Вход
София
Времето в София 15 o C

Холандия – страната на сирената и лалетата

Холандия – страната на сирената и лалетата

Гаудата може да зрее и 7 години
на 25.10.2012
27082
0
Холандия –  страната на сирената и лалетата
25.10.2012
0
27082

Холандската кухня определено не е най-познатата в света, но всеки, който е пробвал от вкуснотиите на тази страна, не е останал безразличен. Най-често можете да хапнете специалитети с риба, сирена и шоколад. Не бива да пропускате и змиорката.

Ястията на Холандия се правят лесно и бързо, не се изискват сериозни кулинарни умения. Интересна подробност е, че кафето, което ще ви сервират там, ще е непременно без мляко. За сметка на това обичат горещ шоколад, който пък се пие с анасон.

Холандия има и две запазени марки – сирената и лалетата. И двете са известни и обичани почти наравно. Майсторите разказват, че за да се направи една пита гауда, са необходими около 12 месеца, на някои обаче са необходими седем години.

 

Пържени филийки

Необходими продукти:

8 филии сух бял хляб

3 яйца

200 мл прясно мляко

1 ч.л. канела

2-3 ч.л. захар

100 г масло или олио за пържене

захар и канела за поръсване

Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцата в купа заедно с млякото, захарта и канелата. Потапяме филиите в яйчената смес, докато се напоят хубаво. След това пържим в сгорещена мазнина. Поднасяме изпържените филийки топли, поръсени със смес от захар и канела.

 

Супа със свинско краче

Необходими продукти: 

150 г грах

2 глави кромид лук

резен целина

1 свинско краче

150 г колбас

черен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Почистваме граха и го накисваме в студена вода за около десет часа. След това допълваме още литър и половина вода и свинското краче. Оставяме да се вари, докато грахът омекне достатъчно. Към края добавяме и нарязаните зеленчуци и колбаси. Посоляваме и поръсваме с черен пипер.

 

Кюфтета от риба

Необходими продукти:

500 г рибено филе

60 г масло

2 филии бял хляб

1 яйце

магданоз

индийско орехче

черен пипер

сол

брашно

прясно мляко

мазнина за пържене

моркови

лук

чесън

1 карамфил

щипка къри

мащерка

1 дафинов лист

 

 

Начин на приготвяне:

Правим бульон от морковите, лука, чесъна, които поставяме в студена вода, заедно с карамфила, кърито, ситно нарязания магданоз, мащерката, дафиновия лист. Оставяме да ври 20 минути. Добавяме рибеното филе и солта и варим докато омекне. Обезкостяваме рибата и я намачкваме с вилица. Добавяме предварително накиснатите в прясно мляко филии хляб, маслото, яйцето, солта и подправките. Разбъркваме сместа, оформяме кюфтета, овалваче ги в брашното и пържим от двете страни в мазнина.

 

Холандско фондю

Необходими продукти:

500 г сирене "Гауда"

1 и 1/2 ч.ч. (300 мл) бира

1 с.л. (10 г) царевично брашно

1 скилидка чесън

масло

черен пипер

сол

френска франзела

 

Начин на приготвяне:

Взимаме дълбок съд и го намазваме с масло. Вътре слагаме настърганото сирене и бирата, докато сиренето се разтопи. Добавяме счукания чесън, солта, черния пипер, брашното, което е размито в 1 лъжица бира и бъркаме докато се сгъсти. Слагаме съда върху спиртник, за да поддържаме фондюто топло.

 

Салата с пържени яйца

 

Необходими продукти

З яйца

30 г масло

2 бр. моркови

1/2 глава кромид лук

2 домати

краставички

2 с.л. (20 мл) зехтин

1 с.л. (10 мл) оцет

мента

магданоз

майорана

черен пипер

сол

 

Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцата със сол, черен пипер, нарязаните на ситно подправки. Всичко запържваме в масло. Смесваме омлета, накъсан на парченца, с настъргани на ситно моркови и лук. Подреждаме ги в салатиера и ги украсяваме с парчета домат и краставица. Зехтинът се смесва с оцета и заливаме сместа.

 

Специалитет от обрезки

Необходими продукти:

1 глава кромид лук

4 кисели ябълки

200 г обрезки от свинско печено

1/2 ч.ч. (100 мл) сос от печеното

2 с.л. (20 г) заквасена сметана

сол

1 ч.л. (5 г) къри

1—2 с.л. (20 г) мас

ориз

Начин на приготвяне:

В тигана слагаме мас и запържваме лука, нарязан на филийки. Прибавяме почистените от семки и нарязани на филийки ябълки. Задушаваме ги до омекване. Добавяме месото, сметаната и соса, поръсваме отгоре със сол и къри. Отново задушаваме и сервираме с варен ориз.

 

Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за президент на България?
Общо гласували: 15378
архив

Чък Норис е роден на 31 февруари.

няма нови новини
Днес: 330
hot
най-четени новини в момента
сега
2375
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПРОЛИВЕН ДЪЖД ОТНОВО ЗАЛЯ СОФИЯ: Бурята удари за трети път днес (ВИДЕО)
x
НЕВЕРОЯТНО: Хората притежават свръхестествени способности
x