Хегел: „Само един човек ме разбра, а и той не ме разбра както трябва“

КУЛТУРА

Хегел: „Само един човек ме разбра, а и той не ме разбра както трябва“

56439
на 03.12.2020
Хегел:  „Само един човек ме разбра, а и той не ме разбра както трябва“
Автор:   ПИК

Очаквайте съвсем скоро двайсет и първия том от престижната поредица „Философия за всеки“. Изданието, което се разпространява с логото на „Милениум“, този път е посветено на „Хегел и духът на времето“, а автор е Любомир Гутев.

препоръчано

Георг Вилхелм Фридрих Хегел (1770-1831 г.) е монументална фигура за философската наука като достижения и като принос за развитието на поколения мислители след това. Интелектуалната среда, която го обгражда от най-ранно детство в лютеранска Прусия, способства за високата му образованост и ерудиция, а фанатичната страст, с която интерпретира и надгражда мъдростта на вековете, предопределя нескончаемия размах на неговата мисъл. Хегел е сред бащите на класическия немски идеализъм, а диалектическият метод на философията му има характера на революция в теоретичното мислене. Дълбочинния анализ, който Хегел прави на човешкия дух и на връзката му със събитията във времето, изгражда съвършено нова представа за логиката на историческата динамика.

Още приживе философът се радва на всеобщото уважение сред представителите на немския интелектуален елит, а дълго след смъртта му идеите и тезите му продължават да оказват колосално влияние върху развитието на отделните философски школи и вероятно никога няма да загубят своята актуалност.

В полезното томче ще намерите подробна информация за биографията и личността на изтъкнатия мислител Георг Хегел, изчерпателен обзор на основните му философски идеи, както и безценни цитати, които да ви послужат за развлечение и рамисъл. А ето и някои от тях:

 Абстрактна истина няма, истината е винаги конкретна.

Благосклонността към другите е естествен дълг на човека.

Всеки иска да бъде по-добър от обкръжаващия го свят и дори счита себе си за по-добър от него. Този, който в действителност е по-добър, просто изразява този свят по-добре от другите.

Една постъпка никога не може да бъде морална, ако се прави само под страх от наказание.

Езикът е тялото на мисълта.

Действителността е единство на същност и съществуване.

Дружбата се основава на сходства в характерите и интересите в общото съвместно дело, а не на удоволствието, което получаваш от личността на другия.

За демократичната държава са нужни нравствена основа и закони, които да са признавани като положителни от мнозинството.

За този, който сам не е свободен, не са свободни и другите.

Каквото човек прави, такъв е и самият той.

Нетърпеливостта иска невъзможното – да постигне целта без средствата.

По-добре е никога да не си притежавал, отколкото да си загубил.

Противоречието движи света напред.

Само един човек ме разбра; а и той, честно казано, не ме разбра както трябва.

Сред всички задължения към другите най-първото е правдивостта и в думите, и в делата.

Управление, основано на субективната добродетел, основана на убеждението, води до най-ужасната тирания.

Щастлив е онзи, който е подредил съществуването си така, че то да съответства на особеностите на неговия характер и желания.

Сподели:
Бомба x
МНОГО ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Антоновден е - 16 имена черпят, прави се и този специален ритуал за здраве МНОГО ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Антоновден е - 16 имена черпят, прави се и този специален ритуал за здраве
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО) САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО)
ново
Днес: 29
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това