Цветанка Андреева с ТОП АНАЛИЗ пред ПИК TV: Пеевски атакува Радев в три посоки! Президентът е уязвим, губи доверие (ВИДЕО)

Акценти

Цветанка Андреева с ТОП АНАЛИЗ пред ПИК TV: Пеевски атакува Радев в три посоки! Президентът е уязвим, губи доверие (ВИДЕО)

152129
на 06.02.2024
Цветанка Андреева с ТОП АНАЛИЗ пред ПИК TV: Пеевски атакува Радев в три посоки! Президентът е уязвим, губи доверие (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

За първи път ставаме свидетели на такава яростна политическа атака срещу президента Радев и това се случва от страна на една от най-традиционните партии за българската политическа система. Аз не бих го нарекла война между Радев и депутата Пеевски, а в случая говори и ДПС. Пеевски се подготвя да бъде един от съпредседателите на ДПС и той е лидер на парламентарната група. Когато ДПС говори в българската политика, нещата са доста по-значими от това един депутат да бомбардира президентството. Такъв коментар на напрежението между Делян Пеевски и Румен Радев, направи политологът Цветанка Андреева в предаването "Видеовръзка с Цветан Фиков" по ПИК TV.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

"Радев е уязвим в три посоки и Пеевски го атакува и в трите. Първо, Радев е обвиняван от години в прокарване на проруски интереси на ниво ЕС и евроаталантически структури не само в България. Второто, за което го атакува Пеевски, е, че с ресурса на президентството той гради някакви политически проекти и собствен политически имидж, надхвърлящи рамката на правомощия и идеята за президент по Конституция. Не на последно място Пеевски извади от градския фолклор идеята за корупция в президентската институция. Досега това се говореше, чуваше се, но Пеевски директно посочи имена, посочи механизми, по които това е ставало и става", припомни Андреева. 

По думите й прави впечатление, че една администрация като президентската, която е деполитизирана, се е включила активно да защитава политическия интерес на президента Радев. Според нея тази администрация директно говори за партийни проекти и партия около президента. 

"Това е нещо, на което никога не сме ставали свидетели. Президентската администрация, секретарите в нея са деполитизиранни. Тази битка надхвърля размяната на политически удари между Пеевски и Румен Радев. Сблъсъкът е между една партия, която има силно доказан и верен електорат. ДПС има определен електорат, докато при Радев партийният електорат като партиец е доста хипотетичен", категоричен е политологът. 

Тя припомни, че и одобрението към Радев спада и вече е едва 32%. По думите й тази битка не в полза на президента. Андреева коментира и посещението в САЩ и това, че Денков в последния момент не замина. 

"Нека припомним, че концепцията за смяна на министри при ротацията почиваше на идеята, че ще се ревизира дейността на всеки министър. Ако се стигне до смяна на министри, все още това ще е идеята, а то ще се стигне, защото за това се заговори преди месеци. Това прословуто посещение в САЩ се редуцира много. Оставането на Денков заради протестите на земеделците не е само алиби. Оказва се, че България ще бъде отново блокирана, така че е добре ресорните министри и министър-председателят да са тук на място и да говорят", обясни тя. 

По думите й посещението в САЩ в контекста на връзките с партньори, евроатлантизъм и отбраната са изключително важни. Според нея обаче не е станало ясно тези хора на какви срещи отиват и какви са целите на това посещение. 

"Много е важно, когато от наша страна отива в САЩ министър-председател, там кой ще го посрещне. Оперативните и работните срещи също са важни и за какво се отива. Не може някой да излезе и да каже от тази делегация "ми, ще дам отчет, като се върна". Идеята е, че тези срещи предварително трябва да са уговорени. Това малко или много приличаше повече на неясно посещение, не искам да го нарека екскурзия, отколкото на програма с конкретни цели, които после да се отчетат", заключи Цветанка Андреева. 

Целия разговор гледайте във видеото:

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 4 март - емоцията пречи на Овните, всичко започнато носи успех на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 4 март - емоцията пречи на Овните, всичко започнато носи успех на Скорпионите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Въпреки напъните на сглобката да изчегърта празника - не се гаси туй, що не гасне: На 3 март Русия ни освободи от турско робство! (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Въпреки напъните на сглобката да изчегърта празника - не се гаси туй, що не гасне: На 3 март Русия ни освободи от турско робство! (ВИДЕО)
ново
Днес: 88
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК