ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Хотелите в Турция, които ол инклузив се включват в проекта „Оранжев флаг“. Неговата цел е да се намали количеството на хранителните отпадъци, съобщават от Асоциацията на туроператорите в Русия.
"Инициатор на проекта е Али Акгюн, който по време на почивка в Анталия се е ужасил от многото неизядена от туристите храна, оставена в чиниите. Проблемът с хранителните отпадъци в Турция е много остър – всяка година в страната се изхвърлят 18 млн. тона плодове и зеленчуци, 4,9 млн. хлябове. Общата им стойност се оценява на 214 млрд.турски лири“, посочват от асоциацията.
Към проекта се присъединяват 250 хотела. Те обмислят и мерките за съкращаване на количествата отпадъци - малки комплименти за гостите, които ще вземат толкова храна, колкото могат да изядат, а също и агитационни плакати, убеждаващи туристите да не трупат в чиниите си планини от продукти. Освен това е възможно хотелиерите да намалят размера на чиниите.
Участниците в „Оранжев флаг“ се ангажират да обучат кухненския персонал правилно да планира разхода на продуктите. Самото участие в проекта е доброволно за хотелиерите, уточнява "Марица".
"Руските туроператори считат, че за туристите тази инициатива няма да бъде проблем. Нашите съотечественици все повече отделям внимание на правилното хранене така, че днес и в хотелите на Турция е невъзможно да бъде видян руски турист, който да носи две чинии с планини от ядене“, уточняват от руската асоциация.


