенири, изработени за благотворителност. "Аз лично закупих по интернет подаръци за семейството. Една жена със здравословен проблем изработва красиви чаши и картички, това е единствената й алтернатива, за да се издържа. Заложих на това и определено не съжалявам. Да не говорим, че съм похарчила не повече от 50 лв., и то за цялата рода", коментира 30-годишната Петя.

Половината от жителите на Хасковска област са склонни да дадат между 50 и 100 лева за коледни подаръци, сочат междинните резултати от анкетата на местна електронна медия.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за Гергьовден - успехите намигват на Телците, Стрелците пълнят джобовете САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за Гергьовден - успехите намигват на Телците, Стрелците пълнят джобовете
ПИК TV x
Георги Харизанов ексклузивно пред ПИК TV: 6 или 7 партии влизат в парламента. ГЕРБ бият с много (ВИДЕО) Георги Харизанов ексклузивно пред ПИК TV: 6 или 7 партии влизат в парламента. ГЕРБ бият с много (ВИДЕО)
ново
Днес: 52
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК