Частният урок удари 40 лева

Образование

Частният урок удари 40 лева

15298
на 18.09.2024
Частният урок удари 40 лева
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Средно 40 лева струват частните уроци по основните предмети като български, математика или чужд език. Това показва проучване на „Телеграф“ сред обяви на частни учители. Цените варират от 20 до 100 лева, както и продължителността на занятията, която варира 40 до 90 минути. За сравнение преди 4 години средната цена на занятие по един предмет при частен учител бе 30 лева, тоест има увеличение с около 10 лева или 30%. По-евтино могат да се намерят уроци по български и руски език във Велинград, където учителката предлага помощ срещу 10-15 лева на час. 

препоръчано

Проучването показва, че по български и литература има много обяви, които предлагат помощ срещу 20-35 лева. По чуждите езици обаче цената не пада под 35 лева и масово са по 40 лева за час. Срещат се и обяви на учители, които са със самочувствие, че техните ученици гарантирано изкарват с висок резултат изпитите. Такива обяви има за обучение по математика и английски, като цената за един астрономически час стига 100 лева. 

Има предложения за курсове по математика, но на английски, като цената на час е около 15 лева, но там обучението е в групи. Провежда се веднъж седмично за два часа, като общата сума на курса е от 1000 до 1600 лева.

Одит на Сметната палата, публикуван преди няколко месеца, показва, че 60% от родителите у нас плащат за частни уроци. Според 48 на сто от тях подготовката в училище не е достатъчна, за да се премине в следващ етап. А 43% са на мнение, че тя не може да гарантира усвояване на материала. Само 23 на сто от анкетираните са наели частен учител с цел надграждане на училищните знания, а не компенсиране на дефицити.

В другата група - на семействата, които не плащат на частни учители, 73 на сто не виждат необходимост. Всяко пето семейство от тази група посочва, че не може да си позволи този разход. Три на сто от семействата, чиито деца не ходят на уроци, им помагат лично.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО) Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК