ЦИК: Над 130 са вече са машините, с които гласуването е спряно

ЧАС ПИК

ЦИК: Над 130 са вече са машините, с които гласуването е спряно

19861
на 09.06.2024
ЦИК: Над 130 са вече са машините, с които гласуването е спряно
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Централната избирателна комисия отново разреши на няколко Районни избирателни комисии да се преустанови гласуването с машини поради проблеми, най-често с отпечатването на бюлетини от устройствата.

препоръчано

Над 130 са вече устройствата, с които гласуването е спряно. Само преди половин час председателят на Комисията Камелия Нейкова докладва нова партида получени в Комисията преписки за още 15 машини извън строя, включително две в Лондон.
ЦИК: Общо 117 са машините за гласуване, които са извън строя
Районните избирателни комисии, които подават информация за проблемите, са Варна, Монтана, Стара Загора, Софийска област, два от районите в София, както и в Плевен, Смолян.

ЦИК за избирателната активност към 16:00 ч.: 20,44 % за НС, 20,89% ЕП
Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обобщи посочените причини да се спре гласуването с машините:

"Проблем с отпечатването на бюлетина. Машината не издава първа бюлетина. Не разпечатва бюлетини. Отпечатва една бюлетина, а избирателят е избрал да гласува за двата избора. Машината е спряла работа, не отпечатва бюлетина.


Колцентърът препоръчал преустановяване работата на машината, тъй като не отпечатва бюлетини, да изпратим писмо до ЦИК да вземат решение за гласуване само с хартиени бюлетини до края на изборния ден".

В Централната избирателна комиации. Една от тях е за некоректни плакати, които указват гласуване с машина, разлепесия продължават да постъпват и жалби, включително от политически формни пред секции, но както стана ясно, ЦИК не е отпечатвала такива и не е пращала до секциите плакати, въпреки, че в жалбата се твърди, че те са с логото на ЦИК.

Изготвените от ЦИК плакати в рамките на разяснителната кампания са единствено публикувани на сайта на Комисията, стана ясно. Има и жалба за това, че няколко секции в Монтана не са поставили печати на хартиените бюлетини. ЦИК все още не е взела решение по казуса с печатите и тяхната липса.


По-късно ще стане ясно дали бюлетина от машина или хартиена без печати ще се зачете при броенето за действителна, или ще е недействителна.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доц. Стойчев с ТОП АНАЛИЗ пред ПИК TV: Иде вяла и скучна кампания. Компромати и скандали ще има само при... (ВИДЕО) Доц. Стойчев с ТОП АНАЛИЗ пред ПИК TV: Иде вяла и скучна кампания. Компромати и скандали ще има само при... (ВИДЕО)
ново
Днес: 97
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК