Цветанка Андреева пред ПИК TV: Сблъсъкът в ДПС изглежда сериозен, защото има изравняване на силите между Пеевски и Доган. Отговорът на кризата ще даде... (ВИДЕО)

ТЕМА

Цветанка Андреева пред ПИК TV: Сблъсъкът в ДПС изглежда сериозен, защото има изравняване на силите между Пеевски и Доган. Отговорът на кризата ще даде... (ВИДЕО)

382236
на 10.07.2024
Цветанка Андреева пред ПИК TV: Сблъсъкът в ДПС изглежда сериозен, защото има изравняване на силите между Пеевски и Доган. Отговорът на кризата ще даде... (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Началото на кризата беше преди няколко години, когато президентът Радев напусна правомощията на институцията си и взе изцяло политическа позиция. Не казвам, че само той е виновен, но това беше стартът на кризата. Да има напрежение и противоречия в една партийна система е най-естественото в условията на демокрация. Когато обаче напрежението се изнесе на институционално ниво, когато се пренесе в институциите, тогава вече се влиза в криза. Така коментира ситуацията в момента политологът Цветанка Андреева в предаването "Видеовръзка с Цветан Фиков" по ПИК TV.

препоръчано

По думите ѝ когато проблемите не могат да се институционализират от обществото към политическата система, ставаме свидетели на подобна криза. Според нея за шести път се въртят едни и същи процедури на една и съща политическа безмисленост. 

"Връчват се мандати на едни и същи политически победители, които не могат да се справят. В най-добрия случай, когато се справяха, правеха правителство от шест до девет месеца. Няма вечна криза, разбира се, че има измъкване от тази ситуация, въпросът е да свърши добре - да свърши оздравително, а не със залитане в краен радикализъм. Защото винаги обществото зажаднява за един краен радикализъм и авторитарен режим, след като е било потопено години наред в хаос. Желанието за силна ръка започва да намира своите обществени търсения и нагласи", смята Андреева.

Тя отбеляза, че кризата може да бъде решена, ако се намери механизъм да се сформира власт. По думите й тази власт може да не е най-добрата и желана за отделните партии в парламента, но е важно да е възможната власт, дори такава, каквато е била донякъде "сглобката". 

"Трябва още от сега, ако тръгнат на избори, да започнат да мислят как да сформират власт. Това е нещо, което и Борисов го каза. Той намира решение в избирателната система, но решенията могат да бъдат и други. Дали ще се договарят, дали ще търсят институционални механизми за сформиране на мнозинство и правителство е работа и грижа на самите политици. Ако се озовем отново на предсрочни избори и след тях те отново не могат да съставят власт, това ще ни поведе в някаква друга посока", допълни Цветанка Андреева. 

Според нея в дългосрочен план политиците са длъжни да оздравяват връзката си с обществото. По думите й освен институционалната и политическата криза, другата е кризата в доверието. Тя подчерта, че доверието се руши не само от поредицата от избори, а се руши и към самите институции. 

"Кризата разруши партиите, разруши центровете на власт в политическата система. Единият силен център на власт се намира в президентството извън парламента. Така, както не е по конституционен и правов ред. От друга страна виждаме толкова силна фрагментация в партиите и самите коалиции вътре в парламента. Примерно в коалицията ППДБ една част от партиите в нея са за сформиране на някакво правителство, а другата не са. Виждате колко са бавни процедурите и решенията вътре в самите коалиции и партии. Често те не съответстват на коалиционните срокове и конституционните норми", категорична е Андреева. 

По думите и дори на президента в момента не му е лесно, защото трябва да изчака решението на една организационна вътрешнопартийна криза в ДПС, за да премине към връчване на втори мандат. 

"От гледна точка на властта кризата в ДПС е пагубна на фона на цялата всеобща невъзможност да се състави правителство. Сякаш само на ДПС не им дадохме шанс да изживеят вътрешната си криза. Нормално е да има сблъсъци, за 30 г. ние сме виждали и други такива в ДПС. Този ни изглежда много по-сериозен, защото сякаш имаме едни изравняване на силите между Пеевски и Доган. Отговорът ще бъде даден от Доган. Той е доказан политически стратег и от гледна точка на политическата стратегия много умело може да подреди ходовете си", заключи Цветанка Андреева. 

Целия разговор гледайте във видеото:

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 юли - Близнаците да очакват повишение на заплатата, успехът няма да изостави Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 юли - Близнаците да очакват повишение на заплатата, успехът няма да изостави Скорпионите
ПИК TV x
Виктор Димчев със сензационен сценарий пред ПИК TV: Радев ще ни тласка от избори в избори до края на мандата си, когато ще ни се представи като спасителя (ВИДЕО) Виктор Димчев със сензационен сценарий пред ПИК TV: Радев ще ни тласка от избори в избори до края на мандата си, когато ще ни се представи като спасителя (ВИДЕО)
ново
Днес: 109
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК