BG EN

Хващаме диабет от химикал в хляба

Докторе

Хващаме диабет от химикал в хляба

175077
на 17.05.2019
Хващаме диабет от химикал в хляба
Автор:   "Ретро"

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Международна група учени установи, че употребата на пропионат, който се използва при печенето на хлебни изделия, предизвиква хормонални нарушения и увеличава риска от затлъстяване и диабет. В рамките на експериментите късоверижна маслена киселина, която предотвратява поява на плесен в хляба, била вкарана в миши организми. В резултат било наблюдавано повишаване на активността на симпатиковата нервна система.

Това на свой ред довело до увеличаване нивото на някои хормони като глюкагон, норадреналин и на свързващия мастните киселини протеин FABP4. Чернодробните клетки у гризачите произвели по-голямо количество глюкоза. Мишките били засегнати от хипергликемия, която е признак за диабет.

Във втората част от изследването участвали здрави доброволци, които били разделени на две групи. Участниците в едната група консумирали храна, съдържаща 1 грам пропионат, а доброволците в другата – храна, съдържаща плацебо. Кръвни проби били взети преди храненето, 15 минути след приключването му и на всеки 30 минути в разстояние на 4 часа. Оказало се, че приемът на съдържащи пропионат продукти увеличил производството на хормони, предизвиквайки метаболитни нарушения. 

Диабетиците в света са над 400 милиона. Специалистите прогнозират, че до 2050 г. засегнатите от диабет ще се увеличат с 40 процента въпреки мерките за профилактиката му.

препоръчано

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 ноември - успехът ще е с Телците, Везните стабилизират финансовото си състояние САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 ноември - успехът ще е с Телците, Везните стабилизират финансовото си състояние
ПИК TV x
Асен Василев свърши за 11 секунди (ВИДЕО) Асен Василев свърши за 11 секунди (ВИДЕО)
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК