Вход
София
Времето в София 15 o C

Цацаров оспорва Закона за частната охранителна дейност

Цацаров оспорва Закона за частната охранителна дейност

на 12.03.2018
7048
4
Цацаров оспорва Закона за частната охранителна дейност
Автор: ПИК
12.03.2018
4
7048

Днес, 12.03.2018 г., главният прокурор Сотир Цацаров отправи искане до Конституционния съд за обявяване за противоконституционни на разпоредбите на чл. 5 ал. 1 т. 6, чл. 27, чл. 28 и чл. 29 от Закона за частната охранителна дейност /обн., ДВ, бр.10 от 30.01.2018 г./ поради  противоречието им  с  принципите на правовата  държава /Преамбюл,  чл. 4 ал. 1/ и с чл. 105 ал. 2 от Конституцията на Република България.

УДАР! Цацаров срещу баровците с лимузини и палати

УДАР! Цацаров срещу баровците с лимузини и палати

Главният прокурор Сотир Цацаров започна ударна акция...

на 29.01.2018

С този закон за пръв път в чл. 5 ал. 1 т. 6, като нов вид охранителна дейност е предвидена охраната на урбанизирана територия. Съгласно § 1 т. 5 от Допълнителната разпоредба на ЗЧОД, тя представлява селищната територия, обхваната от границите на населеното място или селищното образувание /строителните му граници/, определени с устройствен план, без да се включва землището.Уредбата, свързана с охраната на урбанизирани територии, се съдържа в раздел VI от ЗЧОД - чл. 27, чл. 28 и чл. 29 и регламентира същността и начина на осъществяване, сключването на договори за охрана и обособяване на екипи за реализирането на тази охрана.

Главният прокурор счита, че с въвеждане на частна дейност за охрана на урбанизирани територии се нарушава конституционно предвидената компетентност на Министерския съвет, уредена в чл. 105 ал. 2 от Конституцията – да осигурява обществения ред. Наред с това недопустимо се засягат /прехвърлят се/ правомощия на държавата, реализирани от МС и конкретно от Министерството на вътрешните работи по опазване на обществения ред и националната сигурност, като тези правомощия се възлагат на търговци. Предвидената в чл. 28 ЗЧОД възможност за сключване на договор за охрана на урбанизирана територия от страна на кмета на общината ще постави гражданите в положение на зависимост от неговата воля дали, доколко и чрез кого да се осъществява частна охранителна дейност в съответното населено място. Това на практика обективно ограничава възможността на държавните органи по Конституция, съобразно техните законови задължения, да гарантират обществения ред. Допълнителни усложнения биха могли да се очакват, ако гражданите реализират правото си сами да договарят извършването на различни видове частна охранителна дейност, свързани с личната им неприкосновеност и неприкосновеността на тяхното имущество, намиращи се в обхвата на същата урбанизирана територия. Още повече и сега съществува възможност по ЗМВР да се изграждат звена „Общинска полиция“ за  опазване на обществения ред, охраната на обекти и т.н. /чл. 94 ЗМВР/, които функционират при ясна законова уредба. В искането се сочи още, че с атакуваните разпоредби на законово ниво се позволява неограничено въздействие от страна на частни охранители върху живота в населените места, независимо дали се касае за извършване на действия, засягащи личния живот и имущество, упражняването на политически права, икономически дейности или други. Създава се непропорционална /и затова недопустима/ зависимост на поддържането на обществения ред в населените места от преценката и активността на частно правни субекти, а не от предвидените по Конституция и съответните закони държавни органи.

Основният аргумент на главния прокурор е че опазването на обществения ред, който включва и защитата от престъпни посегателства спрямо гражданите и техните имущества, е конституционен и законов ангажимент на МС и МВР.

Сподели:
свързани новини
Цацаров разпореди проверки за скандалите в БДЖ Цацаров разпореди проверки за скандалите в БДЖ
Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Софийска...
на 30.01.2018
ИЗВЪНРЕДНО! Цацаров отговори на БСП за сагата с Шумен ИЗВЪНРЕДНО! Цацаров отговори на БСП за сагата с Шумен
Няма нарушения в работата на Районна прокуратура - Шумен...
на 14.02.2018
Цацаров: Приетите промени в НПК имат изключително позитивен ефект Цацаров: Приетите промени в НПК имат изключително позитивен ефект
Финалният извод е, че приетите изменения в...
на 07.03.2018
Напиши коментар »
(4)
1
Трите прасета плюс шефчето на Лукойл-България през годините са откраднали общо 10 млрд. лв. от данъкоплатците.
2
Армията къде е ,при корупция ,феодализиране на МВР ,МС,кмет в урбанизираната територия ! Кой ще защити правата ,чужда армия!
3
Този Руски-диктаторски модел на съдебната система трябва да се смени!По 30 съдебни заседатели избрани от гражданите в съдилищата с повече права! И ложа отделна в залите само за СЗ.!
4
Цацаров и ти ли се плашиш че частните охранители ще спрат Набезите на Ц.И.Г.А.НИТЕ милицията - спии по коли скрити из храстите и дремят така плащат охраняват ги и теб те охраняват без ти да плащаш страх те е да не спре престъпноста
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

Началникът на едно предприятие отишъл при подчинения си Бай Иван и му казал:

- Бай Иване, другата седмица ще идва на посещение президента Плевнелиев, искам всичко да е на ред.

Бай Иван го уверил, че всичко ще бъде както трябва и няма да има проблеми. Така и станало. Президентът пристигнал и като видял Бай Иван още от портала се запрегръщали - станало ясно, че са приятели. Сложили големите софри - ядене пиене, минала срещата...

След месец началника отива по същия повод при Бай Иван със заръката всичко да бъде както трябва, ще идва на посещение президентът на Русия - не може да допуснат да се изложат. Срещата протича по същия начин, Путин се оказва в много добри приятелски отношения с Бай Иван, отново големите софри - всичко минало безпроблемно.

След още два месеца, началника пак отива при Бай Иван и му казва:

- Бай Иване, много допринесе за това предприятие, много помогнаха приятелските ти отношения с тези влиятелни хора, като възнаграждение искам да дойдеш с мен във Ватикана - за литургията на Папата.

Така и станало - отишли на литургията, а там много народ. Бай Иван и началника му застанали в центъра на тълпата и литургията започнала. По едно време Папата казал по микрофона:

- Бай Иване, ти тук ли си бил? Ела при мен горе.

Отишъл Бай Иван, литургията свършила, а когато се върнал началника му бил припаднал и се опитвали с вода и шамари да го свестят. Когато дошъл на себе си Бай Иван го попитал:

- Началник, какво ти стана, защо припадна?

А началника отговорил:

- Добре... че си приятел с Плевнелиев го приех, че сте близки с Путин пак го преживях, че Папата те познава - как да е; но не можах да издържа когато един японски журналист дойде при мен, посочи към трибуната и попита:

- Абе, кой е оня там горе до Бай Иван?

няма нови новини
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
сега
1699
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК! Борисов с горещи думи за Орбан: До него сме! (ВИДЕО)
x
Ето по какво ще разберете, че ви обича
x