Хърватия даде зелена светлина за приемането на Сърбия в ЕС

ЧАС ПИК

Хърватия даде зелена светлина за приемането на Сърбия в ЕС

5603
на 01.06.2016
Хърватия даде зелена светлина за приемането на Сърбия в ЕС
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Дипломатически източници потвърдиха, че Хърватия е дала писменото си съгласие за отварянето на глава номер 23 от преговорите за членство на Сърбия в ЕС. Тази глава се отнася до правосъдието и основните права и е една от двете, по които Хърватия имаше специални искания.

препоръчано

Другата глава е номер 24, която се занимава с въпросите на законността, свободата и сигурността. Загреб настоява, че за да даде се даде разрешение за отваряне на глава 23 трябва да се поиска цялостно сътрудничество на Белград с Международния наказателен съд за бивша Югославия в Хага, да се премахне закона за юрисдикцията на Белград върху военнопрестъпниците от територията на цяла бивша Югославия, както и да се осигурят правата на хърватското малцинство в Сърбия.

Според външния министър на Словакия Мирослав Лайчак, чиято държава поема председателството на ЕС на 1 юли, в скоро време може да се очаква раздвижване по присъединителния процес на Сърбия. „Блокирането не е решение. В интерес на всички е Сърбия да напредва в процеса на интеграция. Отварянето на глави 23 и 24 е логично и необходимо както за Сърбия, така и за ЕС“, посочи той.

„Искаме да видим, че Сърбия тръгва напред. Искаме да видим отварянето на нова глава и в рамките на нашето председателство“, каза Лайчак. Той също така допълни, че освен глави 23 и 24 за отваряне са подготвени и други глави. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната неделя на септември: Везните да не си губят времето с излишни срещи, Скорпионът да не атакува чужди територии САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната неделя на септември: Везните да не си губят времето с излишни срещи, Скорпионът да не атакува чужди територии
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 77
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК