Цветлин Йовчев: България е едно от най-спокойните места в момента, но трябва да положим усилия за укрепване на границата заради риска от мигрантски натиск

Епицентър

Цветлин Йовчев: България е едно от най-спокойните места в момента, но трябва да положим усилия за укрепване на границата заради риска от мигрантски натиск

37240
преди 4 часа
Цветлин Йовчев: България е едно от най-спокойните места в момента, но трябва да положим усилия за укрепване на границата заради риска от мигрантски натиск
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

"Мисля, че непосредствените рискове пред страната ни бяха очертани в изявлението след Консултативния съвет по национална сигурност. За първи път от доста време видяхме един  смислен Консултативния съвет по национална сигурност, където макар и с по едно изречение бяха дефинирани основните проблеми, с които се сблъскваме. Правилно беше определено, че препоръките, които бяха дадени - са краткосрочни и по-скоро кризисни".

препоръчано

Това заяви бившият председател на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветлин Йовчев по Нова ТВ на въпроса има ли реален риск за страната ни от тероризъм. 

На въпрос допуска ли, че България продължава да е "слабото място на Европа", каквито твърдения се появиха след атентата в Бургас, той посочи: "Зависи с кого се сравняваме. От този период досега беше направено доста. Колкото и да сме критични към системата за защита на националната сигурност, а има за какво да я критикуваме - в тази област бяха направени определени неща. Все още мисля, че изоставаме в различни аспекти. един от тях е технологичният". 

По думите му "вторият основен проблем е, че има хронично ресурсно недофинансиране на службите". "Третият основен проблем са хората. Но не става дума за това дали имаме достатъчно хора. Според мен в момента дори има хора, които са повече от достатъчно. Въпросът е в това каква е организацията на дейността им, каква е тяхната подготовка и с какви технически средства разполагат, за да си свършат работата. Не е въпросът в това да назначаваме повече хора. Въпросът е да ги разпределим правилно и да ги обучим. Организацията на дейностите да бъде такава, че да има много по-голяма ефективност и да ги снабдим технологично и технически така, че да могат да бъдат много по-ефективни в изпълнение на задълженията си", обясни той. 

Йовчев подчерта, че "България е едно от най-спокойните места в момента". "Което обаче не се дължи толкова на това, че имаме много добре функционираща система. Дължи се на това, че по стечение на обстоятелствата страната ни е извън фокуса на събитията. Не сме приоритетна цел, приоритетен обект. Не само това. Дори и бежанците, които минават през страната ни - повечето от които са икономически имигранти, предпочитат да отиват в страни, в които могат да се възползват от социалните системи", посочи той. 

Според него, ако конфликтът в Ливан не е особено продължителен и екслацията спадне - не се очаква засилен мигрантски натиск към Европа. "Но в противен случай може да се получи и още по-голяма вълна от тази, която е в момента. И трябва да положим доста усилия, за да укрепим границата", заяви той. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
УНИКАЛНО ШОУ В ПИК! Колтуклиева направи на салата Бареков насред центъра на София: Как не те е срам! Целуваше задниците на... (ВИДЕО) УНИКАЛНО ШОУ В ПИК! Колтуклиева направи на салата Бареков насред центъра на София: Как не те е срам! Целуваше задниците на... (ВИДЕО)
ново
Днес: 57
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК