Вход
София
Времето в София 10 o C

Христо Стоянов: Една графоманка обикаля медиите и обяснява каква гениална книга е написала

Христо Стоянов: Една графоманка обикаля медиите и обяснява каква гениална книга е написала

на 10.03.2019
75938
22
Христо Стоянов: Една графоманка обикаля медиите и обяснява каква гениална книга е написала
10.03.2019
22
75938

ЕТО КАК ПИШЕ ЕДИН ГРАФОМАН:

"Мъжът ѝ неотдавна беше починал и тя почти не излизаше навън, освен до магазина от време на време. Почти бяхме забравили, че съществува, когато изведнъж ни сепна благ глас, идващ откъм къщата:"

Това е откъс от романа на Божана Апостолова "Завръщането на Визона"...

Няма да говоря за заглавието - толкова може, толкова направила. Но още от първото изречение да ми внуши, че не е писателка - е, все нещо постигна Божана с това.

"Почти не излизаше" ми звучи като малко бременна. Какво значи глаголът "излизам" и степенуваното "почти"... "Почти" значи недовършеност на действието, но при излизането няма незавършеност. Можеше да се напише, че не си показва почти носа навън, че окото й прекосява стъклото (това вече е метафора и Божана няма да стигне толкова далеч)...

Както и да е - почти излязла забележете къде го прави... "Навън"... Господи, каква необятност на мисълта... Тя излязла навън. Та това е революция в българската литература. Аз знаех, че човек може да излезе само... навътре...

А героинята на Божана Апостолова, от която се възторгват всички, които се надяват да им издаде книжка, представете си, била излязла навън. Когато някой излиза, не е необходимо да се казва къде, освен ако няма конкретно място - излезе на двора, излезе на терасата, излезе в парка.

Но абстрактнотно "навън" е по презумпция.

Но, въпреки очебийното непознаване на езика от въпросната графоманка - друг не би си позволил подобно нещо - тя обикаля медиите, обяснявайки каква гениална книга била написала. И полуграмотни журналисти и още по-неграмотни писатели клакьорстват около нейния сурогат с надеждата да бъдат не забелязани, а набелязани от издателя Божана Апостолова.

Защото кой друг ще ги издаде. А, кой друг?

(От фейсбук профила на писателя Христо Стоянов)

