Чешки експерти вече разчитат черната кутия на падналия самолет край Граф Игнатиево

ЧАС ПИК

Чешки експерти вече разчитат черната кутия на падналия самолет край Граф Игнатиево

28473
преди 5 часа
Чешки експерти вече разчитат черната кутия на падналия самолет край Граф Игнатиево
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Черната кутия на самолета, който падна през септември край авиобаза Граф Игнатиево, вече е в Чехия и предстои да бъде представен доклада за данните от нея.

препоръчано

Това съобщи във Варна министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Карат със „Спартан“ към Чехия черната кутия на падналия самолет край Граф Игнатиево

Министърът припомни, че прокуратурата и експертна комисия проверяват всички документи по подготовката, организацията и управлението на полетите през този ден.

"Кутията ще даде информация за действията на машината и пилотите, но ще се направи и комплексен анализ", посочи военният министър и уточни, че когато бъде направена обективна оценка, тя ще бъде представена пред обществеността.

Учебно-бойният самолет катастрофира на 13 септември при подготовка за демонстративен полет на авиобаза „Граф Игнатиево“. Загинаха двамата пилоти от 12-а авиационна база в Долна Митрополия – Петко Димитров и Венцислав Дункин. Те бяха повишени посмъртно във военно звание.

Министър Запрянов участва днес във войсковия район в церемония по официалното посрещане на военнослужещите от маневрената рота, участвала в състава на многонационалния батальон на „Регионално командване – Запад” от състава на стабилизиращите сили на НАТО за поддържане на сигурността в Косово (KFOR).

След трагичния инцидент бе съобщено, че "черната кутия" не може да бъде разчетена у нас ще бъде изпратена в Чехия, където е произведен и самият самолет.

Защо е важно разчитането на черната кутия?

На този етап няма никаква яснота каква може да е причината за катастрофата. Самолетът е бил наскоро напълно реновиран и проверен. "Черната кутия" ще помогне на експертите да разберат какво точно се е объркало във фаталния петък 13-ти. Тя съдържа всички записи от системите и разговорите на борда и е от ключово значение за разследването.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния ден на септември: Овните да не пътуват, пари за Девите и Везните САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния ден на септември: Овните да не пътуват, пари за Девите и Везните
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 82
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК