Вход
София
Времето в София 10 o C

Хлябът и закуските поскъпват, вижте с колко

Хлябът и закуските поскъпват, вижте с колко

на 27.01.2020
10984
5
Хлябът и закуските поскъпват, вижте с колко
Автор: ПИК
27.01.2020
5
10984

Поскъпването на брашното, респ. хляба и тестените изделия, което се очакваше през февруари - март, вече е факт. Някои фурни в Пловдив вече вдигнаха цените с 10 стотинки. Големите производители на хляб и закуски още се "ослушват", но признават, че калкулират нови цени с уточнението, че увеличението ще е различно за всеки - между 2 и 10 стотинки.

Спомени от соца: Хлябът струваше 30 ст., парното беше 20 лв.

Спомени от соца: Хлябът струваше 30 ст., парното беше 20 лв.

Не ми хвалете чудната демокрация, която ни докара до...

на 26.02.2019

Реално напрежението в бранша се усети след 1 януари с вдигането на минималната работна заплата и осигуровките, пише в. "Марица". Основната суровина - брашното, също поскъпна заради скока на пшеницата. В момента цената на тон зърно е 350-360 лв. за тон и тенденцията е да върви нагоре. Миналата седмица на „Софийска стокова борса”  хлебната пшеница се предлагаше от 360 до 400 лв./ тон, докато търсенето е в границите на 320-350 лв./тон. 

В същото време изкупните цени на зърното са по-ниски от миналогодишните. Последният оперативен анализ на Министерство на земеделието сочи, че към 15.01.2020 г. изкупната цена на хлебната пшеница е 324 лв./тон, което е с 5,5 % по-малко в сравнение със същия период през 2019 г. На седмична база поскъпването е 0,9 %. 

Производител на хляб от Пловдив, пожелал анонимност, коментира, че от началото на годината плащал и по-скъп промишлен ток. Имал договор с доставчик на ел.-енергия, който "играел" на Българска независима енергийна борса и въпреки заплащане при пазарния  сегмент „Ден напред“, винаги бил на загуба. Той уточни, че в калкулирането на цената на хляба участвали и странични разходи като изхвърляне на отпадъци, отделно от такса смет. Наред с това се включвала поддръжката и ремонта на автомобилите. 

Това няма да е последното поскъпване, прогнозират от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Няма как да не се отрази въвеждането на тол таксите през март, въпреки договорените по-ниски цени с премиера Бойко Борисов.

Изчисленията на Световната банка показват, че при храните най-сериозен от оскъпяването на транспорта ще е ефектът върху цените на хляба, брашното, минералната вода и млечните продукти. Заради тол таксите минералната вода и безалкохолните напитки ще поскъпнат с около 4%. Над 2% ще поскъпне брашното, почти толкова ще се повиши цената на хляба. Над 1% ​се очаква да е увеличението за мляко и млечни продукти.

Сподели:
свързани новини
Хлябът най-евтин у нас и в Румъния Хлябът най-евтин у нас и в Румъния
През миналата 2018 г. разликата между цените на хляба и...
на 16.09.2019
 Хлябът скочи с 10%, зеленчуците и те, месото поскъпна с над 7%
Хлябът скочи с 10%, зеленчуците и те, месото поскъпна с над 7%
Годишната инфлация към края на август е 2,9%, колкото...
на 18.09.2019
Хлябът и алкохола поскъпват с около 10% заради тол таксите Хлябът и алкохола поскъпват с около 10% заради тол таксите
С 10 на сто ще скочат цените на алкохола и захарните...
на 21.12.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33085
архив

Мъж е при врачка.

Тя:

- До 50 години ще страдаш от безпаричие.

Той:

- А след това?

Тя:

- След това ще свикнеш

x
България и САЩ подписаха ключови документи за 5G мрежите и ядрената енергия за граждански цели
x
ЗВЕЗДИТЕ ВЕЩАЯТ: Не се претоварвайте, днес е ден за решение на всекидневни проблеми
x