Хиляди водомери и топломери са с изтичащ срок и трябва да се подменят с дистанционно отчитане

Животът днес

Хиляди водомери и топломери са с изтичащ срок и трябва да се подменят с дистанционно отчитане

14459
на 18.09.2023
Хиляди водомери и топломери са с изтичащ срок и трябва да се подменят с дистанционно отчитане
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Хиляди домакинства в цяла България трябва да сменят топломерите и водомерите в жилищата си. 10-годишният срок за употреба на много от уредите изтича през тази и следващата година. Евродиректива задължава страната ни да въведе дистанционен отчет за всички потребители до края на 2026 година. За това новите топломери и водомери за гореща вода задължително трябва да имат датчици за отчитане от разстояние.

препоръчано

На всеки 10 години водомерите подлежат на смяна или метрологична проверка. При студените водомери срокът е 90 дни след връчване на уведомително писмо.

"Ако не го направи той минава на база. Тази база всеки месец е нарастваща в зависимост от периода в който той продължава да не извършва своята подмяна", обясни Станислава Стефанова - директор "Бизнес развитие" в "Софийска вода".

При топлите водомери срокът за реакция е 30 дни след получаване на уведомителното писмо.

"Ако не се сменят в упоменатия срок, започва начисляване съгласно наредба за топлоснабдяването на брой лица или това е консумация, която по-често е завишена спрямо ползването", обясни Боряна Колева - управител нa фирма за топлинно счетоводство.

По данни на "Софийска вода" до края на следващата година около 280 хиляди домакинства трябва да сменят водомерите си. Топлите задължително трябва да са с дистанционно отчитане, за студените такова изискване няма.

"Препоръката ми е точна така и двата да са с дистанционен отчет тъй като много по-коректни ще бъдат сметките на клиентите, които ще получават всеки месец. Така няма да бъде необходимо на тримесечие да се допуска проверител, а отчитането ще остане само веднъж в годината както е по закон", поясни Станислава Стефанова - директор "Бизнес развитие" в "Софийска вода".

За да се случи това обаче, трябва да сте се разбрали със съседите, че сградата ще се отчита дистанционно всеки месец и да поискате топлинния счетоводител и ВиК дружеството да обменят информация помежду си. Около 60% от клиентите на един от топлинните счетоводители вече имат топломери и водомери с дистанционно отчитане.

"Когато цялата сграда е с дистанционни уреди и се извършва ежемесечен отчет не се прави изравнителна сметка, а сметките, които се получават всеки месец са реалното потребление. Все още много от сградите са частично преоборудвани. Тоест има имоти, които са с дистанционен отчет и такива които не са с дистанционен отчет", каза още Боряна Колева - управител нa фирма за топлинно счетоводство.

На прага на отоплителния сезон от столичната "Топлофикация" съветват хората да проверят топломерите си.

"Да проверим дисплея дали свети, да проверим дали няма някаква индикация да намалява заряда на батерията, да провери целостта на пломбите по измервателните уреди", уточни Верджиния Йовчева - директор "Клиентска удовлетвореност и дялово разпределение" в "Топлофикация София".

В случай, че има проблем, уредът трябва да бъде сменен. Столичната "Топлофикация" вече предлага топломери под наем. Скоро ще има възможност за закупуване на уреди за дялово разпределение и на разсрочено плащане.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 14 юни - Лъвовете да сдържат емоцията си, Везните да не прекаляват със стремежа си към власт САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 14 юни - Лъвовете да сдържат емоцията си, Везните да не прекаляват със стремежа си към власт
ПИК TV x
Николай Бареков пред ПИК TV: Ще има правителство на ДПС с мандата на ГЕРБ. Скоро Пеевски и Борисов ще стигнат до война (ВИДЕО) Николай Бареков пред ПИК TV: Ще има правителство на ДПС с мандата на ГЕРБ. Скоро Пеевски и Борисов ще стигнат до война (ВИДЕО)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК