ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
В хлебарския бранш има недостиг на кадри в рамките на 20-25%. Това каза председателят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева, цитирана от "Фокус".
"Заплащането на квалифицирания труд на хлебарите е едно от най-високите в сферата на хранителното и питейно производство. Обикновено то не е повече от 1000 евро след платени данъци за осигуреното лице. Разбира се, всеки работодател има различен коефициент на поощряване на своите служители“, каза още Кукушева.
Проблемът е във факта, че в хлебарския бранш се полага много много труд. Колкото и пъти повече да плащаме от официално обявените стойности, ние никога не можем да заплатим достатъчно така, че да си струва работещите да желаят да полагат този труд", уточни тя.
Кукушева обърна внимание, че като браншова организация съвместно с професионалните училища правят всичко възможно да развият имиджа на професията хлебар.


