Цачева обсъди регионалното сътрудничество с президента на Хърватия Колинда Китарович

Политика

Цачева обсъди регионалното сътрудничество с президента на Хърватия Колинда Китарович

11237
на 31.03.2016
Цачева обсъди регионалното сътрудничество с президента на Хърватия Колинда Китарович
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Развитието на регионалното сътрудничество, подобряването на енергийната и транспортната свързаност и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани бяха сред основните теми, които обсъди председателят на Народното събрание Цецка Цачева с президента на Хърватия Колинда Грабар Китарович. Хърватският президент е на тридневно официално посещение в България, съобщиха от НС. 

препоръчано

Председателят на Народното събрание подчерта, че регионалното сътрудничество е основен приоритет за българския парламент и добави, че в това отношение изключително важно е партньорството в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) като водещ политически формат за регионалното сътрудничество и платформа за евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани. Цецка Цачева отбеляза, че кандидатурата на София за домакин на постоянния секретариат на Парламентарната асамблея на ПСЮИЕ е подходяща, защото столицата ни има натрупан опит, страната ни е член на ЕС и НАТО, има добри контакти с Европейския парламент, както и възможност за по-тясно сътрудничество с комисията по външна политика на ЕП.

Президентът на Република Хърватия Колинда Грабар Китарович подчерта, че международното парламентарно сътрудничество трябва да укрепва, защото то е сред измерителите на съвременната демокрация. Тя отбеляза, че между Хърватия и България има отлични двустранни отношения, които трябва да допринесат за засилване на контактите между гражданите на двете страни и за увеличаване на търговско-икономическия обмен. Като основен регионален приоритет хърватският президент посочи развитието на регионалното сътрудничество и подобряването на транспортната и на енергийната свързаност в региона.

Председателят на парламента изрази удовлетворение от сътрудничеството между парламентите на България и Хърватия и посочи, че то се осъществява чрез групите за приятелство, парламентарните комисии и участието на депутати от двете страни в международни асамблеи. Ценим високо Хърватия като партньор в регионални и международни организации, смятаме, че сме демонстрирали общи позиции на основата на идентични външнополитически приоритети, подчерта Цецка Цачева.
На срещата беше споделено общото виждане, че в този момент е нужна обща европейска политика и солидарност, защото не е по силите на която и да е държава да се справи с бежанската криза. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната неделя на септември: Везните да не си губят времето с излишни срещи, Скорпионът да не атакува чужди територии САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната неделя на септември: Везните да не си губят времето с излишни срещи, Скорпионът да не атакува чужди територии
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК