Христо Мутафчиев: Министър Минеков успя да разбие театъра така, както никой не го е правил през последните 15 години

Акценти

Христо Мутафчиев: Министър Минеков успя да разбие театъра така, както никой не го е правил през последните 15 години

42899
на 25.01.2023
Христо Мутафчиев: Министър Минеков успя да разбие театъра така, както никой не го е правил през последните 15 години
Автор:   ПИК

Театърът започна да се съвзема от COVID-19, който изпразни залите, но друг проблем - министърът на културата Велислав Минеков, вдигна на крак творци от цялата страна. Те настояват за оставката му в отворено писмо до медиите и президента Румен Радев. Причината - редовно уронване на престижа на културните институции, както и груба намеса и вземането на страна във вътрешен конфликт в Народния театър "Иван Вазов".

препоръчано

Дали президентът ще се съобрази с настояването на гилдията, или за трети път ще назначи Минеков за служебен министър?

"Писмото на творците от Народния театър, което ние подкрепихме, настоява президентът Радев да отзове министър Минеков от поста му, заради нарушения и заради това, че обиди колегите от Народния театър. Той се намеси там, при положение, че не е негова работа. Каза, че Народният театър е някакво блато, че такива писма, каквито те изпращат, той хвърля в кошчето. Което означава, че проф. Минеков абсолютно обезсмисля големи имена на творци от националната институция", заяви председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев пред "Труд".

"Когато един министър заяви, че са били много високи заплатите на актьорите в Народния театър и ги противопостави на всички останали в цялата страна, те какво ще си кажат - ами чакай сега, ние работим за едни малки пари, а тези в Народния театър получават по 5-6 хиляди лева заплата. Първо - тази информация е спекулативна, защото не всички колеги от Народния театър получават такива заплати.

Там има правилник за изработване на заплатата и ако някой се интересува може да види какви са принципите и начините, по които тя се определя. Работата на министъра на културата не е да разрушава вече създадени взаимоотношения, само защото на него не му харесва това и онова. Между другото Минеков си изпълни заканата от първия мандат. Ако си спомняте, той тогава каза - аз за няколко месеца трябва да направя това, което не е направено за 10-15 години. Ами той успя. Успя да разбие сектора така, както никой не го е правил през последните 15 години", категоричен е Мутафчиев.

Според него министърът на културата трябва да бъде не задължително творец, а човек, който е работил в администрация, който познава добре законите и ги чете, съобразява се с тях и има комуникативни умения.

"А не човек, който взима страна в спорове, в зависимост от това кой му е приятел. Защото проблемът с Народния театър настъпи в момента, в който проф. Минеков взе страна. Дотогава проблемът си беше вътрешен. Той стана външен и политически, след като министърът взе страна. Аз му предложих да събере всички, той ми отговори - никого няма да събирам, аз само ще уволнявам", заяви още Мутафчиев. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ЛЕГЕНДИ: Прокълнатата планина на тамплиерите ЛЕГЕНДИ: Прокълнатата планина на тамплиерите
ПИК TV x
САМО В ПИК! Режисьорът Сашо Морфов репресира актьори и ги изхвърля от спектакли, защото са герберски боклуци (ШОКИРАЩО ВИДЕО) САМО В ПИК! Режисьорът Сашо Морфов репресира актьори и ги изхвърля от спектакли, защото са "герберски боклуци" (ШОКИРАЩО ВИДЕО)
ново
Днес: 89
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК