BG EN

Цакат ни нагло с цацата и сьомгата по заведенията! Вижте мръсната схема на ресторантьорите!

ЧАС ПИК

Цакат ни нагло с цацата и сьомгата по заведенията! Вижте мръсната схема на ресторантьорите!

73623
на 08.06.2015
Цакат ни нагло с цацата и сьомгата по заведенията! Вижте мръсната схема на ресторантьорите!
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Лъжат ни с цацата и със сьомгата, които ядем в България, алармираха рибари. И двете риби са любими на българите, първата заради полезните си свойства, а втората - заради вкуса. Сьомгата е една от най-скъпите риби, които се продават у нас, но търговците умело ни залъгват, че тя е супер полезна, защото е богата на Омега-3 мастни киселини. Това обаче е пълна заблуда.

препоръчано

Въпросните полезни киселини се съдържат само в дивата сьомга, която живее свободно в Северния ледовит океан. У нас обаче се внася риба, отглеждана във ферми в Норвегия и други северни страни, обясни инж. Николай Кисьов, експерт по рибарство пред "Марица". Той разказа, че питомната риба се храни само с изкуствен гранулиран фураж, в който няма и грам от полезните Омега-3.

Тези вещества изобилстват само в дивите хищни сьомги, които се хранят с дребни рибки, поели голямо количество океански растителен планктон, но такава риба не се внася в България. Дори белите мечки в Полярния кръг се хранят с дива сьомга и избягват питомната.

Установено е, че в шарана и толстолоба, които живеят свободно във водоеми и се хранят с планктон, се съдържат неподозирано високи нива от мастните киселини, каза инж. Кисьов. Той уточни, че 1 порция от нашите риби е достатъчна, за да задоволи дневната доза от Омега-3 мастни киселини. Освен това шаранът и толстолобът са многократно по-евтини от сьомгата, която е доста скъпо удоволствие и не за всеки джоб, допълни експертът.

Цацата, която пък обичаме да похапваме през лятото с биричка, не е прясна, а е внесена замразена от Полша. Това е и една от причините дребната риба да поскъпне през последните години. Рибарите ни вадят все по-малки количества. Популацията на вида в Черно море е застрашена. Затова собственици на заведения коментират, че цената ще продължава да расте.

Цените на останалите морски дарове също бележат леко покачване. Порция истински калкан е над 30 лв. Леферът върви от 26 до 35 лева, но ако е гръцки, може да се намери и за 18 лв. Сафридът се движи от 5 до 8 лв., попчетата - от 4 до 7 лв., карагьозът - от 8 до 12 лв., а акулата - от 10 до 12 лв.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата събота на декември: Овенът да се готви за никулденски купон, но да пази здравето си. Лъвът да не харчи излишно САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата събота на декември: Овенът да се готви за никулденски купон, но да пази здравето си. Лъвът да не харчи излишно
ПИК TV x
Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО) Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО)
ново
Днес: 69
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК