BG EN

Царството на ароматите се нарича Индия

Световна кухня

Царството на ароматите се нарича Индия

58640
на 01.02.2013
Царството на ароматите се нарича Индия
Автор:   ПИК
Индия е страната, в която се готви с най-много подправки. Не се заблуждавайте обаче, че те винаги са люти. Всеки регион на страната слага различно количество пикантни добавки към ястията си. В повечето случаи се готви с готови смеси от различни билки. Почти всяко семейство в Индия има собствена рецепта за приготвянето на подобни комбинации. Една от найа-странни рецепти на този източен народ е сладоледът, който се приготвя с хляб. Пиле Тандури Необходими продукти 1 пиле 70 г кисело мляко 30 г гий или разтопено масло 1 глава лук сокът от един лимон 5-6 скилидки чесън 1/4 ч.л. канела 1/4 ч.л. смлян кардамон 1/4 ч.л. червен пипер 1/4 ч.л. смлян кимион 2 дафинови листа 1 ч.л. смлян кориандър щипка джинджифил на прах сол Начин на приготвяне: Измиваме пилето и правим няколко прореза. Поръсваме отгоре с лимоновия сок и го оставяме да престои половин час. На отделно място правим маринатата - от ситно нарязания лук и чесън, както и киселото мляко и подправките. Намазваме хубаво пилето и оставяме в хладилника за 6 часа. Печем в умерена фурна. Лучени пръчици Необходими продукти: 1 ч.ч. (235 мл) брашно от нахут 1 с.л. оризово брашно 1 ч.л. чили на прах сол 1 щипка бакпулвер 1 с.л. масло 1/2 голяма глава лук масло (олио) за пържене Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ленти. В купа смесваме останалите съставки и добавяме 1 супена лъжица разтопено масло. Добавяме още ¾ чаши вода и разбъркваме. Овалваме всяка лента в панировката. Пържим в дълбок тиган, загрят до средна температура до златисто-кафяво. Изцеждаме ги върху хартия, преди да ги поднесем. Гарам масала Необходими продукти: 1 малка пръчка канела 1 ч.л. черен пипер на зърна 6 карамфилчета 1 с.л. кардамом 2 ч.л. кориандър 2 ч.л. кимион на зърна 1 малък дафинов лист 1/3 ч.л. индийско орехче Начин на приготвяне: Запичаме на сух тиган кардамона, кариандъра и кимиона. Разбъркваме постоянно. Оставяме ги да изстинат добре и ги смиламе с блендер, заедно с останалите подправки. Можем и просто да ги смачкаме в хаванче. Съхраняваме ги в стъклен буркан. Тази комбинация се нарича буквално “горещи подправки”. Води до загряване на организма. Бачура Необходими продукти: 200 г брашно 1 с.л. кисело мляко 1 с.л. олио 7 г суха мая 1 ч.л. сол 1 ч.л. смлян кимион 80 мл топла вода олио за пърженето брашно за разточването Начин на приготвяне: Брашното, солта, кимиона и маята се смесват.  Към тях добавяме киселото мляко и водата. Оставяме го да втаса. Премесваме тестото и разделяме на осем части. Разточваме на кръг всяка. След това пържим като мекици - в дълбок съд и силно сгорещено олио. Не се притеснявайте, ако при ваденето те са твърди. След като поседят навън, омекват. Доматена закуска Необходими продукти: 2 с.л. масло 1/2 ч.ч. грис 1/2 ч.л. синапено семе 1/2 ч.л. кимион 1/2 с.л. корен от джинджифил 1 малка люта чушка 1 домат 1 глава лук Начин на приготвяне: Запържваме половината от гриса в маслото, докато придобие златист цвят. В останалото масло слагаме семената от синап, след това добавяме и кимиона. Пържим, докато спрат да пукат. Добавяме джинджифила, както и нарязаната на ситно люта чушка и лука. След като лука стане прозрачен, добавяме доматите. След това гриса и сол на вкус. Долива се и една чаша топла вода. Оставяме на бавен огън, докато сместа поеме водата. Кулфи сладолед Необходими продукти: 600 мл пълномаслено мляко 740 мл кондензирано мляко 600 мл подсладено кондензирано мляко 8 филии хляб 3 ч.л. кардамон щипка шафран щипка сол 4 с.л. фино смлян шам фъстък 10 шушулки кардамон 3 пръчици канела шам фъстък за поръсване при сервиране Начин на приготвяне: В пълномасленото мляко слагаме щипка шафран. В друга тенджера смесваме млеката, заедно с кардамона, солта и шам фъстъка. Канелата и шушулките кардамон слагаме в млечната смес, но в метална топка за чай, за да можем да ги извадим след приготвянето. Едва тогава се добавя млякото с шафрана. Кипваме го. Оставяме го да къкри още 15 минути. Разбъркваме непрекъснато и внимаваме да не загори. Изваждаме канелата и добавяме хляба. Веднага сваляме от котлона и оставяме хляба да се напои добре. Разбиваме с блендер и наливаме във форми. Оставяме ги за час в хладилника, после - във фризера.
препоръчано
Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния топ хороскоп на Алена за 26 ноември - ето с какви изненади ще се сблъскат зодиите днес САМО В ПИК: Вижте ексклузивния топ хороскоп на Алена за 26 ноември - ето с какви изненади ще се сблъскат зодиите днес
ПИК TV x
Криминалният психолог Росен Йорданов с ЕКСКЛУЗИВЕН КОМЕНТАР ПРЕД ПИК TV: Шмекерите Петков и Василев отдавна са скъсали с реалността (ВИДЕО) Криминалният психолог Росен Йорданов с ЕКСКЛУЗИВЕН КОМЕНТАР ПРЕД ПИК TV: Шмекерите Петков и Василев отдавна са скъсали с реалността (ВИДЕО)
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК