BG EN

Често допускаме тези грешки със зехтина

Животът днес

Често допускаме тези грешки със зехтина

19009
на 07.05.2023
Често допускаме тези грешки със зехтина
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Зехтинът е една от най-полезните мазнини, които можете да включите в ежедневното си меню. Можете и да приготвите вкусни и ароматни гозби с него. Той е богат на мастни киселини, ценни за редица функции в организма. Но при употребата му могат да възникнат много грешки, които да ви костват пари, а и да нарушат полезните свойства на зехтина.

препоръчано

Купувате рафиниран зехтин

Рафинираните видове зехтин са представени като по-лека версия с по-малко калории и мазнини. Това обаче не е никак добра идея, защото пречистените видове зехтин са преминали обработка, която ги лишава от полезните им вещества.

Нерафинираните версии на зехтина са сред най-здравословните. Ако се плашите от калориите на зехтина, просто консумирайте по-малко количество заедно с балансираната ви диета.

Не готвите със зехтин екстра-върджин

Студено пресованият зехтин или наричан още екстра-върджин е известен с това, че е подходящ за салати и сурови ястия, дресинги, сосове. Много хора правят грешката да не готвят с него, защото смятат, че студено пресованият зехтин не става за готвене.

Това не е така. Той е подходящ за готвене при температура не по-висока от 200 градуса, което ви дава свобода да се възползвате от качествата му.

Изхвърляте зехтина, ако ви горчи

Студено пресованият зехтин, а и не само той, започва да горчи след известно време. Това е напълно нормален окислителен процес, който съвсем не означава, че зехтинът е развален. Антиоксидантите в зехтина реагират при пряк досег с въздуха, като оксидират. От значение е и сортът маслини, от който е направен зехтинът. Някои са по-горчиви от други.

Държите зехтина близо до фурната

Зехтинът трябва да се съхранява на сухо, проветриво и по възможност отдалечено от нагряващи уреди място. Топлината и влагата от фурната могат да увредят качествата на зехтина и да ускорят процесите на разваляне.

Купувате твърде много зехтин

Презапасяването не е добра опция, защото въпреки че зехтинът е траен продукт, той губи качествата си с времето. Не се изкушавайте от промоциите и намаленията, поне не в прекомерни количества, защото зехтинът се хаби бавно, а продължителното му стоене в шкафа може да доведе до разваляне и загуба на вкусови и хранителни качества.

Това се отнася най-вече за студено пресования зехтин.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния топ хороскоп на Алена за 26 ноември - ето с какви изненади ще се сблъскат зодиите днес САМО В ПИК: Вижте ексклузивния топ хороскоп на Алена за 26 ноември - ето с какви изненади ще се сблъскат зодиите днес
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! БСП търси изход от парламентарната криза на среща с Възраждане и МЕЧ - ППДБ, ИТН и земеделците на Доган отсвириха социалистите (ОБНОВЕНА) ГОРЕЩО В ПИК TV! БСП търси изход от парламентарната криза на среща с "Възраждане" и МЕЧ - ППДБ, ИТН и земеделците на Доган отсвириха социалистите (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 43
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК