Цветанка Андреева пред ПИК TV: Политическата смърт на Борисов се оказа силно преувеличена! Той навлиза в нов етап на своята кариера (ВИДЕО)

Акценти

Цветанка Андреева пред ПИК TV: Политическата смърт на Борисов се оказа силно преувеличена! Той навлиза в нов етап на своята кариера (ВИДЕО)

401660
на 12.06.2024
Цветанка Андреева пред ПИК TV: Политическата смърт на Борисов се оказа силно преувеличена! Той навлиза в нов етап на своята кариера (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Изненада може би е съотношението на довчерашните партньори в сглобката, че те вече не са равнопоставени като резултат и електорална подкрепа. Очакванията, че ситуацията ще се възпроизведе по същия начин, всъщност се оказа невярна прогноза, доста по-различна е ситуацията. Имаме категорично първо място с 10% разлика и "лидерството" за второто място беше една символична битка, не толкова като проценти, колкото като качествена оценка. Така коментира изборните резултати политологът Цветанка Андреева в предаването "Видеовръзка с Цветан Фиков" по ПИК TV.

препоръчано

По думите и основната конкуренция за второто място е било между либералната коалиция и ДПС. Според нея другата новина от тези избори е, че "Възраждане" си има вече конкурент в лицето на "Величие", която дори стои по-крайно от тях.

"Тепърва ще следим техните изказвания и какво са говорили дотук, но определено при "Величие" присъстват пропутинските послания. Това, че официално се обявиха за неизлизане от НАТО и ЕС, е по-скоро тревожно, защото това може би са поредните троянски коне в институциите на Европа и държава членка на ЕС. Затова е по-добре да разкриват по-ясно идеологията си, отколкото да седят в тези проруски хибридни модели", допълни Андреева.

Според политолога не е толкова важно и интересно дали самият Борисов ще вземе папката с мандата от президента. По думите и обаче при всички положения върху Борисов пада тежестта да ръководи този процес по изграждане на ново управление. 

"Дали Борисов персонално би се наел да бъде министър-председател, няма как да знаем, но той е този, чието лидерство беше доказано в тези избори. по много категоричен начин. Без значение дали ГЕРБ ще излъчат него или друг премиер, Борисов ще е този който ще трябва да осигури, полето, спокойствието за разговори и ако щете коалицията, която ще трябва да се конструира. Борисов навлиза в нова фаза на неговата политическа кариера, политическата му смърт преди време беше силно преувеличена", категорична е Цветанка Андреева. 

Тя припомни, че Христо Иванов и Борисов имат история на отношенията си и Иванов е бил правосъден министър в кабинет на Борисов. Според нея оставката на Христо Иванов решава вътрешнопартийни и коалиционни проблеми в либералната формация. 

"Те претърпяха такава невиждана ерозия и не само в резултатите си от предходните избори, а и от ролята си в която те лидираха всички процеси в държавата. Идеята за промяна, бунтът на площада, те изградиха правителство и изведнъж са наказани до такава степен, че те самите дори осъзнават, че е по-добре да бъдат опозиция. Те загубиха позиции да формират власт, но все още имат потенциал да участват в едно проевропейско обединение, ако искат изобщо да се говори за техните реформи", смята Андреева. 

По думите и разговорите в България е време да се случват така, както ги виждаме в Европа. Тя отбеляза, че оставката на Макрон е нещо, от което и нашите политици трябва да вземат пример. Според нея оставките в партиите в Европа са логичен изход за спасяване на самите партии.

"Време е разговорът да стане идеологически, защото това, което се случва в Европа и България не прави изключение и е престройване на идеологиите и вкарване на нов тип философия. Това, което електората им казва с ниската избирателна активност и с това, че бяха подкрепени толкова малки партии под чертата, това е антисистемен вот и протестен вот. Политиците трябва да осъзнаят, че им куца основния разговор с гражданите, не просто с избирателите и да говорят на език на ценностите. Да говориш за прасе и за тиква се санкционира много тежко от избирателя", заключи Цветанка Андреева. 

Целия разговор гледайте във видеото:

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с хороскоп за неделя - Раците да не взимат прибързани решения, Везните да не пътуват САМО В ПИК! Алена с хороскоп за неделя - Раците да не взимат прибързани решения, Везните да не пътуват
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Атанас Зафиров с първи думи, след като пое БСП от Нинова (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Атанас Зафиров с първи думи, след като пое БСП от Нинова (ВИДЕО)
ново
Днес: 22
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК