ХИПОТЕЗА: В Слънчевата система има девета планета

СВЕТЪТ ДНЕС

ХИПОТЕЗА: В Слънчевата система има девета планета

10803
на 20.11.2023
ХИПОТЕЗА: В Слънчевата система има девета планета
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Не е доказано, че съществува девета планета в Слънчевата система, но има все по-големи предположения и хипотези, които могат да послужат като косвени научни доказателства за това.

препоръчано

За това разказа футурологът доц. д-р Мариана Тодорова пред радио "Фокус".

Двама японски астрономи - Патрик София Ликавка и Такаши Ито, твърдят, че сред отломките в Пояса на Кайпер се крие девета планета.

"Те отбелязват, че в този пояс има много астрономически смущения, които евентуално предсказват съществуването на тази неоткрита планета, която има от 1,5 до 3 пъти по-голяма маса от Земята. Поясът на Кайпер съдържа астероиди и се смята за лабораторията на нашата Слънчева система. Косвеното доказателство, че би могло да има такава планета, е това, че Плутон и Нептун имат по-скоро яйцевидни, отколкото кръгли орбити, и че траекториите им са много по-различни от тези на всички други планети. Затова учените подозират, че би могло да има скрит обект, който им оказва гравитационно и друг тип влияние", обясни доц. Тодорова. 

Според учените планетата е в сянка и заради това може да се наблюдава. Според астрономите пък тя има наклонена равнина спрямо Слънчевата система с около 30 градуса. 

Доц. Тодорова отбеляза, че още през 2016 г. астрономи от Калифорнийския технологичен университет твърдят, че разполагат с доказателство за девета планета, която се намира в същия този Пояс на Кайпер.  Но и до ден днешен такива доказателства не са ни представени.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 14 юни - Лъвовете да сдържат емоцията си, Везните да не прекаляват със стремежа си към власт САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 14 юни - Лъвовете да сдържат емоцията си, Везните да не прекаляват със стремежа си към власт
ПИК TV x
Николай Бареков пред ПИК TV: Ще има правителство на ДПС с мандата на ГЕРБ. Скоро Пеевски и Борисов ще стигнат до война (ВИДЕО) Николай Бареков пред ПИК TV: Ще има правителство на ДПС с мандата на ГЕРБ. Скоро Пеевски и Борисов ще стигнат до война (ВИДЕО)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК