ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА ИВАН КРЪСТЕВ, демона на дясното и Борисов

Политика

ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА ИВАН КРЪСТЕВ, демона на дясното и Борисов

216695
на 04.08.2020
ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА ИВАН КРЪСТЕВ, демона на дясното и Борисов
Автор:   ПИК

Какво е общото между провала на първия български демократично избран президент Желю Желев в битката му за втори мандат;

препоръчано

катастрофата на втория демократично избран президент Петър Стоянов към повторното му избиране за държавен глава, разцеплението на СДС;

ликвидирането на НДСВ, излизането на Бойко Борисов на политическата сцена и съставянето на първото му правителство;

коалирането на ГЕРБ с Реформаторския блок и разпада на управлението им във второто му правителство;

невиждания международен скандал и провала на Кристалина Георгиева като кандидат за генерален секретар на ООН;

разяждането и превземането на ГЕРБ отвътре през третия мандат на Бойко Борисов и партията му;

Иван Кръстев.

Няма десен управленчески провал или проект в най-новата българска история, който да не е бил орисан от него и да не се е реализирал без активното му съдействие. Като се започне от разцеплението на СДС, мине се през разцеплението на НДСВ и се стигне до сегашното разделение в ГЕРБ.

Много хора биха се учудили кой е пък тоя Иван Кръстев, още повече, че през последните години той се изнесе да живее в Австрия. А със старта на световната пандемия на коронавируса се завърна в България, като се оправда в някакъв объркан текст с нуждата от близки и приятели в тежки моменти.

И веднага си пролича, че е тук - освен в политическа, Бойко Борисов и ГЕРБ изпаднаха в тежка вътрешнопартийна криза. Освен от опитите на разжалвания от всички партийни и държавни постове бивш втори в ГЕРБ Цветан Цветанов да отхапва залъци от някога мощната партия, създадена от Бойко Борисов и управлявала вече 10 години, сега тя се тресе и от разцепление и опитите да бъде превзета отвътре от кръга на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев, към който открито и недвусмислено принадлежи и Иван Кръстев.

Заради предимно задкулисното си съществуване и действие той е познат на съвсем тесен кръг обитатели на жълтите павета. Но за сметка на това е топло приет в кабинетите на почти всички овластени хора в България по най-високите етажи на управлението, платили познанството и близостта си с него с политическата си кариера.

Какво кара толкова много и толкова ярки политици у нас да се сближават с този толкова непопулярен човек, да попадат под пълното му влияние и да се превръщат в играчки на неговите крайно ексцентрични и често направо налудничави сценарии, които неизменно завършват с техния провал?

Факт е, че Иван Кръстев е една от многото мистификации, създадени в зората на нашия преход, като радетели за демокрация, чиито генетични обвързаности имат своите дълбоки корени в мимикриращата БКП, която дълго и мъчително слизаше от политическата сцена, но и до ден днешен не е слязла.

БКП, а не БСП.

Иван Кръстев е единственото дете на идеологическия стожер на БКП като секретар по идеологията на Окръжния комитет на БКП в Ловеч, главен редактор на в. "Народна младеж", издание на ЦК на ДКМС, и завеждащ отдел "Средства за масова комуникация при ЦК на БКП", какъвто го заварва и вътрешнопартийният преврат в комунистическата партия на 10 ноември 1989 г.

През това време Иван Кръстев, който е роден също като баща си в Луковит, завършва философия в СУ "Св. Климент Охридски". И се подвизава и изявява като поет сред кохортата млади таланти на Алма Матер и член на БКП, макар да посреща превратната 1989-а едва на 24 години. А биографията си на демократ започва да пише през 1991 г. с едногодишна специализация в колежа „Сейнт Антъни“ на Оксфордския университет, където отива със стипендия на "Отворено общество".

Но преди това членува в Алтернативно социологическо обединение - АСО, което е разклонение на БКП. Именно на негов форум с традиционно обърканите си размисли и тези той обяснява защо е напуснал БКП с заявлението:

"Никой няма монопол над социалистическите и социалдемократическите идеи в България - нито АСО , нито БСДП, нито което и да било движение със социалистическа организация. Нормално е тези хора да бъдат на едно място. Нашите нормални идейни съюзници са хората от БДСП, които споделят социалдемократически възгледи, членовете на БКП, които застъпват социалдемократически възгледи. Време е вече да унищожим тези два балона, които стоят в нашия политически живот - от една страна изкуственото образувание БКП, и от друга – не по-малко изкуственото образувание СДС. Такива реални политически сили в България няма“.

Никой не знае кой и кога обяви Иван Кръстев за политолог, за какъвто той няма квалификация, но оттогава амбициозното номенклатурно отроче на идеологическата шпага на комунистическата партия остави разграждането на БКП на БКП. И се зае с разграждането на СДС.

И успя.

Първо убеди президента Желю Желев да последва идеята му за вътрешни избори за следващ кандидат за държавен глава на СДС, които той изгуби благодарение на вътрешнопартийните напрежения и отмъщението на крайното екстремистко крило в Съюза, провокирано от т.н. Боянски ливади - пресконференцията, дадена от Желев, заради която се смята, че е свалено правителството на Филип Димитров.

Въпреки изключително успешния мандат на втория президент на СДС Петър Стоянов, той също загуби битката за втори мандат, и то от тогавашния лидер на изпадналата в тежка изолация и дискредитирана след 1997 г. БСП Георги Първанов. В дъното на провала му отново стои Иван Кръстев, който съчини стратегията по време на телевизионни дебати Петър Стоянов да извади доклад на НСС за облагодетестване на икономически структури и натиск върху други от единия от конкурентите му, бивш негов съветник и бивш вътрешен министър в правителството на Иван Костов - Богомил Бонев.

Автор на този доклад е Национална служба "Сигурност" под ръководството на Атанас Атанасов, днешен лидер на ДСБ.

Драматургията на сценката, разиграна от Петър Стоянов по Би Ти Ви, беше крайно бездарна и му костваше преизбирането за държавен глава.

По това време Иван Кръстев вече е шеф на създадения през 1994 г. Център за либерални стратегии, който работи в тясно сътрудничество с оформилия се кръг на Иво Прокопиев - също номенклатурно отроче на баща дългогодишен служител на УБО и шеф на любимото ловно стопанство на Тодор Живков - "Воден", брат служител на Държавна сигурност.

В този кръг до ден днешен влизат всевъзможни анализатори, пряко обвързани с хранениците и последователите на Сорос. Той пък беше доведен в България от покойния министър на икономиката в правителството на Иван Костов - Александър Божков. Но младите и чевръсти момчета бързичко го прилапаха за свои нужди, източвайки и до днес пари оттам за структурите си и политическите си битки.

Иван Кръстев успешно се вмъква под кожата на изключително силния по това време премиер и политик Иван Костов и става идеолог и стратег на разцеплението на СДС с енергичното съдействие на тогавашния разградски депутат Никола Николов, на когото по разградска линия е близък и роденият там Иво Прокопиев. А Николов остава известен в историята като родоначалник на Кръга "Агнешки главички", сътворил цялото разцепление в партията СДС, вече напусната от Стефан Софиянски, от която в крайна сметка Костов се отцепи със своята ДСБ. А първият демократичен съюз в най-новата история на България, превърнат от него в партия, тръгна към своя залез.

След години Иван Кръстев публично се похвали: "Аз разцепих СДС". Тоест, мисията му от зората на демокрацията завърши успешно.

Твърди се, че той е и родоначалникът на идеята за пряк избор на лидер на СДС, когато постът бе овладян от друг представител на кръга "Кръстев - Прокопиев" и техния Център за либерални стратегии - Мартин Димитров. СДС още се свестява от този момент, а сега идеята е взета на въоръжение от лидерката на БСП Корнелия Нинова и заради нея тя е готова да ликвидира столетната партия именно по почина на Иван Кръстев.

След което Кръстев се заема и с изгрялата на политическата сцена партия на друга мистифицирана личност - Симеон Сакскобургготски, и неговата НДСВ. И там основната му роля е да разцепи и без това нехомогенната структура, съставена предимно от млади кариеристчета, работили на Запад, и обидени на СДС и БСП.

Отхвърлени, но амбициозни претенденти за постове и власт.

Царската партия много бързо се разделя на юпита и юристи, които влизат в открита война под мъдрото ръководство на Иван Кръстев. А окончателното й изчезване от политическата карта е белязано от плътно сътрудничество между Кръстев и по-известния като "Kinder Surprise" министър от царското правителство Николай Василев.

Печално известен е и провалът на кандидатурата на тогавашния външен министър Соломон Паси за шефския пост в НАТО, за когото Иван Кръстев яростно натиска Симеон Сакскобургготски да го издигне за поста, но царят се колебае.

Соломон Паси акостира при новоизбрания президент Румен Радев да го съветва за създаването на служебното му правителство. Дали и оттам не наднича сянката на близкия му Иван Кръстев, още не е установено.

Междувременно, след вече очертаващия се залез на НДСВ само след един мандат във властта, през 2005 г. Иван Кръстев става един от идеолозите на създаването на т.н. "Типийнг поинт" заедно с още двама от членовете на обявената през 2002 г. „Глобална България“ – тогавашната близка на Бойко Борисов - Цветелина Бориславова, и Светослав Божилов, както и Иво Прокопиев и Александър Божков.

