ЦИК: Всеки четвърти предпочел да гласува на машина на изборите

Политика

ЦИК: Всеки четвърти предпочел да гласува на машина на изборите

4258
на 10.04.2021
ЦИК: Всеки четвърти предпочел да гласува на машина на изборите
Автор:   ПИК

Всеки четвърти гласувал на парламентарните избори миналата неделя е предпочел да го направи с машина. Това сочат данните на Централната избирателна комисия. 790 000 души са предпочели устройствата, които бяха разположени в секциите с над 300 избиратели.

препоръчано

От обществения съвет към ЦИК коментираха пред БНР, че не са очаквали такъв голям интерес, при условие че липсваше мащабна обучителна кампания.

Машините за гласуване получиха сертификат като надеждни само два дни преди вота, но това не попречи обществото да гласува доверие на устройствата, каза заместник-председателят на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева.

„Аз лично съм учудена, че толкова много хора отидоха да гласуват с тях. И никога няма да бъде прекалено много да се подчертае ролята на медиите. Как може този глас да стане възможен при липса на обучение колко сме там няколко милиона гласуващи в България. Ако не бяхте вие много малко хора въобще щяха да знаят, че има машини“.

Експертите казват, че машината е изиграла роля, затова при тези избори недействителните  гласове да са наполовина по-малко.

"Глас подаден с машина не може да бъде невалиден. Въвеждането на машините, по мое дълбоко убеждение, дисциплинира и секционните избирателни комисии. При наблюдение в по-отдалечените от Хасково села открито членове на секционните комисии казаха, че, за да могат да стигнат по-бързо да предадат документите поради тежките условия след края на изборния ден, те при предишни избори не са могли да отчетат всички преференции“.

Дечева призова да се направи внимателен анализ от страна на институциите у нас на машинния вот и при съответните гаранции, при които да се избегне случаят с гласуването във Велико Търново да се помисли дали да не се премине при следващи избори изцяло към гласуване с машини.

„Онова притеснение, че нашите хора няма да се справят, не знаят как да го правят е абсолютно безпочвено. Никъде нивото на грамотност не е било причина за неизползване на машини“.

Сподели:
Бомба x
СЛАДКО ОТМЪЩЕНИЕ! Няколко начина да го накараш да съжалява, че вече не сте заедно СЛАДКО ОТМЪЩЕНИЕ! Няколко начина да го накараш да съжалява, че вече не сте заедно
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Бареков скочи на Манолова: Защо излъгахте и ми скрихте сигналите за корупция, които бяха първи? Радев ви каза - остава ви една вечер (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Бареков скочи на Манолова: Защо излъгахте и ми скрихте сигналите за корупция, които бяха първи? Радев ви каза - остава ви една вечер (ВИДЕО)
ново
Днес: 60
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това