Червени войни: Корнелия Нинова удържа лидерския пост с врътки

АВТОРСКИ НОВИНИ

Червени войни: Корнелия Нинова удържа лидерския пост с врътки

97307
на 10.04.2021
Червени войни: Корнелия Нинова удържа лидерския пост с врътки
Автор:   ПИК

Провалената лидерка на БСП Корнелия Нинова, която напълно закопа партията си на парламентарните избори с третото място в 45-я парламента и с едва 43-ма депутати, предприема отчаяни действия да се удържи на поста си. Днес и утре тя е организирала 4 срещи на "Позитано" 20 с областните и общинските председатели на структурите в страната, за да им извива ръцете да заявят подкрепата си за нея като лидер.

препоръчано

Причината е, че през седмицата след изборите повечето местни организации на БСП гласуваха решения, с които настояват Корнелия Нинова незабавно да подаде оставка като лидер на партията, да бъде свикан конгрес и да бъде избран нов председател на столетницата. Това са червените структури във Видин, Разград, Благоевград, Велико Търново, Смолян, Враца, Габрово и Пловдив, научи ПИК от отлично информирани източници по места.

Отделни социалисти като избраната за депутат в 45-о Народно събрание Весела Лечева, Георги Божинов и други знакови червени също публично заявиха, че Нинова веднага трябва да освободи председателския пост заради позорното сриване на партията, останала едва трета на парламентарните избори.

Някои от структурите обаче са насрочили форумите си, на които да поискат оставката на Нинова, за идната седмица. Точно затова оскандалената и провалена председателка бърза да събере председателите им, за да прекрати вълната от решения, които настояват за нейната оставка.

Заявленията им са в отговор на решението на Нинова след изборния провал оставка да подаде цялото Изпълнително бюро, но не и тя, макар някои негови членове, сред които и най-верният й човек Крум Зарков, да са поискали и нейната. Както ПИК съобщи, още по време на предизборната кампания на среща в Северозападна България Нинова е обявила, че каквото и да се случи на изборите, тя няма да подаде оставка.

Планът на Нинова е на въпросните 4 срещи с по 80 души всяка през двата почивни дни да принуди социалистите да заявят подкрепата си за нея като лидер на БСП, а в понеделник тя публично да заяви, че местните структури в цялата страна твърдо стоят зад нея като председател на столетницата. За целта през последните два-три дни членовете на Изпълнителното бюро на партията и целият останал апарат на "Позитано" 20 звънят на верните си хора по места, за да организират възвания с искания Нинова да остане на поста въпреки грандиозния си провал.

Тази машинация беше използвана и през 2019 г., когато след загубата на изборите за Европарламент Корнелия Нинова уж подаде оставка и свика бърз конгрес, на който още преди формалното начало подставени лица прочетоха възвания с призиви към нея да не напуска председателския пост. Нинова пък обяви, че тя всъщност не е входирала оставката си и форумът се обезсмисля.

След катастрофата на парламентарните избори обаче Нинова използва врътката да накара избраното само преди 6 месеца от самата нея Изпълнително бюро да подаде оставката си, но обяви, че тя, която е на поста от 6 години, няма да го направи, защото предстоят важни държавни дела, в които партията трябва да участва под нейно ръководство. При това червените са разузнали, че оставката на Изпълнителното бюро е прах в очите на партията, защото тя ще избере същите хора в следващия орган, като направи козметични замени.

Изпълнителното бюро се избира от членовете на Националния съвет на БСП, който на последния 50-и конгрес на столетницата бе изцяло променен с манипулирано гласуване, а съдът месеци наред отказваше да го регистрира заради нелегитимното свикване на форума. Изненадващо СГС взе решение за регистрацията му, както и на Нинова като новоизбран председател едва на последното си възможно заседание и в последния момент преди обявяването на датата на парламентарните избори.

В хода на подготовката за вота на 4 април Нинова прегази решенията на местните структури и подмени всички водачи на листи със свои довереници и пажове от "Позитано" 20, а резултатът е чудовищната катастрофа на столетницата на 4 април, когато успя да вкара едва половината от броя на депутатите си в предишното Народно събрание.

Преди изборите за подобен развой на събитията в и около БСП предупреждаваха редица социалисти, но дори и това не стана основание за Нинова да подаде оставка. В момента, дни преди свикването на 45 Народно събрание, от изявленията на останалите политически сили в него става ясно, че тя и столетницата са в пълна изолация и никой не иска да си сътрудничи с тях открито.    

  

Сподели:
Бомба x
Любовен хороскоп за май Любовен хороскоп за май
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Лъсна голяма тайна за Емил Костадинов: вицето на БФС с курс към родилното, тази красавица ще го дари с... САМО В ПИК TV! Лъсна голяма тайна за Емил Костадинов: вицето на БФС с курс към родилното, тази красавица ще го дари с...
ново
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това