А след като Божков заболява от рак, неговото място в структурата заема Иво Прокопиев. В "Глобална България" влиза още цялата кохорта на соросоидни образувания начело с Стефан Попов, Красен Станчев, тогавашният шеф на Би Ти Ви Алън Парсънс, вечната Амбър на Пресгрупа "24 часа" Венелина Гочева, газовият магнат Сашо Дончев, петролният шеф Валентин Златев и други днешни познайници и поборници срещу правителството на Борисов и главния прокурор.

Между другото „Глобална България“ е създадена година, след като СДС тръгва към заника си, а Сакскобургготски взема властта и съставя правителство, в което Бойко Борисов е главен секретар на МВР и звездата му светкавично и ярко изгрява.

И "Глобална България", и "Типийнг поинт" се заемат с изграждането и промоцирането на политически проект "Бойко Борисов и ГЕРБ". Това е и единственото обяснение за досегашните видими и невидими реверанси на Борисов към представителите на този кръг, в който ряпа на дъното вечно сее Иван Кръстев и чрез него се е домогнал пряко до Борисов.

Пак Кръстев е в дъното и на друг провал, свързан с Иво Прокопиев и откритата през 2008 г. негова телевизия RE:TV, ръководена и напълнена с приближени на СДС журналисти, която безславно фалира.

Тъй или иначе обаче, имнно Кръгът "Прокопиев", чиито задкулисен гуру е Иван Кръстев, вкара в първото правителство на Борисов  четирима министри – Росен Плевнелиев, Николай Младенов, Трайчо Трайков и Симеон Дянков.

Днес Трайчо Трайков е подсъдим заедно с Прокопиев за приватизацията на държавния дял от електроразпределителното дружество EVN. След като скандализира цялата общественост като финансов министър, Симеон Дянков забегна в Русия. Росен Плевнелиев беше издигнат и избран за президент от ГЕРБ, но злополучният му мандат начело на държавата бе една от причините за избора на днешния превратаджия и ротфронтовец в президентството Румен Радев. Николай Младенов също си добрува в структурите на ООН.

А Иван Кръстев, вече пребазиран в Австрия, се зае с бабуването на Реформаторския блок и коалирането му с ГЕРБ във второто правителство на Борисов. Спомените от това печалноизвестно сътрудничество са твърде живи, за да ги припомняме. Те дадоха на България тогавашния правосъден министър с отнети адвокатски права Христо Иванов, който роди правилата за избор на главен прокурор, а днес е пръв поборник срещу избрания по тях главен прокурор Иван Гешев и Борисов. Както и лидер на партията "Да, България", която в коалиция с лидерът на ДСБ Атанас Атанасов (същият от провала на Петър Стоянов за втори мандат със съдействието на Иван Кръстев) се опитват да се сдобият с власт, но отново през ГЕРБ и отново през задния вход на политиката.

Междувременно Иван Кръстев вкара в беля Бойко Борисов и цяла България с издигането на кандидатурата на принадлежащата към техния кръг Кристалина Георгиева, също производно на комунистическата номенклатура, за генерален секретар на ООН при положение, че беше еврокомисар и страната ни вече бе подкрепила за поста генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Безпрецедентрият резил една държава да има двама претенденти за един и същ международен пост завърши с фиаско и за тях, и за страната ни.

Лично потърпевш от задкулисните зловредни действия на гуруто на всички десни провали Иван Кръстев стана и бившият министър на културата Вежди Рашидов, пред чието ведомство най-ненадейно се появиха протестиращи с неясни искания. Оказа се, че нещата са повече от ясни и са плод на засегнатите лични интереси на Кръстев и най-вече на неговата жена Десислава Гаврилова, която ръководи Център за култура и дебат "Червената къща". Всъщност това е къщата на големия български скулптор Андрей Николов, дарена на Министерството за културата за музей.

Гаврилова обаче я поискала за себе си и за кръжеца си от соросоидни жълтопаветници от кръга "Прокопиев", а Кръстев оказвал личен натиск върху Рашидов от Виена да я отстъпи. Рашидов не отстъпи къщата и в крайна сметка отказа да стане министър в третото правителство на Борисов. Кой спечели и кой изгуби от това, нека прецени самият Борисов.

Белите, сътворени от серията зловредни компании, начело с Иван Кръстев и Иво Прокопиев, не са една и две и трудно могат да бъдат побрани в една ретроспекция. Но, за да илюстрираме същността на тяхното поборничество срещу корупцията, което в момента развяват като знаме на т.н. протести и палаткови лагери, зад които стоят пряко и косвено, само ще посочим, че през 2016 г. именно Иван Кръстев регистриа домейнът на „КТБ-файлс“, който уж трябва да разследва грабежа на КТБ, а всъщност брани забегналия банкер Цветан Василев. След след фалита на банката от върл враг на Иво Прокопиев Цветан Василев се превърна в негов пръв приятел. А служителите на Прокопиев като Зорница Маркова и Николай Стоянов са автори във въпросния сайт на Иван Кръстев.

През последните дни Иван Кръстев е и в дъното на оттеглянето на депутатката от ГЕРБ Джема Грозданова, която напусна партията и парламента. Твърдеше се, че причината за това е подмолната дейност на Цветан Цветанов. Истината обаче е, че именно Иван Кръстев и неизменната Кристалина Георгиева, които продължават да влияят върху Бойко Борисов, са възпрепятствали избирането на Грозданова за посланик на ЕС в България за сметка на друго протеже на порочния кръг - Даниел Митов, а тя обидена си отиде.

Задкулисието в ръцете на Иван Кръстев и Иво Прокопиев в момента се чувства доста обнадеждено от развоя на уличната ситуация, която предизвика през последния месец, тъй като са вкопали в правителството му свои представители от първия ден. Единият от тях е неизменният вицепремиер от 2010 г. насам и представител на "Отворено общество" Томислав Дончев, който е в пряка връзка с Прокопиев и неговия кръг. Както и в пряка връзка с европарите на България, за които все отговаря.

Другият техен изразител е съветникът от последните години и шеф на ТВ "Европа" Георги Харизанов. Всички те се смятат за близки до политическите образования на Христо Иванов и Атанас Атанасов и в момента действат в синхрон. Но не и със СДС, с която ГЕРБ е в коалиция на последните два избора.

Затова замисълът на старите рушители на всеки десен проект в България, начело с отрочетата на комунистическата номенклатура и Държавна сигурност е да притискат Борисов отвън чрез метежите и опитите за преврат, оглавявани и от ротфронтовеца Румен Радев, и да превземат партията отвътре, представяйки се за новите прогресивни лица на ГЕРБ и истинските поборници за демокрация и народни правдини.

При строго спазване на разделението на труда между Кръстев и Прокопиев. Кръстев отговаря за идеологическата част на новите проекти. А Прокопиев за икономическата им реализация чрез придобиването на средства от властта.

От пръв поглед си личи, че в момента Борисов е в разкрачено положение и в разколебано състояние. Не се знае мисли ли как да постъпи и дали изобщо мисли. Но ако се замисли, няма как да не види откъде му идват всички грижи и неблагополучия. От същия този кръг политически паразити, начело с Кръстев и Прокопиев, които по вече 30-годишен обичай, след като създадат и впоследствие ликвидират един политически проект, подхващат друг. С неизменна изгода за тях.

Няма данни някой от замислите на Иван Кръстев, в които той се занимава с политическо инженерство, да е бил успешен. Напротив - провал след провал. Човек може да е само благодарен, че не е строителен инженер, иначе България щеше да е покрита не с политически трупове, които той неизменно оставя след себе си, а с истински.

Веднъж Бойко Борисов нарече Иван Кръстев на форум, организиран от него, "българският Конфуций". С какво Кофуций е заслужил това сравнение не е ясно. Но я ясно, че в момента Кръстев е в акция по ликвидирането на Бойко Борисов на политическия терен и овладяването на партията му.

Враговете на Борисов и ГЕРБ могат да бъдат само доволни от това, като се има предвид, че друг доносник на Държавна сигурност, партиен ренегат и сегашен водещ по телевизията на БСП - Велизар Енчев, го кани за събеседник, а той охотво участва.

Дали обаче хората, подлъгани, че са ги извели да се борят за демокрация, ще бъдат доволни, когато разберат, че са превърнати в болтчета и винтчета на следващия проект на отрочетата на комунистическата номенклатура и служителите на Държавна сигурност?

Време е да ги попитаме. Време е и Борисов да се попита за това. Въпросът е дали ще намери сили и разум да си отговори честно и да изрече отговора публично. Ако намери, може и да оцелее. Ако ли не, пак са на ход Иван Кръстев и Иво Прокопиев.

И така вече 30 години.

Да са ни честити старите нови орисници на проваления български преход БКП и Държавна сигурност и техните производни Иван Кръстев и Иво Прокопиев!

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с пълен хороскоп за мразовития понеделник - успешен ден за Близнаците, трудности за Водолеите САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с пълен хороскоп за мразовития понеделник - успешен ден за Близнаците, трудности за Водолеите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски и медиците във ВМА получиха втора ваксина срещу COVID-19 (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски и медиците във ВМА получиха втора ваксина срещу COVID-19 (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 47
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това