Вход
София
Времето в София 28 o C

Христо Стоянов: Една графоманка обикаля медиите и обяснява каква гениална книга е написала

Христо Стоянов: Една графоманка обикаля медиите и обяснява каква гениална книга е написала

на 10.03.2019
79231
22
Христо Стоянов: Една графоманка обикаля медиите и обяснява каква гениална книга е написала
10.03.2019
22
79231

ЕТО КАК ПИШЕ ЕДИН ГРАФОМАН:

"Мъжът ѝ неотдавна беше починал и тя почти не излизаше навън, освен до магазина от време на време. Почти бяхме забравили, че съществува, когато изведнъж ни сепна благ глас, идващ откъм къщата:"

Това е откъс от романа на Божана Апостолова "Завръщането на Визона"...

Няма да говоря за заглавието - толкова може, толкова направила. Но още от първото изречение да ми внуши, че не е писателка - е, все нещо постигна Божана с това.

"Почти не излизаше" ми звучи като малко бременна. Какво значи глаголът "излизам" и степенуваното "почти"... "Почти" значи недовършеност на действието, но при излизането няма незавършеност. Можеше да се напише, че не си показва почти носа навън, че окото й прекосява стъклото (това вече е метафора и Божана няма да стигне толкова далеч)...

Както и да е - почти излязла забележете къде го прави... "Навън"... Господи, каква необятност на мисълта... Тя излязла навън. Та това е революция в българската литература. Аз знаех, че човек може да излезе само... навътре...

А героинята на Божана Апостолова, от която се възторгват всички, които се надяват да им издаде книжка, представете си, била излязла навън. Когато някой излиза, не е необходимо да се казва къде, освен ако няма конкретно място - излезе на двора, излезе на терасата, излезе в парка.

Но абстрактнотно "навън" е по презумпция.

Но, въпреки очебийното непознаване на езика от въпросната графоманка - друг не би си позволил подобно нещо - тя обикаля медиите, обяснявайки каква гениална книга била написала. И полуграмотни журналисти и още по-неграмотни писатели клакьорстват около нейния сурогат с надеждата да бъдат не забелязани, а набелязани от издателя Божана Апостолова.

Защото кой друг ще ги издаде. А, кой друг?

(От фейсбук профила на писателя Христо Стоянов)

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 6750
архив

Най-малките книги на света са сомалийска готварска книга и цигански кодекс на труда.

няма нови новини
Днес: 170
hot
най-четени новини в момента
сега
4655
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов разкри мощен скандал с документ: НСО на Радев иска военни кораби да пазят Доган (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
x
ЧУДО: Камък в Рила „плаче“ с лечебна вода
x