Четири издания от 19 век се дигитализират в дупнишкия музей

Региони

Четири издания от 19 век се дигитализират в дупнишкия музей

4065
на 17.01.2021
Четири издания от 19 век се дигитализират в дупнишкия музей
Автор:   ПИК

Дупнишкият музей  ще дигитализира 4 старопечатни издания от 19 век по проект, финансиран от Министерството на културата, съобщава БНР.

препоръчано

Исторически музей - Дупница спечели проект: "Консервация и реставрация на старопечатни издания от 19 век", финансиран по обявената конкурсна сесия от Министерство на културата, съобщават от културното звено.

Времетраенето на проекта е от 1.01.2021 г. до 01.06.2021 г. за около 2 000 лв.

Ще бъдат дигитализирани 4 старопечатни книги от 19 век от фонда на музея - личният бележник, Тефтерчето,  на Димитър Бисеров-Околията от 1867 година, Рецептурник от 1824 година, изключително рядко издание-ръкопис, издание на вестник „Пътник“ от 1870 година, както и едно издание от Христо Димитров-Дупничанин, "Служба за св. Георги Нови" и подвързани към нея още два ръкописа с религиозно и светско съдържание,  от 1855 година, излязло  в Самоков. Тя е ценна и с преписките и преписите, които са собственоръчно направени при подвързването на книгата от Даскал Ристо.

"Миналата година направихме откупка на една от старопечатните книги – каза директорът на Историческия музей Анелия Геренска. - Това е много интересен ръкопис на дупнишкия възрожденец и просветител - даскал Христо или Христо Димитров, с което име се свързано началото на новите учебни методи в Дупница. Той е колкото познат, толкова и непознат на дупнишката общественост, изключителен просветител, който е представител на Самоковска епархия и специално от Дупница в Народния събор при учредяване на Екзархията".

Книгите ще бъдат почистени, дезинфекцирани, възстановени, а там, където е необходимо, ще бъде изградена и възстановена  хартията.

След реставрацията книгите ще бъдат показани в нова експозиция, така, че дупничани да могат да ги видят и в открития преди два месеца Виртуален музей в Дупница.

 

 

Сподели:
Бомба x
ПОЛИТИЦИТЕ И ДОМАШНИТЕ ИМ ЛЮБИМЦИ: Папагал псува на погребението на президент на САЩ ПОЛИТИЦИТЕ И ДОМАШНИТЕ ИМ ЛЮБИМЦИ: Папагал псува на погребението на президент на САЩ
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това