Чудодейните ползи от тиквата и защо трябва да я хапвате по-често

Бомба

Чудодейните ползи от тиквата и защо трябва да я хапвате по-често

21865
на 01.12.2020
Чудодейните ползи от тиквата и защо трябва да я хапвате по-често
Автор:   ПИК

В сезона на грипа, настинките и инфекцията с коронавирус говорим все повече за имунната система и колко важно е тя да е силна, здрава и адекватно реагираща на атаките на хилядите патогени, които ни заобикалят. Най-добрият начин да подобрим имунитета си е да се храним със сезонни продукти, които носят богата палитра от витамини, минерали и антиоксиданти, нужни на имунната система. 

препоръчано

Зимната тиква принадлежи към семейство Cucurbitaceae. Тя е изпълнена с полезни хранителни вещества. Смята се за суперхрана заради богатото наличие на витамини, минерали и антиоксиданти. Те вкупом играят съществена роля за подсилването на имунната система.

Високото съдържание на фибри и антиоксиданти в тиквата, както и ниското съдържание на калории, я прави идеалната зимна храна, която да включвате ежедневно в менюто си под различни форми. Можете да приготвяте супи, гювечи, кремове, ястия с меса, салати и дори десерти с тиква.

Кои са най-важните ползи за здравето от зимната тиква?

Тиквата има изключително благотворно въздействие върху зрението. Бета-каротинът, на който се дължи оранжевият цвят на тиквата, се трансформира във витамин А при обмяната на веществата, което подпомага здравето на очите, пише WebMD.

Тиквата стимулира и отслабването, тъй като е много бедна на калории и богата на фибри. Тя ще ви помогне да останете сити задълго без да имате желание за похапване на калорични и вредни храни. Фибрите в тиквата забавят усвояването на въглехидратите и правят храносмилането по-бавно, което създава усещане за дълготрайна ситост.

Тиквата е изключително важна за имунната система. Витамин А е отговорен не само за здравето на очите, кожата, ноктите и косата, но и за борбата с инфекциите. В тиквата се съдържа още витамин С, който в комбинация с витамин А представлява мощно средство за борба с вирусите и бактериите. Ето защо тиквата е полезна не само за подсилване на имунитета, но и за по-бързото възстановяване от вирусните инфекции и други заболявания.

Благодарение на богатото наличие на антиоксиданти тиквата се смята и за полезна в превенцията на рака. Тя се бори със свободните радикали, които причиняват изменения в клетките, повишават оксидативния стрес в тялото и създават условия за възникване на рак.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО) САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО)
ново
Днес: 43
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това