Църквата в Полша призовава за подслон на бежанците

Европа

Църквата в Полша призовава за подслон на бежанците

6418
на 26.12.2021
Църквата в Полша призовава за подслон на бежанците
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Главата на влиятелната полска католическа църква Войчех Полак призова мигрантите, блокирани на границата, да бъдат приети и да им бъде осигурен подслон, тъй като температурите падат рязко, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

препоръчано

Църквата също може да приема бежанци, които се нуждаят от помощ, заяви  архиепископ на Гнезно и примас на Полша, пред полската католическа информационна агенция KAI.

Запитан дали самият той също би приел бежанци в своята архиепископия, Полак отговори утвърдително. Той допълни, че само приемането на хора не е достатъчно и призова за цялостна система, включваща държавна подкрепа.

В продължение на седмици хиляди мигранти и бежанци се опитват да преминат външните граници на ЕС от Беларус към Полша или балтийските държави. ЕС обвинява авторитарния беларуския президент Александър Лукашенко, че умишлено превозва хора от кризисни региони до Минск, за да ги вкара нелегално в ЕС.

Върховният комисар на ООН за правата на човека и групи за помощ обвиняват Полша и Беларус в нарушаване на човешките права, тъй като Варшава връща бежанците обратно през границата, без да им позволи да подадат молба за убежище.

Междувременно Беларус не позволява на бежанците да се върнат в Минск, като ги принуждава да останат на границата.

Полак коментира и въпроса дали религиозните хора са по-склонни да помагат на нуждаещите се, след като проучвания в Полша показаха, че полските католици подкрепят в по-малка степен бежанците в сравнение с невярващите. "Ако тези проучвания отразяват действителните убеждения на вярващите, за мен това означава още по-належащ призив за потвърждаване на евангелския призив да се помага на нуждаещите се", каза той.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 67
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК