Христо Мутафчиев категоричен: Колегите няма да се съгласят в театрите и културните институции да се влиза с COVID сертификат

КУЛТУРА

Христо Мутафчиев категоричен: Колегите няма да се съгласят в театрите и културните институции да се влиза с COVID сертификат

8962
на 07.09.2021
Христо Мутафчиев категоричен: Колегите няма да се съгласят в театрите и културните институции да се влиза с COVID сертификат
Автор:   ПИК

Колегите няма да се съгласят в театрите и културните институции да се влиза с COVID сертификат, защото това категорично е дискриминация, заяви пред Би Ти Ви актьорът Христо Мутафчиев - председател на Съюза на артистите. Той даде пример със себе си, като обясни, че има антитела, но е изкарал вируса без симптоми.

препоръчано

"В тази ситуация аз не мога да имам зелен сертификат. Това е технически въпрос и трябва да се реши от институцията "Х". След като имаш антитела и си записан в системата, значи си го прекарал и имаш възможността да влезеш", коментира актьорът.

От началото на пандемията работим на 50%, с абсолютно спазване на мерките, които са ни наложили. В много голяма част от залите климатизацията е променена, публиката стои с маски и през стол и през ред, не се целуват по време на представлението и не си говорят, отбеляза Христо Мутафчиев за мерките, които се спазват в театъра.

"Нито един от предишните или сегашните управляващи не дойде да провери това, т.е. можем да кажем, че нито един от тези хора не е стъпил на театър", посочи обаче той. Актьорът добави, че досега не е направена никаква статистика и никакво изследване колко души са се заразили в театрална зала. "След като ще налагаш мерки - направи изследване. В ресторантьорския бранш колко човека са се заразили? Аз съм против блокиране на работата на всеки един бранш", коментира той. 

"С предишното правителство успяхме да се споразумеем държавата да компенсира с пари загубите, като промени методиката и начина на финансиране. Държавата изплащаше фонд "Работна заплата" на всички работещи в сферата на сценичните изкуства. Искаме това отново да се продължи като действие, взети са мерки това да стане до 1 март. Ще настояваме да се удължи тази дата", обясни актьорът.

Според него, когато отпуснат мерките и театрите заработят на 100%, публиката в залите няма да стане отново 100% от първия миг. "Хората ще са отново леко уплашени и леко стресирани, което е нормално. Няма да достигнем капацитета от 100% много рязко. Този луфт ще искаме да ни го компенсира държавата с пари към сценичните изкуства", обясни още председателят на Съюза на артистите.

Сподели:
Бомба x
Ето ги признаците, по които да познаете дали сте приоритет, или просто забежка Ето ги признаците, по които да познаете дали сте приоритет, или просто забежка
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Емил Георгиев разкри как Петков и Василев опитвали да превземат Екогласност: Искаха да сме им мандатоносител срещу места в листите, признаха, че е президентски проект (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Емил Георгиев разкри как Петков и Василев опитвали да превземат "Екогласност": Искаха да сме им мандатоносител срещу места в листите, признаха, че е президентски проект (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 320
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това