Хърватия блокира отварянето на нова глава по преговорите на Сърбия с ЕС

ЧАС ПИК

Хърватия блокира отварянето на нова глава по преговорите на Сърбия с ЕС

4396
на 09.04.2016
Хърватия блокира отварянето на нова глава по преговорите на Сърбия с ЕС
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Хърватия не даде съгласието си Сърбия да отвори 23-та глава в преговорите си за членство с ЕС. Това стана ясно след среща на работната група на ЕС по разширяването, която се проведе днес, съобщи за агенция „Танюг“ ръководителят на преговорния екип Таня Мишчевик. По нейните думи представителката на Хърватия „не е получила инструкции“ и точката е била свалена от дневния ред.

препоръчано

Въпреки това по думите на Мишчевик разговорите ще продължат и през следващата седмица. Холандия, която в момента държи европейското председателство, съобщи, че е готова да отвори новата глава на 20 или 21 юни. През последните дни официален Загреб даде индикации за подобен развой на преговорите. Хърватия очаква Сърбия, чрез законодателни промени да подобри работата на своя съд за военни престъпления, да гарантира за представителството на хърватското малцинство в парламента и да подобри сътрудничи със Съда в Хага.

Източници от Европейската комисия съобщиха, за сръбски медии, че нито едно от тези искания няма директна връзка със съдържанието на глава 23 и би било погрешно да се блокира Сърбия при самото начало на преговорите, които тепърва трябва да дадат резултати в областта на върховенството на закона. За да продължи подготовката за отварянето на 23-та глава е необходимо единодушно решение за това от всички държави членки. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната неделя на септември: Везните да не си губят времето с излишни срещи, Скорпионът да не атакува чужди територии САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната неделя на септември: Везните да не си губят времето с излишни срещи, Скорпионът да не атакува чужди територии
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК