Вход
София
Времето в София 15 o C

Царството на ароматите се нарича Индия

Царството на ароматите се нарича Индия

на 01.02.2013
22390
7
Царството на ароматите се нарича Индия
Автор: ПИК
01.02.2013
7
22390

Индия е страната, в която се готви с най-много подправки. Не се заблуждавайте обаче, че те винаги са люти. Всеки регион на страната слага различно количество пикантни добавки към ястията си. В повечето случаи се готви с готови смеси от различни билки. Почти всяко семейство в Индия има собствена рецепта за приготвянето на подобни комбинации. Една от найа-странни рецепти на този източен народ е сладоледът, който се приготвя с хляб.

Пиле Тандури

Необходими продукти

1 пиле

70 г кисело мляко

30 г гий или разтопено масло

1 глава лук

сокът от един лимон

5-6 скилидки чесън

1/4 ч.л. канела

1/4 ч.л. смлян кардамон

1/4 ч.л. червен пипер

1/4 ч.л. смлян кимион

2 дафинови листа

1 ч.л. смлян кориандър

щипка джинджифил на прах

сол

Начин на приготвяне:

Измиваме пилето и правим няколко прореза. Поръсваме отгоре с лимоновия сок и го оставяме да престои половин час. На отделно място правим маринатата - от ситно нарязания лук и чесън, както и киселото мляко и подправките. Намазваме хубаво пилето и оставяме в хладилника за 6 часа. Печем в умерена фурна.

Лучени пръчици

Необходими продукти:

1 ч.ч. (235 мл) брашно от нахут

1 с.л. оризово брашно

1 ч.л. чили на прах

сол

1 щипка бакпулвер

1 с.л. масло

1/2 голяма глава лук

масло (олио) за пържене

Начин на приготвяне:

Нарязваме лука на ленти. В купа смесваме останалите съставки и добавяме 1 супена лъжица разтопено масло. Добавяме още ¾ чаши вода и разбъркваме.

Овалваме всяка лента в панировката. Пържим в дълбок тиган, загрят до средна температура до златисто-кафяво. Изцеждаме ги върху хартия, преди да ги поднесем.

Гарам масала

Необходими продукти:

1 малка пръчка канела

1 ч.л. черен пипер на зърна

6 карамфилчета

1 с.л. кардамом

2 ч.л. кориандър

2 ч.л. кимион на зърна

1 малък дафинов лист

1/3 ч.л. индийско орехче

Начин на приготвяне:

Запичаме на сух тиган кардамона, кариандъра и кимиона. Разбъркваме постоянно. Оставяме ги да изстинат добре и ги смиламе с блендер, заедно с останалите подправки. Можем и просто да ги смачкаме в хаванче. Съхраняваме ги в стъклен буркан. Тази комбинация се нарича буквално “горещи подправки”. Води до загряване на организма.

Бачура

Необходими продукти:

200 г брашно

1 с.л. кисело мляко

1 с.л. олио

7 г суха мая

1 ч.л. сол

1 ч.л. смлян кимион

80 мл топла вода

олио за пърженето

брашно за разточването

Начин на приготвяне:

Брашното, солта, кимиона и маята се смесват.  Към тях добавяме киселото мляко и водата. Оставяме го да втаса. Премесваме тестото и разделяме на осем части. Разточваме на кръг всяка. След това пържим като мекици - в дълбок съд и силно сгорещено олио. Не се притеснявайте, ако при ваденето те са твърди. След като поседят навън, омекват.

Доматена закуска

Необходими продукти:

2 с.л. масло

1/2 ч.ч. грис

1/2 ч.л. синапено семе

1/2 ч.л. кимион

1/2 с.л. корен от джинджифил

1 малка люта чушка

1 домат

1 глава лук

Начин на приготвяне:

Запържваме половината от гриса в маслото, докато придобие златист цвят. В останалото масло слагаме семената от синап, след това добавяме и кимиона. Пържим, докато спрат да пукат. Добавяме джинджифила, както и нарязаната на ситно люта чушка и лука. След като лука стане прозрачен, добавяме доматите. След това гриса и сол на вкус. Долива се и една чаша топла вода. Оставяме на бавен огън, докато сместа поеме водата.

Кулфи сладолед

Необходими продукти:

600 мл пълномаслено мляко

740 мл кондензирано мляко

600 мл подсладено кондензирано мляко

8 филии хляб

3 ч.л. кардамон

щипка шафран

щипка сол

4 с.л. фино смлян шам фъстък

10 шушулки кардамон

3 пръчици канела

шам фъстък за поръсване при сервиране

Начин на приготвяне:

В пълномасленото мляко слагаме щипка шафран. В друга тенджера смесваме млеката, заедно с кардамона, солта и шам фъстъка. Канелата и шушулките кардамон слагаме в млечната смес, но в метална топка за чай, за да можем да ги извадим след приготвянето. Едва тогава се добавя млякото с шафрана. Кипваме го. Оставяме го да къкри още 15 минути. Разбъркваме непрекъснато и внимаваме да не загори. Изваждаме канелата и добавяме хляба. Веднага сваляме от котлона и оставяме хляба да се напои добре. Разбиваме с блендер и наливаме във форми. Оставяме ги за час в хладилника, после - във фризера.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 9633
архив

Един каубой водел при лекаря друг, по-млад каубой.
- Докторе, помогнете на зет ми! Вчера прострелях крака му!
- Как? Вие сте стреляли по своя зет?
- Когато стрелях по него, той още не беше съвсем съгласен да ми стане зет...

няма нови новини
Днес: 17
hot
най-четени новини в момента
сега
0
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Топ експертът Боян Чуков проговори за кроежите на Корнелия Нинова в БСП и разцеплението на столетницата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Флиртувайте смело, но ето какво трябва да знаете
x