ХУБАВ ПРАЗНИК: Църквата чества големи светци - черпят всички, чиито имена значат "живот" и "светлина"

Акценти

ХУБАВ ПРАЗНИК: Църквата чества големи светци - черпят всички, чиито имена значат "живот" и "светлина"

51837
на 13.02.2024
ХУБАВ ПРАЗНИК: Църквата чества големи светци - черпят всички, чиито имена значат живот и светлина

Последвайте ни в Google News Showcase

1. Св. преподобни Мартиниан и св. преподобни Зоя и Фотиния († 422 г.) - преподобни Мартиниан бил родом от Кесария Палестинска. На 18 години той се оттеглил в една планина в Кападокия и там прекарал 25 години в пост, бдение, молитва и борба с много изкушения.

препоръчано

Когато една жена дошла да го изкушава и видял, че ще падна в грях с нея, той скочил бос в огъня и стоял там докато от болка била убита у него всякаква похот. Когато му се явили други изкушения, той избягал на самотна скала всред морето, за да се спаси от съблазън. По Божи промисъл делфин го дочакал и на гърба си го изнесъл на брега.

Тогава Мартиниан решил никъде да не се настанява за постоянно, а непрекъснато да пътува. За две години той обходил 164 града, като навсякъде проповядвал и поучавал народа. Най-после стигнал в Атина, където се поминал в 422 година.

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ: Зоя, Живка, Живко, Светла

2. Св. Евлогий, архиепископ Александрийски († 607-608) - св. Евлогий бил благочестив и предан на вярата Христова пастир, светителствал по времето на император Ираклий (VII век).

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ: Евлоги, Евлогия

Името Евлоги, преведено от гръцки означава "добра дума", името Зоя на гръцки означава "живот", а Фотиния - "светлина"

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 юли - сблъсъци на работното място за Лъвовете, Стрелците да не действат импулсивно САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 юли - сблъсъци на работното място за Лъвовете, Стрелците да не действат импулсивно
ПИК TV x
ПИК TV! Гуцанов обеща: Ако Радев ни връчи третия мандат, ще направим всичко възможно да има кабинет (ВИДЕО) ПИК TV! Гуцанов обеща: Ако Радев ни връчи третия мандат, ще направим всичко възможно да има кабинет (ВИДЕО)
ново
Днес: 82
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК