Вход
София
Времето в София 11 o C

Храм в храма открива митрополит Николай в Пловдив

Храм в храма открива митрополит Николай в Пловдив

на 05.12.2017
12373
1
Храм в храма открива митрополит Николай в Пловдив
Автор: ПИК
05.12.2017
1
12373

Храм в храма ще бъде открит навръх празника на св. Спиридон Тримитунтски на 12 декември в пловдивската църква „Св. Петка”. Митрополит Николай ще освети параклиса на името на светеца - покровител на занаятчиите. Оформен е в някогашния южен притвор на църквата, а отец Еленко съзира в него и подходящо място за изповеди, духовни беседи и дори за неделно училище с около 15 деца. 

Историята на новия параклис тръгва от икона, дарена преди време от миряни. На нея е изобразен св. Спиридон, изработката е филигранна и личи, че светинята е стояла преди това в друг храм. Когато я получихме, се чудех къде да я поставя, разказва отец Еленко. Избрал място близо до иконата на св. Петка. Там дълго време светията кротко приемал молитвите на вярващите. През цялото време пък свещеникът умувал как да оформи тихо и благодатно място, в което да изслушва вярващите - сега, рече ли някой да се изповяда, все търси къде е удобно да застанат в храма. Така отец Еленко стигнал до мисълта за параклис, но все не можел да реши на кой светец да бъде. Затова се допитал до владиката.  

На Петковден дядо Николай видял дарения образ на св. Спиридон и попитал каква е тая чудна икона.  Дойде като дар, отвърнал отец Еленко. Като станало време да отсъди чий да бъде параклисът, владиката помълчал, но не дълго, а после нарекъл да е на св. Спиридон. 

Така се започна делото да се сдобие този светец със своя църквица, каквато няма в тоя град, а любовта към него е много голяма, обяснява отец Еленко. Като споделил за начинанието с църковните настоятели и миряните, те отвърнали: „Кой колкото може, ще даде, пък ще видим”.  

За една седмица се събраха 13 000 лева, не може да повярва свещеникът. Започнал да дири истински зографи, които с молитва да рисуват светиите. Трима майстори - Росен, Стоян и Нели, получили благословение и се заели да изписват образите. После от църквата почнали да търсят резбари, за да си има параклисът и свой иконостас. Той вече е монтиран с плетениците си от гроздове. С помощта на дарители някогашната мозайка на пода е заменена с гранит. Цветовете и шарките му напомнят земята. „Самият св. Спиридон е бил скромен епископ и владика. Той е жънал и  орал с работниците на нивата. Нека камъкът под нозете на тия, които идват да му се помолят, да прилича на оная земя, която той е орал и сял и която е давала такъв чуден плод, че всички, които се допирали до него, не  изпитвали жажда и глад”, казва отец Еленко.  

Срещу иконостаса има стенописи  с четири сюжета. На единия св. Спиридон е на архиерейския трон. Горе е изобразена сцена от участието му на първия Вселенски събор в Никея, който бил свикан във връзка с ереста на Арий. Успението на св. Спиридон на 12 декември също е претворено в стенопис заедно с две от сторените от него чудеса. За едното житието му разказва, че бедняк отишъл да поиска помощ от него. В този ден светецът нямал какво да му даде - всичко вече бил раздал на други хора. Св.  Спиридон видял в нивата  змия. С молитва превърнал влечугото в злато. Като дал на бедняка златната змия, светецът помолил да му я донесе обратно, когато вече няма нужда от пари. 

Чудото с реката пък се случило, когато св. Спиридон бързал да спаси човек, неправедно оклеветен и осъден на смърт. Светията се оказал пред непроходим от пълноводие поток. Спомняйки си как Иисус Навин с Ковчега на Завета минал по сухо през разлялата се река Йордан, с вяра той заповядал на потока да спре. Водната стихия се покорила. Съдията, вече предупреден за станалото чудо, с почит го посрещнал  и веднага освободил невинно осъдения. 

В деня, когато митрополит Николай ще възглави света божествена литургията в параклиса „Св. Спиридон” и ще го освети, и майсторите от задругата на художествените занаяти ще се съберат в него. На 12 декември, когато Църквата почита светията, те по традиция правят шествие в Стария град и възстановки на ритуали за посвещаване в занаята на калфи и чираци. Занапред идеята е да получават благословение в параклиса на светеца покровител, от който после да тръгва литийно шествие. Нека това стане един от градските празници, нарича отец Еленко.  

Двете ниши върху портата с арка в източната част на двора ще бъдат изографисани с образите на св. Петка и св. Спиридон. Вярващите ще бъдат посрещани с тяхното благословение, а ще си тръгват под закрилата на св. Архангел Михаил и св. Архангел Гавраил, казва отец Еленко. Техните ликове ще са от вътрешната страна. 

Дворът на храма „Св. Петка” е преобразен в парк. „Нека хората припознават църквата като тих пристан, където най-малките могат да играят защитени”, казва свещеникът. На стената на Епархийския салон пък вече е изписан надписът, с който всички ще се поздравят на Рождество: „Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците блага воля”.

Сподели:
свързани новини
Митрополит Николай: И днес Господ плаче, защото го огорчаваме Митрополит Николай: И днес Господ плаче, защото го огорчаваме
Цветница е празник на духовната радост, на тържествения...
на 09.04.2017
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33970
архив

На бара: – За вас? – Искам една „Кока“. – Бъдете малко по-конкретни – кока или кола, че разликата е 128 лв…

 

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)
x
Какво означават целувките на мъжете на различните места
x