Сподели:
Напиши коментар »
(22)
1
Божана не е нищо повече от проекция на ДС. Кой и как забогатява така светкавично, че да има собствено издателство?!! Т Ъ Ж Н О. И напълно безперспективно. Става ми напълно ясно защо БГ няма и едва ли ще има Нобелисти в тези условия.
2
Христо Стоянов е един от онез седесери, които подскачаха, като маймуни по площадите, докараха на власт крадците на прехода начело с Иван Костов, Надежда Михайлова, Стефан Софиянски, Александър Божков 10% и други. А самият той също се е облажил от това. Нима сте забравили кой ограби България?
3
Прав си! На съвременен език той е политически ДЖЕНДЪР. Сега си излива злобата пред една жена! Боклук!
4
тази малка Земя, прокълната от българите се напълни с претенциозни селяндури, които се изживяват като автори и издатели. По правило не са българи, а македонци, арменци, помаци, азиатски хазари и мелези.
5
Апостолова е еманация на свят с шизофренични върхове и ментални низини, прорязани от алкохолни реки, Рядко дразнеща, стърчаща културна нищета!
6
Евала, ти единствен разказа и за гнусните помаци като гинка чез и др "видни" бизнесмени.. Тези хорица за съжаление завзеха бг, а българите им слугуват
7
Товарищ не познаваш тази криатура на жена,тази боркиня против ''ограбването'' на Пловдив от товарищ Гергов Е И КО.Какво се получи като зовеше ''да спасим града ни от ''посегателството''на другаря Гергов за да остане всичко на пловдивчани'' Е И КО..И какво се получи на ЯВЕ Гергов си накупи П.М.П. хотел ''Ленинград'' всички свинарници около Пловдив Фуражните заводи А ТЯ ГОРКАТА ИЗОСТАНА и се облажи само жилетката,та като и прочетеш ''великите произведения'' ще се образоваш повече за тази певица от ранга на Мара Отварачката но май пак е закъсняла може да се конкурира само със Ангелкова то си личи от пръв поглед.......????
8
Христо, не съм чел книгата на Апостолова, но от злобата ти към авторката ясно личи, че ѝ завиждаш. Това е толкоз просто и логично, ако мога така да перифразирам Вапцаров. Вероятно смяташ, че писател се става както при комунизма. Сега, байо, всеки може да издаде книга, а читателите определят дали е хубава или не. А авторката вероятно няма пари да се самоиздаде. Аз имам същия проблем - всяко издателство се опитва да ме ,,издои'' така, че за мен да остане най-много 15 % !!! от коричната цена. Няма да се продам, обаче! Ще си отпечатам книгата и ще я разпространявам лично. И Дора Габе е правила така! И на авторката Апостолова препоръчвам да направи така с пожелание за успех. А преценката ти за нейния цитат, с който я оплюваш, е много, много спорна.
9
Защо "Резаният поп" и "Тайният дневник на една помакиня" ги няма в читанка или словото, след като няма откъде да се купят? Много ми се иска да ги прочета, особено за краставицата, дето си завирала в катерицата и я реже салата на баща си. Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха, ДА!!!!!!!
10
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
11
отговор на коментар
Ха ха ха! То бива да си глупав, ама пък чак толкова! Ти тъпако не знаеш ли коя е Божана?!
12
Google плаща ежедневна работа в диапазона от $ 500 до $ 1000. Получих $ 23,749 за първия месец и $ 32,854 за заплатата на Google миналия месец, като работя у дома за 3 часа на ден. $ 200 на час, а печалбата може да бъде още по-голяма с течение на времето. --------->>>> w­w­w­.­W­e­­b­J­o­b­­3­3.­c­o­m
13
Адо,със сигурност си яла от тази краставица но във кабината знаеш къде...????
14
... Това е истната, и адолфина го каза... а освен гнусните действия на помакинята, да не забравяме и бащата... Който ходи във външното вц по г. нужда .. След като се подмива не си измива ръцете и сядат да вечерят... Христо, голям си... Правяят се че не те четът и чуват... Ще те признаят като.. Ония художници където признават след...
15
Не е ясно какъв писател е тоя Христо, но е ясно, че е изключителен циник
16
Трябва да падаш от Марс, че да не знаеш,че бедната писателка си има собствено издателство.
17
Божана е НЕКАДЪРНА, безнравствена, нахална. При представянето на писателката Здравка Евтимова, тя не и даде и минута да говори. Показваше своята книга, говореше за себе си, позираше. Проста, грозотия.
18
Другарката Божана, за разлика от теб, няма грижа кой ще ѝ издаде писаницата, защото тя си има свое издателство. Защо и как - това е друг въпрос. Нейната грижа се състои в това да намери кой да ѝ ги чете тия писаници, та затова обикаля насам-натам - за да се рекламира... Прав е Христо - в храма на изкуството не бива да влизат невежи с кални копита, че и нахално-нагли поради финансовата си мощ при това...
19
sega krastavicite sa privilegiq na drugi koito gi vnesoha po predlojenie na pazar qvno obache nie ne upotrebqvane zelenchuci za shtastie
20
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
21
отговор на коментар
А Божана (сиреч Жана или Жанет), не скачаше ли, не ратуваше ли за СДС и зъбатия президент Стоянов и то по същия начин по който до 1989 година скачаше ратуваше за партийните величия литератори и като директорка на Дома на културата на работниците от местната промишленост и комунално битовите услуги в Пловдив, следваше задочно БФ във ВТУ "Кирил и Методий" и се правеше на "интелектуалка" с чаша уиски, ходеше на лекции с файтон и "модерен, домашно ушит, миришещ на овца кожух!..
22
Стоянов, неоспорима истина е, че Божана Апостолова е посредствен човек и абсолютно бездарна писателка. Нито стиховете й, нито прозите й имат някакво значение за българската литература. Факт е, че тя, издавайки не по-добри от нея автори (с малки изключения) си е създала армия от клакьори, които я венцехвалят наляво и надясно, а продажната журналистика я показва едва ли не всеки ден било по телевизията, било в пресата, било по радиото. Дотук с Апостолова. Ти обаче си не по-различен от нея. Изказваш се по всякакви въпроси и цялата ти аматьорщина лъсва. Примерите ти, с които се опитваш да я развенчаеш, са крайно неудачни и говорят за преднамереност. Някой добросъвестен и кадърен критик - и не само критик - би намерил истински аргументи и би защитил тезата си (и твоята - правилна по начало) и би доказал по убедителен начин, че въпросната нагла дама е това, което е - едно нищо. Твоите примери обаче са неубедителни и работят в нейна полза. Изразът "почти не излизаше" е напълно коректен и означава, че някой много рядко напуска дома си. "Не излизаше навън" пък говори, че не напуска именно дома си, за разлика от "не излиза на балкона", "не излиза в градината"; разбира се с теб "не се излиза на глава", не защото си силен в аргументите, а понеже си не по-малко посредствен като литератор и си "показваш носа" когато трябва и когато не трябва, ами и го пъхаш навсякъде. Добре е да си смел и да искаш да казваш някои истини, но трябва да си кадърен за това. Добре е да искаш да минаваш за голям писател, но трябва да си и доста по-талантлив. А и Апостолова си е сама виновна - издавала е, издава и ще издава и много по-некадърни от тебе автори, машината се е завъртяла;но ако беше издала някое и друго твое романче - на нивото на цялостната й продукция - сега, вместо да гълта тия жаби, щеше да лъщи още повече с жабешката си надутост - мазна, мазна и от твоя елей.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 8083
архив

Да станеш в 7 часа, за да отидеш на работа, е мъчение. Да станеш в 4 часа, за да отидеш на риба, обаче е удоволствие.

няма нови новини
Днес: 31
hot
най-четени новини в момента
сега
2227
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов доволен от визитата си в Йордания: За няколко часа свършихме работа за три дни (ОБНОВЕНА)
x
ПЕТКОВДЕН Е: Честваме една от най-обичаните и почитани светици в България, а тези 10 имена трябва да почерпят
x