ЧЕРНА КЛАСАЦИЯ: Ето на кое място в света е България по починали от COVID-19

ГОРЕЩО

ЧЕРНА КЛАСАЦИЯ: Ето на кое място в света е България по починали от COVID-19

36382
на 09.03.2021
ЧЕРНА КЛАСАЦИЯ: Ето на кое място в света е България по починали от COVID-19
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

България заема фаталното и доста челно 13-о място в класацията по брой починали от коронавирус на един милион население, съобщава Марица. Данните са от днес и лесно може да бъдат проверени в сайта https://www.worldometers.info/coronavirus/.

препоръчано

Как изглежда челото на мрачната статистика:

1.    Гибралтар 2761 (починали на 1 милион население)

2.    Сан Марино 2237

3.    Чехия 2065

4.    Белгия 1918

5.    Словения 1874

6.    Великобритания 1828

7.    Черна гора 1727

8.    Унгария 1658

9.    Италия 1657

10.  Португалия 1628

11.  САЩ 1621

Босна и Херцеговина 1621

13.  България 1557

Сайтът отчита с точност данните, подадени от 221 страни и територии с регистриран случай на COVID-19. В списъка фигурира дори прочутият круизен кораб  ZAANDAM, където избухна заразата, докато той плуваше на поредния курс.

 Какво прави впечатление? Да, в челото на класацията са предимно развити и много развити страни, което говори вероятно за достатъчно липса на информация от държавите в третия свят. Особено в някои райони на Африка статистика рядко се води или тотално се манипулира. Това вероятно е едната причина.

Другата е в състава на населението, което е застаряващо и съответно рисково в развитите държави. А специално у нас възрастните са и с доста придружаващи болести.

От Щаба не веднъж изтъкнаха и други причини – липсата на здравна грижа при доста българи или късно потърсена помощ.

Но това едва ли трябва да ни успокоява, тъй като цяла минала пролет, докато траеше първият локдаун, България беше сред отличниците в това отношение. Буквално в пъти по-добре от нивата в Европа.

Къде сме спрямо комшиите сега? Близо до нас е Северна Македония с  1539 починали на милион население. По-добре е Румъния с 1100, а значително по-добре Сърбия (526), Гърция (654) и Турция с 342.

И още две сравнения с любими на нас държави – Германия, която е пример за всичко. Плюс Швеция, сочена като модел от доцент Мангъров и неговите почитатели.

Германия се справя прилично на фона на съседите си с 866 починали на 1 милион население. Швеция с 1296 е по-скоро в негативната половина на класацията.

Иначе средното число за света е 335,2 починали на милион население. Но както отбелязахме, то едва ли отразява реалното състояние на нещата.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК