Вход
София
Времето в София 25 o C

Четиво за всеки дом! Всички ритуали, обреди и празници побрани в уникален „Български църковен и етнокалендар” 

Четиво за всеки дом! Всички ритуали, обреди и празници побрани в уникален „Български църковен и етнокалендар” 

на 17.10.2018
11416
4
Четиво за всеки дом! Всички ритуали, обреди и празници побрани в уникален „Български църковен и етнокалендар” 
Автор: ПИК
17.10.2018
4
11416

Обичаите, ритуалите, обредите и религиозните празници от зората на цивилизацията са духовната сплав на всяка общност. В основата им е народният светоглед и още от най-древни времена те играят важна роля в живота на хората. С тяхна помощ народът ни е оцелял през вековете и е съхранил своето самосъзнание.

За всички, които искат да открият красотата на традиционните народни вярвания, обичаи и практики представяме най-новата книга с логото на издателство „Милениум“ – „Български църковен и етнокалендар“. Изданието е най-добрият и най-подробният сборник, съдържащ в синтезиран вид цялото богатство на календарно-празничната обредност. Можете да го закупите само за 8,99 лв. от вестникарските павилиони в столицата от днес, а от утре и в цялата страна. 

Книгата представя всеки празник и свързаните с него обичаи, ритуали и вярвания. В това подробно справочно издание ще научите кога се честват църковните празници и имените дни по месеци според църковния календар. Ще видите и кои са свързаните с тях обичаи, подредени ден по ден. Приложени са и рецепти за приготвяне на основни празнични ястия за тези, които искат да спазят традицията.

Днес динамичните промени и цялостната тенденция към глобализация все повече отнемат на човека възможността да се самоидентифицира чрез миналото си, да спазва обичаите на своя народ и да се уповава на традициите. Затова „Български църковен и етнокалендар“ е универсална и безценна книга, която трябва да присъства във всеки дом.

 

 

 

Представяме ви традиционно ястие за наближаващия празник на св. вмч. Анастасий на 25 октомври, избрано от книгата „Български църковен и етнокалендар”.

 

Обезкостен джолан на фурна

800 г джолан - парчета

500 г гъби

2-3 моркова

4-5 скилидки чесън

3-4 глави лук

плик за печене

Джоланът се нарязва на парчета по около 50 г и се овкусява с 1 с.л. сол. Гъбите се почистват и нарязват на филийки, чесънът - по на две, а лукът - много на едро - на 6-8 парчета. Всичко се разбърква добре, слага се в плика за печене и сетне в подходяща тавичка. Пече се на 160 градуса не по-малко от 3 часа. Пресипва се от плика в тавичката и се дозапича за коричка.

 

 

 

 

 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(4)
1
Страшна рецепта! Помня, че още като бяхме малки, прабаба ми традиционно печеше такъв джолан в плик. Пликовете ѝ бяха останали от нейната прабаба, още от турско...абе хубаво нещо е традицията, ей!
2
отговор на коментар
Естествено, че не е пекла в плик, но нима очакваш днес рецептата да звучи така: напалете пещта, заколете прасето, наберете гъби от гората...?
3
И авторът е Баро Вкаров, нали?
4
А какво предлага авторът за деня на батащките мъченици, или за 19 февруарий, св. вмчк Дякон Игнатий? Печена тиква, лудогорско пиле задушено в соев сос и ленено масло?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за кмет на София?
Общо гласували: 14333
архив

- Красавице, защо още не сме познати с теб?
- Бог те пази...

няма нови новини
Днес: 99
hot
най-четени новини в момента
сега
2531
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Пикантни разкрития за ВИП-разделите на годината - антидепресанти, секс и лесни пари разбили връзките на Божинов, Андреа и Софи Маринова - само в "Жълтите новини"
x
Откриха „пухкава“ екзопланета с плътността на стиропор
x