Цветанка Андреева: Провал за демокрацията е да видиш Доган – символът на ДС, завърнал се в парламента

Епицентър

Цветанка Андреева: Провал за демокрацията е да видиш Доган – символът на ДС, завърнал се в парламента

107812
преди 4 часа
Цветанка Андреева: Провал за демокрацията е да видиш Доган – символът на ДС, завърнал се в парламента
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Да обявиш края на прехода и да видиш Доган завърнал се в Парламента означава провал за демокрацията. Разбираемо той се беше оттеглил и това гарантираше живот на харизматичността му сред мюсюлманския електорат. Завръщането му обаче не е в негова собствена полза.

препоръчано

Такъв прочит на канидатурата на Ахмед Доган за депутат направи политологът Цветанка Андреева.

След като остана без сараите си, Доган се изтипоса водач на листата на Коалиция "Алианс за права и свободи" в Разград и в Кърджали. 

"Ахмет Доган е символ от друго време, на Държавна сигурност. Той е белязал началото на прехода. Участва в демократизацията в най-критикуваната й и компрометирана част - връзката на комунистическите тайни служби и новия ред. Доган е обвързан и е агент на ДС. Това го прави приемлив в ляво, на Изток, в ъндърграунда на прехода, но не и за измеренията на демократична европейска държава. Завръщането му не е в полза на етноса, който вече е променил социално-икономическите си характеристики от преди 30 години", заяви още Андреева в интервю пред "Faktor.bg".

Тя направи сравнение и с концепцията на ДПС-Ново начало.

"Новото начало е потребността от нова енергия и ново лидерство и Доган можеше да съжителства перфектно с тази ситуация, ако беше приел демократизацията вътре в ДПС", смята Андреева.

На въпрос дали не трябва обществото да бъде по-критично и да претендира за тотална подмяна на проваления политически "елит", според Андреева трябва да се случи точно обратното - от това рисковано състояние за нацията, според нея, могат да ни измъкнат само консолидирани действия на демократичните политици. "С цялата обществена критика към тях, те все още имат ресурса да спасят демократичния процес", смята политологът. 

"Ако си спомним началото на този злощастен парламент, той не успя да излъчи демократично управление, защото проевропейският кабинет на Росен Желязков не беше подкрепен от ППДБ и кръга на Доган. Надеждата е, че в 51-то НС ППДБ ще успеят да надскочат собствената си да я наречем незрялост, а влиянието на кръга Доган в дясно ще бъде ограничено", каза още политологът. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния ден на септември: Овните да не пътуват, пари за Девите и Везните САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния ден на септември: Овните да не пътуват, пари за Девите и Везните
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 125
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК