Вход
София
Времето в София 22 o C

Христо Стоянов пред ПИК: Страшно е - писателите са се надупили пред една жена с пари - Божана Апостолова. Тя оплю Пловдив 2019, защото са изхвърлили сина й от фондацията. На книгите й трябва да пише: "не съдържат литературни текстове"

Христо Стоянов пред ПИК: Страшно е - писателите са се надупили пред една жена с пари - Божана Апостолова. Тя оплю Пловдив 2019, защото са изхвърлили сина й от фондацията. На книгите й трябва да пише: "не съдържат литературни текстове"

на 18.01.2019
103436
25
Христо Стоянов пред ПИК: Страшно е - писателите са се надупили пред една жена с пари - Божана Апостолова. Тя оплю Пловдив 2019, защото са изхвърлили сина й от фондацията. На книгите й трябва да пише: "не съдържат литературни текстове"
18.01.2019
25
103436

Маститата пловдивска издателка Божана Апостолова скочи в пресата срещу спектакъла за откриването на "Пловдив - европейска столица на културата". Не излязла да гледа на живо представлението, "за да не наболява душата си". И призова кметът на Пловдив Иван Тотев да върне част от парите, изразходвани за спектакъла.

Връчват на Божана Апостолова орден „Стара планина”

Връчват на Божана Апостолова орден „Стара планина”

Правителството предлага известната пловдивска поетеса и...

на 26.04.2016

Тези нейни думи предизвикаха гнева на пловдивчани, "защото за пореден път нещо хубаво за България се оплюва типично по нашенски, и то от една пловдивчанка". Писателят Христо Стоянов също скочи срещу издателката. Потърсихме го, за да разберем мнението му за спектакъла и мотивите му за критиките срещу нападките на Божана Апостолова.

- Г-н Стоянов, споделихте мнение, че "Божана Апостолова е като ЦК на БКП в литературата днес", защо смятате така?

- Божана Апостолова се изявява като баш тартора на литературата. Благодарение на парите, които има, тя си извоюва правото да бъде духовен водач. И си повярва.

Много хора я хвалят, защото е издател. А тя не създава писатели, а продукти. 

- Нейната "света троица" - Георги Господинов, Милен Русков и Захари Карабашлиев са абонирани за литературните награди? Нормално ли е, че пиле не може да прехвръкне през тях?

- Тримата решиха, че са единствените известни писатели. Четвъртият е Калин Терзийски. Да го погледнем пък той как си прави реклама - ту пие, ту спира да пие. Ту спи с много жени, ту - не. Също като Митьо Пищова. Обаче Митьо Пищова изглежда по-добър поет от Терзийски.

Милен Русков скочи срещу Георги Господинов. Божана го принуди да му се извини и той го направи, защото нямаше кой да го издава.

Всички издадени книги от издателството на Божана, трябва да имат печат "Книгата не съдържа литературни текстове".

- Отдавна критикувате Божана Апостолова?

- Просто не понасям нечистоплътността. Преди време написах едно обръщение: БОЖАНО, НЕ ТИ ЩА НИ ДУХОВНОСТТА, НИ ДУШАТА.

- Много остро звучи?!

- Написах го заради един случай от февруари 2016 г.  Погребвахме Красимир Обретенов. Двама свещеници предават душата му на Бога. И казват, тъй като Краси е праведен, да му се намери „място злачно и спокойно”. Изведнъж настана суетня. Хората започнаха да правят път. Защото влиза Божана Апостолова. Тя разбърка множеството по време на самата църковна служба и се развика "Шофьорът ми няма време да чака". Тя трябвало да остави само цветята.

Стига до починалия Краси, свещениците се отдръпват – какво друго им остава, те имат време, Краси има време, Божана Апостолова няма време и шофьорът й също няма време – свещениците прекъсват опелото, Божана тръшва букета върху Краси, врътва се и излиза. И никой, ама никой – „ни вопъл, ни стон”, както би казал поетът. Защото Божана и скандалче може да извърти, и лекция за морал да изнесе ей тъй, докато е прекъснала опелото. Защото тя изнася редовно в медиите сказки за морала и държавата на духа. Може книжка на някому от присъстващите живи да откаже да издаде.  Ето затова казах: "Не ти ща, Божано, ни душата, ни духовността". 

- Може да кажат, че критикувате Апостолова и нейните "продукти" от завист...

- Защо да завиждам? Аз си издавам книгите. Не съм умрял от глад. Но и на никого не се кланям, душата и съвестта са ми чисти. Божана Апостолова трябва да има имен ден на Цветница. Защото е нарцис. Но вината не е само нейна, а на всички нас, писателите.

Българският писател е в едно покорно положение. Но трябва да се знае едно, когато се кланяш - едната страна е поклон, но другата е надупване. Страшно е, когато го правиш, особено пред жена. 

- Казвате, че вината е и в писателите...

- Българският писател не е мукаетлия. Той е свикнал още от време оно партията да го обгрижва, да му издаде книгата, той да напише нещо хубаво за Тодор Живков в "Априлски сърца". Иска ЦК на БКП или ЦК на СДС, все едно, да го издаде. На него му трябва партийно покровителство. Божана Апостолова използва точно това. Тя унижава писателите.

- Защо една пловдивчанка скочи толкова яростно срещу собствения си град и спектакъла за европейска столица на културата?

- Преди две седмици тя скочи срещу общината, че не й били дали зала, а й поискали 800 лв. Да, вярно е. Но ние живеем в пазарна икономика. Не може непрекъснато да искаш.

Божана има медийната възможност да крещи и го прави. А скача, защото не е получила парче от баницата. 

- Да не би пък гневът й да е заради това, че синът й Манол Пейков беше освободен от управителния съвет на Фонция "Пловдив 2019", а и е от партия "Да, България"?

- Нищо чудно. Той си е от протестърите. Сам си го каза, че го изхвърлили от фондацията, а имал намерение да ремонтира кино "Космос". За да се правят безплатни премиери на книги. Разбирайте, на неговото издателство и на издателството на майка му Божана Апостолова. Важен е келепирът. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че президентът Радев трябва да подаде оставка заради секретаря си Пламен Узунов и заради аферата със СРС, свързана с жена му?
Общо гласували: 15128
архив

Американски астронавт пред комисия на НАСА по повод изпращането на китайски космонавт в космоса.
- Китайците са отворили ресторант на луната.
- Е, как беше? - питат от комисията.
- Ами как... страхотна храна, ама никаква атмосфера!

няма нови новини
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
сега
1989
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Борисов разказа за инцидент в джипа: Влезнах в дупка и Горанов си тресна главата! Вече не нося телефони - сутрин снимам чекмеджета, дрешници, гардероби (ВИДЕО)
x
САМО ЗА МЪЖЕ: Как да си поискате секс с гарантиран успех
x